CHP Ankara Mliitvekili Aylin Nazlıaka, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde,  "90 milyon çocuğun sokakta yaşadığı günümüz dünyasında, milyar dolarlık kabul edilen çocuk ticaretinin en önemli kaynağının bazı Afrika ülkeleri, Balkanlar ve Güneydoğu Asya ülkelerinin olduğu belirtilmektedir" dedi.

Nazlıaka'nın TBMM'ye sunduğu soru önergesi şöyle:

"Basınımızda yer alan haberlere göre, Avrupa’da her iki dakikada bir çocuk, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 40 saniyede bir çocuğun kayıp olarak kayıtlara geçtiği belirtilmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde ise her yer yıl 250 bin çocuk kaybolmaktadır. Ülkemizde de kayıp çocuklarla ilgili tablo ürkütücü boyutlardadır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 81 ilde yaptığı araştırmaya göre, 2008-2011 yılları arasında kaybolan çocuk sayısı 27 bini geçmiştir. 2008’de 4 Bin 517, 2009’da 5 Bin 81, 2010’da 8 Bin 81, 2011’de 10 Bin 67 ve 2012 yılında ise 12 Bin 474 çocuk kaybolmuştur. Sayı her geçen yıl artmaktadır. Kaçakçılık İstihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Daire Başkanlığı (KİHBİ) verilerine göre 2014 yılı için Kasım 2014 tarihi itibariyle halen aranan kayıp çocuk sayısı 7 Bin 69’dur. Artan çocuk kayıpları nedeniyle KİHBİ’nin düzenli olarak yayınladığı kayıp çocuk sayısını açıklamaya ara verdiği iddia edilmektedir. Özellikle IŞİD gibi eli kanlı terör örgütlerinin çok sayıda çocuğu kaçırdığı, bu olayların kayıp çocuk sayısını arttırdığı iddia edilmektedir.

Bu bağlamda:
1- Temmuz 2015 tarihi itibariyle kayıp çocuk sayısının illere, yaş grubuna ve cinsiyete göre dağılımı nedir? Emniyet ve Jandarma bölgelerine göre bu sayı nedir?
2- 2013, 2014 ve Temmuz 2015 yılları arasında bulunarak ailesine teslim edilen çocuk sayısı kaçtır?
3- Çocuk kaçırma olaylarının kaçı, terör, fuhuş, organ ticareti, uyuşturucu, dilendirmek vb. amaçlarla gerçekleşmiştir? Organize suç örgütleri tarafından gerçekleştirilen olay sayısı nedir? Bu kapsamda ortaya çıkartılan organize suç örgütü var mıdır?
4- Çocukları kaçırma amaçlı organize terör ve suç örgütlerinin internet üzerinden bazı faaliyetler yürüttüğü iddiaları bilinmektedir. Bu durumun önlenmesi konusunda alınan önlemler nelerdir? Bu konuda kaç olay saptanmıştır?
5- Terör örgütleri tarafından kaçırılan çocuk sayısı nedir? Önlenmesi için yapılan çalışma ve alınan önlemler nelerdir?
6- Evden kaçan ya da kaçırılan çocukların sosyal, kültürel ve ekonomik durumları konusunda yapılan bir çalışma veya bu konuda istatistikler var mıdır? Bu ailelerin eğitim, gelir ve meslek gruplarına göre dağılımı nedir? Bu çocuklardan kaçı parçalanmış ailelilere mensuptur?
7- Güvenlik birimlerinin, telefon dinlemeleri, MOBESE gibi ileri teknolojiye sahip sistemleri yaygın olarak kullandıkları düşünüldüğünde, kayıp çocuk sayısının bu denli yüksek olması kabul edilebilecek bir durum mudur?
8- Kayıp çocuklarla ilgili istihbarat teşkilatı ve emniyet güçleri tarafından bu güne kadar hangi etkin ve kalıcı önlemler alınmıştır? Önlem alındıysa kayıp çocuk sayısı her yıl neden ikiye katlamaktadır?"