Dünya dün sabah Türkiye-Suriye sınırından gelen haberle alarma geçti. Hava sahamızı ihlal eden Rus savaş uçağı, Türk F-16'ları tarafından düşürüldü. Gün boyunca hareketli olan uluslararası kulisler flaş gelişmelerle farklı boyutlar kazandı. Son olarak Rusya'nın NATO toplantısı iddiası gündemi yeniden alevlendirdi. Rusya; Türkiye'nin NATO daimi temsilciler toplantısında, Rus savaş uçağı Su-24'ün hava sahasını ihlal ettiğine dair net kanıt sunamadığı iddia etti.

İşte yaşananların özeti...

Dün sabah saat 09:24'de Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağı Suriye sınırında düşürüldü. Uçakta bulunan iki pilotun paraşütle atladığı bildirildi.

10:45 AK SARAY'DAN "VURDUK" AÇIKLAMASI


Konuyla ilgili ilk resmi açıklama saat 10.45’te Cumhurbaşkanlığı'ndan geldi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklı haberde "Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su 24 tipi Rus uçağı olduğunu" bildirildi.

Bu açıklamanın üzerinden dakikalar sonra Genelkurmay'dan da yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada "Milliyeti bilinmeyen bir uçak defalarca (5 dakika içerisinde 10 kez) ikaz edilmesine rağmen Türk hava sahasını ihlal etmiştir." denildi.

RUSYA'DAN JET YALANLAMA


Açıklamaların yoğunlaştığı saatlerde Rusya, sınır ihlali iddialarını yalanladı. MOskova "Uçak, sadece Suriye toprakları üzerinde uçmaktaydı. Bunu kanıtlayabiliriz" dedi.

TSK ÖNCE DAVRANDI


Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan ikinci açıklamada söz konusu uçağın iz haritasına da yer verildi. Haritaya göre uçağın Türk hava sahasını dakikalarca ihlal ettiği görüldü.



PİLOTLAR İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Düşürülen uçağın pilotlarını bulmak için bölgede arama çalışmaları başlatıldı. Pilotların Türkmenlerin elinde olduğu iddia edildi. Sonrasında da ölen pilotların görüntüleri yayınlandı.

RUS HELİKOPTERİ DÜŞÜRÜLDÜ


Saat 12:00 sıralarında Suriyeli muhaliflerin bir Rus  helikopterinin tanksavar füzeyle düşürdüğü duyuruldu. Açıklamanın ardından da helikopterin vurulma anına ait olduğu iddia edilen görüntüler yayınlandı.

FOTO:Reuters

PUTİN'DEN ÇOK SERT AÇIKLAMA: SIRTIMIZDAN VURULDUK


Saat 13:00 sıralarında ise Moskova'da Ürdün heyetini kabul eden Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'den ilk açıklama geldi. Türkiye’yi terörle
işbirliği yapmakla suçlayan Putin “Terörün işbirlikçileri tarafından sırtımızdan bıçaklandık. Bugünkü trajik olayların Rusya-Türkiye ilişkileri üzerinde ciddi sonuçları olacaktır” dedi.

Bir taraftan yeni kabine çalışmaları ile uğraşan Başbakan Ahmet Davutoğlu Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili açıklama yaptı.

Davutoğlu “Sınırlarımızın güvenliği, ülkemizin bu ateş çemberi içinde bekası, vatandaşlarımızın hayatı ve izzeti söz konusu olduğunda her türlü fedakarlığı yapacağımızı ve her türlü tedbiri alacağımızı da cümle alemin bilmesini isteriz.” dedi.

LAVROV ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, önceden planlanan Türkiye ziyaretini iptal ettiğini duyurdu. Rusya’nın Soçi kentinde gazetecilere konuşan Lavrov, “Türkiye’deki terör riskinin” geçen ay bir Rus yolcu uçağının düşürüldüğü “Mısır’dakinden az olmadığını” öne sürdü. AFP’ye göre ise Lavrov, Rus vatandaşlarına Türkiye’ye gitmekten kaçınmaları uyarısı yaptı.

ABD'DEN GELEN İLK AÇIKLAMA KAFALARI KARIŞTIRDI


ABD'den konuyla ilgili yapılan ilk açıklama kafaları karıştırdı. Beyaz Saray "Bu Rus ve Türk hükümetleri arasındaki bir olay" dedi.

Açıklamada ayrıca Rus savaş uçağının düşürülmesinin, koalisyon güçlerinin Suriye ve Irak’ta gerçekleştirdiği hava operasyonlarını etkilemeyeceği vurgulandı.

FOTO:DHA

RUSYA'DAN "KARŞILIK" HAZIRLIĞI


Putin'in sert açıklamasının ardından Rusya Savunma Bakanlığı da açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, “Türk Hava Kuvvetleri’nin Rus jetine karşı attığı
adımları dostane olmayan tutum olarak görüyoruz. Bu tür olaylara nasıl karşılık verileceği konusunda bir paket üzerinde çalışıyoruz” denildi. Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası Komite Başkanı Konstantin Kosaçev ise tüm devletlerarası temaslara geçici olarak son verilmesi gerektiğini söyledi. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Leonid Kalaşnikov ise Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerin bir an önce durdurulması çağrısı yaptı.

