7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 1 Kasım seçimleri dolayısıyla da her parti asgari ücret açıklama yarışına girdi. Taahhüt edilen asgari ücret rakamları farklı farklı. Asgari ücret şu anda brüt 1.273,5 lira, “net 1.000,54 lira”. Brüt asgari ücretten işçi için “kesinti tutarı 273 lira”. Asgari ücretin “işverene maliyeti ise 1.496,36 lira”.

ARALIK AYINDA DÜŞECEK

Asgari ücret gelir vergisine tabi. Normalde 11 ay ilk gelir dilimine tabi oluyor. Verginin oranı da “yüzde 15”. Ancak, Aralık 2015’te asgari ücretli “ikinci gelir dilimine geçecek”. Ücretin bir kısmı “yüzde 20” vergiye tabi olacak. Böyle olunca da aralık ayında asgari ücretlinin eline geçecek net tutar “31,12 lira daha düşük olacak”.

AVRUPA VE TÜRKİYE

Aşağıdaki tabloda bazı Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’deki asgari ücret tutarına yer verilmiştir. Bu tabloya bakınca asgari ücretlinin ne durumda olduğu, Türkiye’nin Avrupa’ya göre asgari ücret açısından hangi düzeyde olduğu ortaya çıkıyor. Asgari ücret bazı Avrupa ülkelerinde 7 bin liraya yaklaşıyor. 1 Kasım seçimlerinde AKP'nin asgari ücreti 1300 TL'ye (386 euro) çıkarma vaadi bile Türkiye'yi son sıralardan kurtarmaya yetmiyor.