Türkiye dün tarihinin en kanlı terör eylemlerinden birisine daha ev sahipliği yaptı. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde, Kobani'ye insanı yardım götürmek için düzenlenen Sosyalist Gençlik Derneği Federasyonu toplantısında bir canlı bomba kendini patlattı. Patlamada 32 kişi yaşamını yitirdi. Saldırının ilk şokunun atlatılmasından sonra siyasilerden de ardı ardına açıklamalar geldi. Peki siyasiler Suruç'taki terör saldırısı nasıl yorumladı? İşte liderlerin açıklamaları:



DAVUTOĞLU DEKLARASYON ÇAĞRISI YAPTI

Başbakan Ahmet Davutoğlu Suruç'taki saldırıya ilişkin "Olayın oluş seyri açık bir terör olayı ve büyük ihtimalle canlı bomla ile gerçekleşen vahşice, lanet ettiğimiz, sadece lanet etmekle kalmayıp sorumluların bulunup cezalandırılması iradesine sahip olduğumuz bir terör olayıyla karşı karşıyayız. Gerek Suruç'ta söz konusu olan saldırı, gerek Adıyaman Kömür'de askerlerimize dönük saldırı ve Türkiye'ye dönük birçok sabotaj eyleminde bulunan terör örgütleri mahiyeti, hedefleri ne olursa hepsinin hedefi Türkiye'dir" dedi.

Siyasi liderlere çağrı da yapan Davutoğlu, "Şimdi dört genel başkanın da bir araya gelerek ortak bir deklarasyona imza atmamız lazım. Ben bunu yapmaya hazırım" diye konuştu.



ERDOĞAN: İCRAATA GEÇMENİN ZAMANI GELDİ

Kuruluşu yıldönümü etkinlikleri için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da hain saldırıyı kınadı. "Terör nereden gelirse gelsin lanetlenmelidir." diyen Erdoğan,  teröre karşı uluslararası mücadele çağrısı yaptı.

Erdoğan: Bu terör eyleminde ölen 28 vatandaşımızın (açıklama yapıldığı sırada resmi rakam 28 ölüydü) ailesine başsağlığı diliyorum.  Ölen 28 vatandaşımıza rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu vesileyle bugün saat 13:00 civarında Şanlıurfa Suruç ilçesinde bir terör vahşeti yaşadık. Ve bu terör vahşetinde 28 vatandaşımız ne yazık ki öldü, 100'e yakın vatandaşımız yaralı. Bu terörü icraa edenleri şahsım, milletim adına lanetliyorum. Terörün dini,ırkı, milleti, vatanı yoktur. Teröre karşı uluslararası bir işbirliği içerisinde bu mücadelenin verilmesi gerektiği ortadadır. Ve bunu yıllardır hep söylüyoruz. Ama söylemekle kalmayıp artık icraata geçmenin zamanı geldiğini de özellikle ifade etmek istiyorum. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. "



BAHÇELİ: AMASIZ, ÖN ŞARTSIZ

MHP lideri Devlet Bahçeli ise Suruç saldırısıyla ilgili değerlendirmesini akşam saatlerinde yazılı olarak yaptı.

Bahçeli “Ortadoğu’da uzunca bir süredir sahnelenen ve küresel bir arka planı olduğu tartışmasız olan kaos ve karmaşanın giderek çıtayı yükselttiği anlaşılmaktadır. Komşu coğrafyalar istikrarsızlık ve isyan parantezine sıkışmış ve hapsedilmiş haldedir. Terör saldırıları tahammül sınırlarını ve hazmetme ölçülerini çoktan aşmış durumdadır. Bu karanlık tablo ülkemize yansımakla kalmayıp doğrudan doğruya tesir etmektedir. Nitekim Türkiye’nin milli güvenlik ve asayişi yüksek yoğunluklu risk ve tehlikelerle karşı karşıyadır. Mübarek Ramazan ve bayram günlerini geride bırakır bırakmaz sanki düğmeye basılmışçasına felaketler, ölümler ve saldırılar arka arkaya baş göstermiştir. Terör kanlı yüzünü, acımasız yanını, hain niyetini Adıyaman ve Şanlıurfa’da bir kez daha açığa vurmuştur." dedi.

