Dailymail'de yer alan habere göre, Standford'dan ünlü fizikçi Leonard Susskind, yeni bir denklem eşliğinde radikal bir öneri getirerek, birbirleriyle rekabet halindeki genel görelilik ve kuantum mekaniğinin arasında bir uzay-zaman köprüsü inşa edilebileceğini söyledi: ER=EPR

İLGİLİ HABERZaman yolculuğu mümkün! Zaman yolculuğu mümkün!


Denklem, sayılardan oluşmuyor, ancak teorilerin arkasındaki tanınmış yazarlara dayanıyor. Einstein-Rosen Köprüsü ve Einstein-Podolsky-Rosen dolaşıklığı.

ERP

Science Alert'e göre, denklem, 2013'te, Standford Üniversitesi'nden Leonard Susskind ve Princeton Üniversitesi'nden Juan Maldacena tarafından ele alınmasına rağmen, bu denklemin anlattıkları şimdi ve artık arXiv'de yer alan yeni bir makale ile bilimsel bir tarife kavuşmuş oldu.

İLGİLİ HABERProf. Dr. Feryal Özel: Atatürk'e çok şey borçluyum!Prof. Dr. Feryal Özel: Atatürk'e çok şey borçluyum!




Suskind, "Kuantum mekaniğinin mevcut bakış açılarının geçici olduğunu hissediyorum; Kütleçekim ile bağlantısını çok derin anlamadan yapabileceğimizin en iyisi fakat sonuç değil. Nedeni, çok özel bir geliştirmeyi içeriyor ve ER=EPR ilkesi olarak adlandırılıyor. ER=EPR bize evrenin ihtiva ettiği son derece karmaşık dolanık alt sistemlerin, aynı zamanda Einstein-Rosen köprülerine ait son derece karmaşık ağı olmasıdır." diyerek açıklıyor.

İLGİLİ HABEREinstein'ın 100 yıllık yerçekimi dalgaları ile ilgili teorisi kanıtlandıEinstein'ın 100 yıllık yerçekimi dalgaları ile ilgili teorisi kanıtlandı


Solucan delikleri, Einstein-Rosen köprüleri olarak da bilinmektedir ve uzay-zaman içerisindeki iki nokta arasında bağlantı görevini görür. Paralel evren fikrini de besleyen solunca deliklerinde eğer evrenin diğer tarafında ve farklı bir zamanda olunsaydı dahi, eğer sonuna kadar bir düşüşte olsaydınız.bu neredeyse anında diğer tarafta da görülebilirdi. Dolaşıklık ise aralarında çok uzun mesafeler olsa bile, biri tarafından gerçekleştirilen eylemlerin diğer davranışı etkileyebilir olduğunu anlatan bir olgudur.

denk

Susskind, Einstein-Rosen köprülerinin ve Einstein-Podolsky-Rosen dolaşıklığından oluşan iki kavramı eşleştirerek, gerçekte aynı olduğu savunuyor: "Bu fikrin etkileri gösterişsiz ve iddialı şartlar içinde düşünülmelidir: İddialı görünüm, iki dolaşık spin düşüncesini kabul etsek bile- bir Bell çifti-, geleceğin bazı kuantum geometri kavramlarının bir Planckyan solucan deliğiyle bağlantılı olmasıdır.

İLGİLİ HABERBeş boyutlu bir kara delik, Einstein'ın Görelilik Teorisi'ni çökertebilirBeş boyutlu bir kara delik, Einstein'ın Görelilik Teorisi'ni çökertebilir


Gösterişsiz bakış açısı ise, ERB'ler ile bağlı kara delikler,dolaşmış ve de ERB'ler ile tersine dolaşmış şekilde bağlı kara deliklerdir. Ve bu orada bitmiyor. Dolaşıklık, birçok form arasında dönüştürülebilecek ve kuantum ışınlanmanın da dahil edilebileceği geniş ölçekli görevleri gerçekleştirmek için kullanılabilecek "ikame edilebilir kaynak" olarak görülür. Genel Göreliliğin mekansızlık potansiyelleriyle, -klasik bir şekilde dolaşıklığın simülasyonunu gerçekleştirmek adına anlık iletişim için ihtiyaç olan- kuantum mekaniğinin mekansızlığiyla paraleller: ER=EPR" diyor.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL