Deniz AYHAN / ANKARA

Gerekçeler arasında “Karikatürdeki parmak ve şarkıya eşlik etmek” de var...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret iddiasıyla 7 ayda açılan soruşturma sayısı 236’ya ulaştı. Böylelikle, 10 Ağustos 2014 günü koltuğuna oturan, 226 gündür Cumhurbaşkanı olan Erdoğan’a ‘hakaret’ ettiği gerekçesiyle, her gün en az bir kişi, soruşturmaya uğradı. Erdoğan’ın ‘Hakaret’ iddiasıyla şikayetçi olduğu davalarda da lise öğrencileri dahil çok sayıda sanık var. Bu sanıklardan 8’i ise tutuklu bulunuyor. Açılan 226 soruşturmadan şimdilik 105’i davaya dönüştü. Son 10 gün içerisinde,  Cumhurbaşkanı’na hakaret iddiasıyla Türkiye’nin gündemine gelen olaylar şöyle:
FACEBOOK’TAN TEHDİT ETTİN: Adana’da yerel gazeteci 28 yaşındaki Mine Bekiroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta tehdit ettiği suçlamasıyla yargılandı ve 19 Mart’ta yapılan ilk duruşmada 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.
PARMAKLARLA HAKARET ETTİN:  Penguen’in karikatüristleri  Bahadır Baruter ve Özer Aydoğan, 11 ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırıldı. Hapis, 7’şer bin liralık para cezasına çevrildi. Erdoğan’ın Köşk’e çıkışını konu alan kapak karikatüründe, Erdoğan’ın önünde ceketini ilikleyen vatandaşın başparmak ve işaret parmağını yuvarlak hale getirdiği, bu yolla da Cumhurbaşkanı’na hakaret edildiği ileri sürülüyor.
EL-KOL HAREKETİ YAPTIN: 21 Mart günü, Denizli’deki açılış töreni sonrası Doktorlar Caddesi’nden geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konvoyuna ‘’el-kol hareketi’’ yaptığı öne sürülen diş hekimi Deniz Demirci, gözaltına alındı. Demirci, savcıya ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.
ŞARKIYA EŞLİK ETTİN: Son kurban ise bir öğrenci oldu. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Pınar Tunç, önceki gün okulda polis tarafından gözaltına alındı. Tunç’un arkadaşlarının söylediği bir şarkıya eşlik ettiği bir ve şarkı sözü ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği öne sürüldü.