Ayla ÖZDEMİR / İSTANBUL

Suriyeli öğrencilere tanınan ayrıcalıklara bir yenisi daha eklendi. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye’deki devlet üniversitelerinde lisans eğitimi gören Suriyeli öğrencilere eğitimin devam ettiği aylarda 1200 TL Destek Bursu vereceğini duyurdu. Destek Bursundan yararlanmak isteyen öğrenciler 11 Ocak 2016 gününe kadar YTB'nin internet adresi üzerinden başvuru yapabilecek. 

"Dünyanın hiçbir yerinde yabancılara kendi milletinden daha fazla değer yoktur", "Suriyeli öğrenci olmak varmış" ifadeleri de dikkat çeken paylaşımlardan...


Destek Burslarından faydalanabilmek için Türkiye’de Geçici Koruma altında bir Suriye vatandaşı olmak, Türkiye’deki devlet üniversitelerinin en az dört yıllık bölümlerinde lisans düzeyinde eğitim görüyor olmak, Birinci öğretimde (gündüz programında) kayıtlı olmak şartları aranıyor.

Üstelik bu burs başarıya da bağlı değil! Kayıtlı oldukları bölümlerde 1’inci eğitim-öğretim dönemlerini tamamlayan burs adayları için genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.00 olması şartı aranıyor. Not ortalaması belli olmayan adayların lise diplomalarına bakılarak, ortalamanın en az yüzde 50 olması gerekiyor.

YTB'nin Suriyeli öğrencilere Destek Bursu sosyal medyayı da harekete geçirdi. Üniversite öğrencileri de kendi ülkesindeki öğrencilere geri ödeme şartıyla para verip Suriyeli öğrencilere 1200 TL burs bağlayan bu zihniyete tepki gösteriyor. "Dünyanın hiçbir yerinde yabancılara kendi milletinden daha fazla değer yoktur", "Suriyeli öğrenci olmak varmış" ifadeleri de dikkat çeken paylaşımlardan...

İşte Sosyal Medyadaki Tepki Paylaşımlarından Bazıları:

TÜRK VATANDAŞI OLARAK KIYMETİMİZ YOK BU ÜLKEDE! 


- Bir tek KYK'dan aldığı bursla geçinen ülkenin öğrencileri varken, YTB'nin yaklaşık üç katı Suriyeli öğrencilere burs vermesi adil gelmiyor.

- Aman ne güzel. işçisine 1300 lira maaşı zor veren AKP Suriyeliye 1200 lira burs veriyor. Helal(!)

- Suriyeli öğrenciler 1200 lira burs alacakmış. Hayır kurumu gibi ülke yeminle...

- Suriyeli üniversite öğrencilerine ayda 1200 lira burs; dünyanın hiçbir yerinde yabancılara kendi milletinden daha fazla değere veren ülke yoktur

- Suriyeli öğrenciye 1200 TL burs verip kendi öğrencisine 5 kuruş vermeyen devlet gibi devlete helal olsun!

- Kendi ülkesindeki öğrencilere geri ödeme şartıyla para verip Suriyeli öğrencilere 1200 TL burs bağlayacak olan bir ülkede yaşıyoruz.

- Suriye vatandaşı olmak lazım aslında, Türk vatandaşı olarak kıymetimiz yok bu ülkede!

- Lisansta aldığım kredi paralarını hala ödüyorum. Bu arada Suriyeli bir öğrenci 1200 TL burs alacakmış.

- Birçok arkadaşımın aylık kazancı bu. Üstelik yorgunluktan bitap halde.İnsan bu kadar da kahredilmez ki

- Suriyeli öğrenciye aylık 1200 TL burs verilecekmiş. Bu devlet bize devlet değil herhalde...

- Gençleri işsizlikten kurtarıp farklı bir ülkede tutunmalarını sağlamak amacıyla yapılacak olsun. ülkemdeki okumak için didinen öğrencilere 400 lira layık(!) görülürken, yeni olacak asgari ücrete yakın miktardaki burs nedir?