Yalıyı Katarlı işadamı Abdulhadi Mana A SH Al-Hajri Erbilginler Yalısı'nı aldı. Erbilgin ailesinin yaklaşık 10 yıldır internetten satışa sunduğu yalıya 100 milyon Euro değer biçmişti. Erbilgin ailesi satışı konusunda sessiz kalmayı tercih ederken, Katarlı işadamının yalıyı hangi amaçla kullanacağı bilinmiyor.

Sarıyer gazetesinin haberine göre, Yeniköy Köybaşı Caddesi üzerinde bulunan yalı ve köşkler, 295 ada 1 parsel ile 297 ada 11,12,13 parsellerde yer alıyor. Tapu kayıtlarında 25 Mart tarihinde yapılan el değiştirmeye göre, söz konusu gayrimenkul Dardanelles Gayrimenkul Yatırım Anonim Şirketi üzerine kaydedildi. Söz konusu şirket geçen yıl 50 bin sermaye ile Katarlı işadamı Abdulhadi Mana A SH Al-Hajri tarafından Esentepe’deki Astoria A Kule’de kurulmuştu.



64 ODASI VAR


1880’lerde yaptırılan Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı’nın ilk sahibi dönemin ünlü sarraflarından Varki Vartaks’tı. Vartaks ölünce 1887’de yalıyı Teşkilat- ı Umumiye Nazırı Ahmet Münir Paşa aldı. 1911’de 2. Abdülhamit tarafından oğlu Şehzade Burhanettin’e satın alındı. Şehzade’nin boşandığı eşi Aliye Hanım, daha sonra 10 yıl daha yalıda oturdu. Osmanlılar göçünce 1923’te Mısırlı Ahmet İhsan Bey’e geçen yalı, ‘Mısırlılar Yalısı’ olarak da bilinir.

1946’da Ahmet İhsan Bey’in çocuklarına miras kalan yalıyı 1985’te Erbilginler satın aldı. 10 yıl boyunca yalıyı restore ettiden Erbilgin ailesi, yaz aylarında yalıyı kullanıyordu. Misafirhanesi ile birlikte toplam 64 odası olan yalının alanı 3.633 metrekare. Ayrıca bir yüzme havuzu ve bir Türk hamamı da bulunuyor. Denize 60 metre rıhtımı olan yalı, Kıbrıslı Yalısı’ndan sonra Boğaziçi’nin en uzun rıhtıma sahip yalısı.

BARAJLAR KRALI

Yalının sahibi Sani Müfit Erbilgin geçmişte "Barajlar Kralı" olarak tanınmış bir müteahhit. Sahibi olduğu ve 1970'te kurulan ERG İnşaat Ankara merkezli bir şirket. Ankara'da vergi rekortmenleri listesinde zirvelere kadar çıkarak dikkatleri üzerine çeken Erbilgin ailesi,  planlama, proje, imalat, inşaat ve montaj konularında faaliyet gösteriyor.