Kamil ELİBOL / ANKARA

PKK’nın korkulu rüyası olan özel harekatçıların kullandığı silah ve mühimmatların teşhiri ilk kez yasaklandı. Türk Polis Teşkilatı’nın 170’inci kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında kurulacak stantlarda özel timin silahları sergilenmeyecek.

DİSİPLİN SORUŞTURMASI

Özel tim mensupları; miting, maç, kortej, geçit töreni, eğlence, sosyal aktiviteler ile konvoy güvenliğinde görevlendirilmeyecek. Özel timi amacı dışında kullanan birim amirleri hakkında idari disiplin soruşturması açılacak.

MANİDAR YASAKLAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Haftası nedeniyle “Özel harekat birimlerinin amaç dışında kullanılmaması” konusunda 81 İl Emniyeti’ne genelge yayınladı. Yazılı emrin, özel harekat birimlerinin miting, maç, konvoy güvenliği gibi ‘angarya’ görevlerde kullanıldığının tespit edilmesi üzerine yayınlandığı öğrenildi.

ANGARYA GÖREVLER

Teşkilatın uyarıldığı yazıda, özel harekat birimlerinin ülke genelinde; terör örgütleri ve organize suç örgütlerinin giriştikleri silahlı eylemler ile yakalanması özel beceri isteyen silahlı ve tehlikeli şahısları yakalamak, etkisiz hale getirmek, uçak, araç, gemi, metro, tren, bina ve sair yerlerde rehin alınan kişileri kurtarmak, yüksek tehdit altında bulunan devlet büyüklerinin güvenliğini sağlamak, sivil havacılığa açık havaalanlarında operasyon gerektiren olaylara operasyon yapmakla görevli olduğuna dikkat çekildi.

GİZLİ TUTULAR HÜKMÜ

Genelgede, Özel Harekat’ın Kuruluş Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 78.maddesinde, “Personelin kullanmış olduğu araç, gereç ve silah ve mühimmatlar kesinlikle sergilenemez imkan ve kabiliyetleri gizli tutular” hükmüne atıfta bulunuldu.

EĞLENCE GÖREVİ VERMEYİN

Yönetmeliğin 84’inci maddesinde, “Birimde görevli personel, icrası özel kabiliyet, teçhizat ve eğitim gerektiren yüksek riskli operasyonlar hariç, maç görevi, nokta görevi, miting, kortej ve geçit töreni, eğlence, sosyal aktiviteler, risk unsuru olmayan bölgelerde konvoy güvenliği gibi faaliyetlerde görevlendirilemezler” ibaresinin olduğuna vurgu yapılarak şu talimat verildi:

“İlgili mevzuat kapsamında özel harekat birimlerinin tören kortejlerine dahil edilmemesi ve kullanmış olduğu silah ve malzemelerin teşhir edilmemesi emir yazı ile gönderilmiştir. Bu bağlamda, özellikle 10 Nisan Polis Haftası etkinlikleri vb. organizasyonlarda özel harekat personelinin geçit törenlerinde kullanılmaması ve özel harekat birimlerinin imkan ve kabiliyetini ortaya çıkaracak silah, araç, gereç, teçhizat gibi malzemelerin teşhir edilmemesi gerekmektedir.”