İşte o kritik sonuçlar:


ERDOĞAN'IN ESAD AÇIKLAMASINA 'DİPLOMATİK AYAR'


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Suriye'ye Esed'in hükümranlığına son vermek için girdik" açıklamasına "diplomatik ayar" geldi. Erdoğan, bizzat Putin'le yaptığı son telefon görüşmesinde sözlerine açıklık getirdi. Kremlin de Erdoğan-Putin görüşmesinde bu konunun gündeme geldiğini resmen açıkladı.

Milli Güvenlik Kurulu'nun dünkü toplantısının ardından yayınlanan bildiride de "diplomatik ayar" yerini aldı. Erdoğan'ın başkanlık ettiği MGK'nın bildirisinde, Fırat Kalkanı operasyonunun amacının
"hudut güvenliğinin sağlanması, Türkiye'ye yönelik saldırıların önlenmesi, IŞİD ve diğer terör örgütlerinin bölgeden tamamen temizlenmesi" olarak resmen açıklandı.

Bu konudaki üçüncü mesaj ise, Lavrov-Çavuşoğlu basın toplantısında verildi. Çavuşoğlu, "Suriye'nin DEAŞ'tan (IŞİD) temizlenmesi gerekiyor. Esasen onun için oradayız" dedi. Çavuşoğlu, Ankara'nın hâlâ Esad rejiminin devam etmesini "içine sindiremediğini" ise, şu sözlerle ifade etti: "Esad konusundaki görüşümüz belli. Kendisi 600 bin insanın ölümünün sorumluluğunu taşıyor. Bu konuda Rusya ile farklı düşünebiliriz. Ancak ateşkes, insani yardım, siyasi dönüşüm konusunda Rusya ile hemfikiriz."

TÜRKİYE HALEP'TEKİ ESAD-RUS OPERASYONUNA 'SESSİZ'


Halep'de Esad'a bağlı rejim ordusunun Rus desteğiyle başlattığı operasyonlar, Türkiye'de büyük tepki görmüş, sosyal medyada Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil, AKP'liler ve yandaş medya "Halep ölüyor" başlığı ile kentte Esad-Rus operasyonu nedeniyle yaşananlara dikkat çekmeye çalışmıştı.

Ancak Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesinde, Türkiye Dışişleri Bakanı'nın Halep konusunda, sosyal medyadaki infiale uyumlu bir tepki göstermemesi dikkat çekti. Rus Dışişleri Bakanı Lavrov Halep'te operasyonların devam edeceğini "Halep'i teröristlerden kurtaracağız" sözüyle açıkladı.

Lavrov, bir adım daha ileri giderek, Halep'ten ayrılmayan Haleplileri, diplomatik bir üslupla "teröristlere yardımcı olmakla" suçladı. Rus Bakan, "Halep'i teröristlerden boşaltmamız için evlerin boşalması lazım. Oradaki insanlar kullanılıyor" dedi. Lavrov'un bu çıkışına karşılık Çavuşoğlu'nun sessiz kalması, "Halep konusunda Ankara-Moskova arasında uzlaşmanın sağlanması" olarak yorumlandı.

RUSYA ÖSO İLE GÖRÜŞÜYOR


Türkiye'nin Esad ve Halep konusundaki yeni yaklaşımlarına karşılık, Rusya'dan da bir adım geldi. Moskova, Esad rejiminin resmen "terörist" olarak ilan ettiği, ancak Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu ile masaya oturmayı kabul etti. Lavrov, "biz herkesle görüşürüz" diyerek, ÖSO ile Rusya arasında, Türkiye'nin aracılık ettiği ve Ankara'da gerçekleştiği söylenen görüşmeleri resmen doğruladı. Çavuşoğlu, "Suriye'de kapsayıcı olunmalı, kimse dışarıda bırakılmamalı. Ülkenin birlik beraberliği sağlamak için bu görüşmelerin faydalı olduğunu düşünüyoruz" dedi.