Ali GÜLEN /FRANKFURT

7 Haziran seçimlerini analiz eden ve bu seçimlerle yüzde 10 barajının yıkılıp Kürt Baharı'nın başladığına değinin Der Spiegel dergisi, AKP'nin tek başına iktidar olamamasıyla birlikte bunun sona erdiğini ve her yerde panzerler, askerler, savaş uçaklarının olduğunu yazdı.

"NEFRET VE ŞİDDET YÜKLÜ BİR YAZ"

Dergi, "Kürt baharı, böylece nefret dolu, şiddet yüklü bir yaza dönüştü" derken, her gün bir kaç PKK'lının öldürüldüğünü, Suruç saldırısıyla IŞİD'e karşı başlayan tepkinin Kürtler'e yöneldiğini belirtti. Dergi, "İşin absürd ve anlaşılmaz tarafı şu; Türkiye, IŞİD'in en etkili ve güçlü düşmanına karşı savaşıyor. Suruç'taki katliamı gerçekleştirenlere karşı değil de, katliamın kurbanlarına karşı bir savaş yürütülüyor, böyle bir mantık var" diye yazdı.

ERDOĞAN'IN POLİTİKASI ZATEN BÖYLE

Erdoğan'ın politikasının zaten bir savaş gibi olduğunu belirten dergi, "Şimdiye kadar hiç bir Türk politikacı onun kadar sert oynamadı. O PKK'ya saldırılar aracılığıyla şiddeti, huzursuzluğu körüklüyor. Amaç ise ülkeyi yeni bir seçim ortamına sokmak. Erdoğan, insanların kafasına, şiddeti sadece AKP'nin tek başına iktidarının durdurabileceği düşüncesini yerleştirmek istiyor" cümlelerini kullandı.

IŞİD'E KARŞI HİÇ TAVIR ALMADI

PKK'ya karşı operasyonlara paralel olarak HDP'ye karşı da harekete geçildiğini belirten dergi, ayrıca Türkiye'nin IŞİD'e karşı hiç bir zaman açık tavır almadığını hatta örtülü destek verdiğini öne sürdü. Sözde IŞİD'in yasaklı olduğunu belirtmesine rağmen, sınırdaki hareketlerine göz yumduğunu yazan dergi, "Türkiye'nin asıl amacı sınırındaki bir Kürt oluşumunun ve kantonların birleşmesinin önüne geçmek. Zaten Erdoğan, buna karşı olduklarını da açıkça söylemişti" derken, Suriyeli Kürtler'in lideri Salih Müslim'in sözlerine de yer verdi.

ANKARA'NIN AMACI KÜRTLER'İ ZAYIFLATMAK

Müslim dergiye, "Biz Türkiye ile bir sorun yaşamak istemiyoruz. Eğer Ankara IŞİD'i yenmek istiyorsa, biz diğer gruplarla birlikte ona yardım ederiz. Ancak Ankara'nın amacı, IŞİD'e karşı savaşan Kürtler'i zayıflatmak" açıklamasını yaptı.
Türkiye'nin henüz kara gücünü bölgeye göndermediğine dikkat çeken dergi, ancak şu ana kadar iki kez Türkiye'de toplanan Suriyeli muhaliflere ve Ahrer el-Şam örgütüne, "Kuzey Suriye'de bir güvenli bölge oluşturacağız" sözü verildiği ancak henüz gerçekleşmemesinden yakınıldığını da vurguladı.

KARDEŞ ÖCALAN: ÇOK KAN AKACAK

Dergi, Erdoğan'ın sürekli bir düşman yaratma politikasıyla birlikte seçime gittiğini ve bundan beslendiğini belirterek, daha önce de Faiz Lobisi, Lufthansa, Amerika'daki vaiz gibi (Fethullah Gülen) temaları işlediğini vurguladı.

Ayrıca, PKK'nın barış sürecini devam ettirmek istediği öne sürülürken, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın, "Bu şiddeti ancak ağabeyim durdurabilir. Ancak onunla görüşemiyoruz. Çok kan akacak yoksa" sözlerine yer verdi.

Yalçın Akdoğan'dan çok sert açıklama

Yalçın Akdoğan'dan çok sert açıklama