Fotoğraflar: Yavuz ALATAN

ANKARA

Ankara’nın simgesi olan ve 1927 yılından bu yana Ulus meydanında bulunan, ancak pislikten geçilmeyen Atatürk heykeli, 20 gün sonra nihayet temizlendi.

Kuş pisliklerinde dolayı kirlenen, etrafında da çöpler biriken heykel ile ilgili haber SÖZCÜ’de yer alınca vatandaşların tepkileri de arttı. Buna rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi 20 gündür Atatürk heykelini temizlemedi.

Gökçek yine ilgisiz kaldı

Gökçek yine ilgisiz kaldı

Kirliliğin ve tepkilerin giderek artması ayrıca 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla çelenk konulacağı da gözönüne alınarak heykel dün belediye ekiplerince nihayet temizlendi. Buna rağmen heykelin çevresinde kuş yemi satıcılarına izin verilmesi nedeniyle kısa sürede yeniden kirlilik oluşacak.

ÖZGÜN ESER

Ankara’nın simgelerinden biri olan ve 1927 yılında Kurtuluş Savaşı kahramanlarının anısına, Türk halkı tarafından yaptırılan Atatürk heykeli, Avusturyalı sanatçı Heinrich Krippel’in eseri Viyana’da Birleşik Maden İşletmelerinde döktürülen heykel 24 Kasım 1927 tarihinde Ulus Meydanına konuldu.

Başkent'te heykel ayıbı!

Başkent'te heykel ayıbı!

Atatürk, anıtta asker kıyafeti içinde ve “Sakarya” adlı atının üzerinde gösterildi ve ileriyi gören bir önder olarak canlandırıldı. Anıtın yanında taş kaideler üzerinde bronz dökümden ‘’Ülkesini koruyan ve gözeten Mehmetçik’’ ile ulusal dayanışma kahramanı mermi taşıyan Türk kadını simgelendi. Kaidenin ön tarafında ise Namık Kemal’in “Elbet bulunur kurtaracak bahtı kara maderini.” sözleri ve Atatürk’ün ünlü ‘’Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri’’ vecizesi yer alıyor.