Asuman ARANCA- HSYK, terör ve örgütlü suçlara bakacak ihtisas mahkemelerini belirledi.

Buna göre, İstanbul'da 13 ve 14, Ankara'da 2, Diyarbakır'da ise 4. ve 5. Ağır Ceza Mahkemeleri terör ve örgütlü suç davalarına bakacak. 2'den fazla ağır ceza mahkemesinin bulunduğu İzmir, Adana ve Mersin gibi şehirlerde de, bu suçlar için 2. Ağır Ceza mahkemeleri yetkilendirildi.

Yargı ve emniyette cemaat etkisinin kırılmasının ardından, son yargı paketiyle HSYK'ya ihtisas mahkemeleri oluşturma yetkisi veren hükümet, böylece özel yetkili mahkemelerin önünü tekrar açmıştı.

HSYK, 5 Şubat'ta yayımladığı müstemir yetki kararnamesi ile ihtisas mahkemesi olarak yetkilendirdiği mahkemelerin neredeyse tamamında başkan ve üyeleri değiştirmişti. Kurulun bu değişikliği, özellikle cemaate yönelik davalara bakacak olan mahkemeleri “garantiye” almak amacıyla yaptığı konuşuluyor.

HSYK ayrıca, İstanbul'da yeni kurulan 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ve 17 nci Ağır Ceza Mahkemelerinin yeni gelecek dosyalar için görevlendirilmesine, 8 inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin ise sadece bankacılık suçlarına bakmasına karar verdi. Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen uyuşturucu ticareti suçlarına ise, İstanbul'da 15 ve 16., Diyarbakır'da 6., Ankara, İzmir ve Adana gibi 2'den fazla Ağır Ceza mahkemesi bulunan illerde 3., sadece 2 ağır ceza mahkemesinin bulunduğu şehirlerde de 2. Ağır Ceza Mahkemeleri bakacak.