Ali GÜLEN / FRANKFURT

İki sayfa halinde yayınlanan röportajda Demirtaş, barış sürecinin iç politik hesaplar nedeniyle Erdoğan tarafından baltalandığı söylerken, şimdiye kadar hiç yayınlanmamış açıklamalarda da bulundu.

AKP'NİN KORUMASIYLA MÜMKÜN OLDU

Demirtaş, "AKP'li Erdoğan, bizim yükselişimizi seçimlerden önce engelleyemedi. Bu yüzden ülkeyi kaosa sürüklemeye başladı ve PKK ile savaşa girdi" dedi. Derginin, "Daha önce Suruç saldırısının hükümet senaryosu olduğunu söylemiştiniz, elinizde kanıt var mı?" sorusuna ise Demirtaş, "Eğer bununla ilgili yazılı bir belge, bir döküman soruyorsanız, hayır yok. Ama çok açık belirtiler var. Tüm araştırmalarımız gösteriyor ki, IŞİD'in 32 genci katlettiği o saldırı AKP sayesinde gerçekleşmiştir. O sayede mümkün olmuştur. Yıllardır aşırı dincilerin eylemlerine göz yumuyorlar" cevabını verdi.

İKİ POLİSİN İNFAZI; KARANLIK

İki polisin uyurken infaz edilmesiyle ilgili soru üzerine Demirtaş, "Bu çok karanlık bir bölüm. Karanlıkta kalan kirli bir nokta. Suruç'taki saldırıya karşı bir intikam ve yerel bir PKK'lı grubun işi. PKK bunu üstlenmedi ve bana öyle geliyor ki, Türk devletini provoke etmek için yaptılar bunu" diye konuştu.

İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın her sözünün kendileri için önemli bir ağırlığı olduğunu belirten Demirtaş, her zaman çözüm için masaya oturmaya hazır olduklarını vurguladı. Şimdi Erdoğan'ın yeni taktikler denediğini ve HDP'li bazı politikacılara siyasi yasak getirmeye çalıştığını belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

KENDİNE ULAŞMAMASI İÇİN YAPIYOR

"Erdoğan, rüşvet ve yolsuzluk skandalının kendine uzanmaması güç kaybetmeye tahammül edemiyor. Çoğunluğu kaybedip köşeye sıkıştığı için yeniden komplo teorileri üretiyor, çelişkileri kaşıyor. Ülkenin yeniden seçime götürülme olasılığı yüzde 50'ye çıktı."

Türkiye'nin IŞİD'e karşı operasyonunun göstermelik olduğunu belirten Demirtaş, "Şimdiye kadar 10-15 kişi dışında IŞİD'li tutuklanmadı. Ama binlerce PKK'lı tutuklandı. Seçimlerden önce Erdoğan'ın her türlü çılgınlığı yapabileceğini söylemiştim. Şimdi de ülkeyi ateşe atıyor. Sadece kendi gücünü kaybetmemek için yapıyor bunu, Türkiye tüm demokratik gelişmelerden geri gitmeye başladı" dedi.

ARTIK HALK BUNA İZİN VERMEZ

Derginin, 1980'ler veya 1990'lardaki gibi bir terör dalgasının çıkıp binlerce cana mal olup olmayacağı sorusuna ise Demirtaş, "Artık buna halk izin vermez" dedi. Türkiye'nin tampon bölge oluşturmasının ise bölgedeki Kürtler'in zararına olduğunu belirten Demirtaş, PKK terörü ile barış sürecini ayıran Almanya'nın tavrını övdü.