FOTO:Reuters

OBAMA'DAN TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ MESAJI


ABD Başkanı Barack Obama, Suriye sınırına yakın bir bölgede düşürülen Rusya’ya ait uçağa ilişkin yaptığı açıklamada "Türkiye'nin yanındayız" mesajı verdi.  Obama “Türkiye’nin diğer tüm ülkeler gibi toprak bütünlüğünü ve hava sahasını koruma hakkı var. ” dedi. Rusya’nın Türkiye sınırına çok yakın bir yerde operasyon düzenlediğini ve Türkiye dahil bazı ülkelerin desteklediği ılımlı muhaliflerin hedef aldığını kaydeden Obama, “Eğer Rusya çabalarını IŞİD’e odaklarsa bu anlaşmazlıkların bazıları veya yanlışlık ve gerilim ihtimallerinin meydana gelmesi daha az olur.” şeklinde konuştu. Rusya’nın IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona katılmasına en başından bu yana olumlu yaklaştıklarını belirten Başkan Obama, “Buradaki zorluk Rusya’nın IŞİD’e odaklanmasından ziyade Esed’i desteklemesidir.” dedi.
Obama, uçağın neden düşürüldüğü konusunda hala detaylara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gelecek birkaç günde görüşmeyi umduğunu kaydetti.

PİLOTLAR ÖLMEDİ İDDİASI


Akşam saatlerinde Rus pilotların ölmediği Suriyeli muhaliflerin elinde olduğu bilgisi yayıldı. MİT’in devrede olduğu da iddia edildi.

BİR UÇAK DAHA VARDI İDDİASI!


Yine akşam saatlerinde Türk F-16’larının vurduğu Rus uçağının tek başına olmadığı ve beraberinde bir Rus savaş uçağı daha bulunduğu ortaya çıktı.

SAAT 18:00 NATO OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI


Türkiye'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplanan NATO, "Türkiye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz, Rusya’nın hedefi IŞİD’i yok etmek olmalı" mesajı verdi.

FOTO:DHA

ERDOĞAN'DAN İKİNCİ AÇIKLAMA


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, krizin gölgesinde 24 Kasım Öğretmenler Günü Resepsiyonu’nda konuştu. Hatay sınırında düşürülen Rus uçağı hakkında değerlendirme yapan Erdoğan, “Tüm uyarılara rağmen hava sahamızı ihlal eden bir aidiyeti belli olmayan savaş uçağına angajman kuralları gereği müdahale edilmiştir. Uyarılmasına rağmen maalesef ihlalini devam ettirmekte ısrarını sürdürmüştür. Bunun üzerine F-16′larımız tarafından yapılan müdahale sonrası bu uçak düşürülmüştür. Biz buna şahit olmak istemeyiz. Ama böyle bir durumla karşı karşıya bırakılmanın ne yazık ki ızdırabını yaşıyoruz” dedi.

FOTO:DHA

ERDOĞAN OBAMA İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ


Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile görüştü. Görüşmede, ABD Başkanı Obama, Türkiye’nin ulusal egemenliğini savunma hakkının ABD ve NATO tarafından desteklendiğini ifade etti. Erdoğan ve Obama, benzer hadiselerin tekrarlanmamasını güvence altına alacak düzenlemeleri yapmanın, gerilimi düşürmenin önemi hususunda hemfikir olduklarını belirtti. İki lider, Suriye’de siyasi geçiş sürecini sağlamak üzere IŞİD'e karşı ortak mücadeleyi sürdürme konusundaki kararlılıklarını da teyit etti.

RUSYA'DAN NATO İKNA OLMADI İDDİASI!


Gece yarısı Rusya kaynaklı bir haber ise kulisleri yeniden hareketlendirdi. RIA Novosti haber ajansı; Türkiye'nin NATO daimi temsilciler toplantısında, Rus savaş uçağı Su-24'ün hava sahasını ihlal ettiğine dair net kanıt sunamadığı bildirildi.

Bir askeri kaynağa dayandırılan haberde; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, Türkiye'nin çağrısı üzerine gerçekleştirilen olağanüstü toplantının ardından yaptığı açıklamasının kendi görüşünü yansıttığını, bu açıklamanın diğer NATO üyelerinin temsilcileri tarafından onaylanmadığını söylediğini aktardı. Kaynak, "NATO daimi temsilciler toplantısında, düşürülen Rus jetiyle ilgili ciddi anlaşmazlık vardı. Bazı NATO üyelerinin temsilcileri Türkiye'nin şikayetlerine büyük dikkatle yaklaştı. Türk tarafının, Rus savaş uçağının 20'den fazla uyarı aldığı konusunda da anlaşmazlık vardı, çünkü sadece 2 uyarı vardı" dedi. Türkiye temsilcilerinin toplantıda sunduğu ses kaydının anlaşılmadığını belirten kaynak, "Bu yüzden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, kendi kişisel açıklamasını yaptı, çünkü diğer üyelerinin onayını almadı" diye konuştu.