Ali GÜLEN / SÖZCÜ

ALMAN Hükümeti, ceza yasalarına aykırı davranan ve suça karışan Suriyeli ya da Türkiye üzerinden gelen diğer göçmenleri, Türkiye’ye geri gönderme kararı aldı.

Foto: Reuters


Geçen yıl, 50 bine yakın göçmenin geri gönderildiği belirtilirken, suçlu göçmenlerin yarısının şu anda Türkiye’de olduğu sanılıyor.

PARA İÇİN GİZLİ ANLAŞMA MI?


Geri Kabul Anlaşması henüz yürürlüğe girmeden Almanya’nın göçmenleri sınır dışı etmesi, AKP hükümetinin para için “gizli anlaşma” yaptığı ihtimalini akla getiriyor. Türkiye ve diğer bazı ülkeler ile bu yönde görüşmeler yaptıklarını açıklayan Alman Hristiyan Demokrat Parti Göçmen Koordinatörü Peter Altmaier, “Bu insanları vatanlarına gönderemiyoruz. Çünkü oralarda savaş veya savaş koşulları var. Geri gönderilecek ülke Türkiye. Ama eğer ilk ayak bastığı ülke AB üyesi ülke ise o da olur, önemli olan geldiği yer” açıklamasını yaptı.

BAZILARI SONRA GİDECEK


Bazı göçmenlerin ise savaş sonunda gönderilmesi planlanıyor. Şu anda birçok sınır dışı, gelen kişinin kimliklerinin eksik olması veya ülkesinin artık onu almak istememesi yüzünden yapılamıyor. Geri gönderilemeyenlerin birçoğunu, ülkelerinde kendilerine işkence ya da ölüm cezası bekleyenler oluşturuyor. Bir kısım göçmenler ise ülkelerinde ırk, din veya politik ayrıma uğradıkları için sığınma hakkı alıyor.

Sınırdışı edilenlerin büyük çoğunluğunun Türkiye’ye gönderildiği belirtilirken, Altmaier, “Bir kısmı, henüz iltica başvurusunda bulunmadan ülkeyi terk etti. Kendilerine burada başarı ve gelecek şansı görmediler. Ayrıca biz Balkan ülkelerine, Tunus, Cezayir ve Fas’tan gelenlerin, ülkeye ulaşmak için çaba harcamaması gerektiği sinyalini de vermiştik” diyerek, göçün azalmasında bunun etkili olduğunu da söyledi.