SÖZCÜ / ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni kuracağı seçim hükümeti için, CHP ve MHP milletvekillerine de Bakanlık teklifi götüreceğini açıklaması, Türk siyasetinin önemli kilometre taşlarından biri olan "Güneş Motel olayını" yeniden gündeme getirdi.

Davutoğlu seçim hükümeti için muhatabının partiler değil milletvekilleri olduğunu belirterek, diğer partilerden uygun gördüğü isimlere Bakanlık teklif edeceğini açıklamıştı. Bu açıklamaya parti olarak seçim hükümetinde yer almayacağını ilan eden MHP ve CHP’den tepki geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu ‘’CHP’de o kadar karaktersiz yoktur’’ dedi.

"GÜNEŞ MOTEL GİBİ"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Davutoğlu’nun açıklamalarını, ‘’Güneş Motel tarzı’’ olarak değerlendirdi ve ‘’Güneş Motel tarzı ahlaksız tekliflerle, Başbakan'ın uğraşması doğru değildir. Seçim hükümetinde yer alıp almama iradesi, siyasi partiler tarafından ortaya konur. Davutoğlu'nun böyle bir teklif yapmaya haddi yoktur. MHP’den böyle bir iradeyle oluşabilecek ahlaksız teklife evet diyebilecek kimse yoktur’’ dedi.

GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR?

Güneş Motel olayı 1977 yılında, Adalet Partisinden CHP’ye ‘’Bakanlık Koltuğu’’ karşılığında milletvekili desteği ile başlayan süreç nedeniyle Türk siyasi hayatına girmişti.

Dönemin CHP lideri Bülent Ecevit, Milliyetçi Cephe hükümetinin yıkılması sonrası, Adalet Partisi'nden istifa eden milletvekillerinin desteği ve büyük bölümüne bakanlık vererek hükümet kurmuştu. Bu konudaki pazarlıklar da İstanbul, Florya'daki Güneş Motel'de yapılmıştı.

AP milletvekilleri Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt, AP’den istifa etmiş, Ecevit de bu isimlerle Güneş Motel’de yapılan pazarlık sonucu yeni hükümeti kurmuştu. AP’den istifa edip Ecevit’i destekleyen 11 AP kökenli milletvekilinden 10’una bakanlık verilmişti. Pazarlıklar ve destek sonucu Ecevit hükümeti, o zamanlar 450 milletvekili bulunan parlamentoda, 226 olan güven oyunu sağlamıştı.