“AMASIZ, ÖNŞARTSIZ LANETLİYORUM”

Bahçeli sözlerini şöyle sürdürdü;

"Kim olursa olsun, neye inanırsa inansın, hangi bahaneye sığınırsa sığınsın insan hayatına kast eden canileri ve terörist hedefleri tartışmasız, amasız ve önşartsız lanetliyorum. Terörle huzur arasında tarafsız ve yalıtılmış bir bölge olmadığını herkes görmeli, kabullenmelidir. Suruç’u kana bulayan terör saldırısının tüm boyutlarıyla aydınlatılması, iç yüzünün fail ve azmettiricileriyle birlikte ortaya çıkarılması milletimizin en haklı ve yerinde beklentisidir."



KILIÇDAROĞLU: LANETLİYORUM

CHP lideri saldırıya ilişkin ilk değerlendirmeyi olaydan dakikalar sonra yaptı. Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu: "Suruç'taki hain saldırı yüreklerimizi yaktı. Gencecik evlatlarımızı kaybetmenin acısı tarifsiz...Terörü ve onu besleyenleri lanetliyorum" dedi.



DEMİRTAŞ'TAN "GÜVENLİK" ÇAĞRISI

Saldırıya ilişkin en çok tartışılan açıklama ise HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'tan geldi. Demirtaş HDP kadrolarına "kendi güvenliğinizi sağlayın" çağrısı yaptı.

Demirtaş "Bugün Suruç’ta bir kez daha, insanlık onurunu yitirmiş barbarlık ve tecavüz ordusunun neler yapabileceğine tanıklık ettik. Özellikle de Rojava Devrimi'nin hemen yıl dönümü sonrasında ve Kobanê ile dayanışmak için yola çıkmış Türkiyeli devrimcilerin hedef alınması, Kobanê etrafındaki enternasyonal dayanışmanın kırılması çabasıdır. Bu, halklarımıza, Kobanê etrafındaki devrimci dayanışma ruhuyla kenetlenen yiğit insanlara 'Bu dayanışmadan vazgeçin' mesajıdır." dedi.

"IŞİD ve benzeri tecavüz ordularının destek aldığı bütün ülkeler ve rejimleri bu barbarlığın ortağıdırlar." diyen Demirtaş sözlerini şöyle sürdürrdü "IŞİD'e karşı sus pus olanlar, sesini bile yükseltmeye cesaret edemeyenler, HDP'ye bile her gün tehdit savurup IŞİD'in başını okşayan Ankara'daki yöneticiler bu barbarlığın suç ortağıdırlar...." "....Ancak, halkımız, siyasi kurumlarımız, sivil toplum örgütleri, belediyeler, meslek örgütleri gibi bütün toplumsal yapılar kendi güvenlik tedbirlerini de geliştirmelidir. Parti binalarımıza giriş çıkışlar, toplu eylem ve etkinliklerin yapıldığı yerler mutlaka özel olarak güvenliği sağlanan yerler haline getirilmelidir. IŞİD tecavüzcülerinin kurumlarımıza, halkımıza bu kadar rahatça ve pervasızca saldırmasının önüne geçecek tedbirler geliştirilmelidir. Yarın yapılacak MYK toplantımızda bu konu özel olarak ele alınacaktır. Ayrıca önümüzdeki dönem siyasi sürece dair kapsamlı değerlendirme ve planlamalar yapılacaktır. Suruç katliamı karşısında Türkiye'de demokrasi, adalet ve barış ilkeleri etrafında dayanışma ruhuyla bir arada durmak isteyen ve bu tür saldırılara karşı birlikte neler yapabileceğimizi tartışmak isteyen bütün siyasi parti hareket ve gruplarla ortaklaşmaya hazır olduğumuz ifade etmek istiyoruz.

Bir kez daha, yaşamını yitiren bütün yoldaşlarımıza, kardeşlerimize Allah'tan rahmet, halklarımıza ve ailelerine başsağlığı diliyoruz.''



Suruç'taki katliam

Suruç'taki katliam





Suruç saldırısı gazete manşetlerinde

Suruç saldırısı gazete manşetlerinde





“Bunlara hazır  olun”, “Kara bela  Türkiye’yi sarıyor”

“Bunlara hazır olun”, “Kara bela Türkiye’yi sarıyor”