85 yıl önce gericiler tarafından katledilen Cumhuriyet Öğretmeni ve Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay bu yıl da törenlerle anılacak. Vatan sevgisiyle dolu bir idealist olan ve Cumhuriyetin değerleri uğruna can veren devrim şehidi Kubilay için her yıl 23 Aralık’ta yapılan anma törenleri öncesinde ne yazık ki yasaklar peş peşe geldi.

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, devrim şehidi Cumhuriyet öğretmeni Kubilay'ı anma mesajında “Kubilay’ı anmak bir sorumluluktur, engellenemez” dedi.


Devrim şehidi Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı anma törenlerinde önce Belediye Başkanı Tahir Şahin’in konuşması yasaklanmıştı. Ardından basın kuruluşlarına sınır getirildi. Törenleri sadece devlet ajansı AA ile TRT izleyebilecek. Genelkurmay Başkanlığı’nın bu akreditasyon uygulaması ilk kez yapılıyor.

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu da tören öncesi getirilen yasaklara ve sınırlamalara tepki gösterdi. Nurlu, devrim şehidi Kubilay'ı anma mesajında “Kubilay’ı anmak bir sorumluluktur, engellenemez” dedi.

Nurlu'nun mesajında şu ifadelere yer verildi:

"DEVRİM ŞEHİTLERİNİ VE KUBİLAY'I ANMAK ULUSAL BİR SORUMLULUKTUR"


" Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da başlattığı ulusal kurtuluş savaşı çok güç şartlarda kazanılmış ve bu zafer 29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanıyla taçlandırılmıştır. Bağımsızlığın ilanından sonra her dönemde yabancı düşmanlarla birlikte, içeride işbirlikçi düşmanlarla da savaşılmak zorunda kalınmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında devrimlere karşı çok sayıda başkaldırı olmuştur. 23 Aralık 1930 tarihinde, Cumhuriyet Öğretmeni Kubilay, Menemen’de irticai bir ayaklanma sonucu katledilmiştir. Tarihimizde kara bir leke olarak yerini alan Menemen ayaklanması, ulusumuzun birlik ve beraberlik içinde Cumhuriyetine ve Atatürk ilke ve devrimlerine daha güçlü şekilde sahip çıkmasını sağlamış ve genç Cumhuriyet’i kuvvetlendirmiştir.

Bugün içinde bulunduğumuz ortamda, devrim şehitlerini ve Kubilay’ı anmak ulusal bir sorumluluktur. Çünkü Türkiye canlarını feda eden Kubilay’ların sayesinde bugünlere gelmiştir. Ne yaparlarsa yapsınlar aydınlanma ve çağdaşlığın simgesi öğretmen Kubilay’ı anmamızı engelleyemezler.  Bu duygu ve düşüncelerle Çağdaş Cumhuriyetin, genç öğretmeni Devrim Şehidi Asteğmen Kubilay’ı, Bekçi Hasan ve Şevki beyi aramızdan ayrılışının 85. yılında şükranla anıyorum."