1940’lı yıllarda Türkiye, 2’inci Dünya Savaşı’na girmese de, seferberlik ilan edilmiş, kıtlık ve karaborsacılığa karşı “ekmek karnesi” uygulaması başlamıştı. CHP’nin, o dönemki ülke koşullarından kaynaklanan bu uygulamasını sürekli diline dolayıp İnönü dönemini eleştiren AKP iktidarı da 76 yıl sonra “Ekmekte indirim kartı” dönemini başlattı.

2. Dünya Savaşı sırasında karaborsacılığı önlemek için ekmekte 'karne' dönemi başlatılmıştı


 

Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA 

AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, zamlı satmaya başladığı ekmek için fakir vatandaşlara yönelik ''Ekmek kartı'' çıkarttı. AKP’li İzmit Belediyesi de “Ekmek İnidirim Kartı” dağıttı. Bu kartı taşıyanlar ekmeği 1 lira 25 kuruş yerine 1 liraya alabilecek.

EKMEK KARTINI TANITTILAR


AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Fırıncılar Odası'yla ortak aldığı karar gereği “41 Kart” dağıtımına başladı. Yoksullara yönelik hazırlanan “41 Kart” kamuoyuna ''Dar gelirli vatandaşlarımız, tüm fırınlarda kartlarını göstererek ekmeği daha ucuza alacaklar'' denilerek tanıtıldı.

Kocaeli’nin metropol belediyesi AKP’li İzmit Belediyesi de Kocaeli Fırıncılar Odası ile işbirliği yaparak “Ekmek İndirim Kartı” dağıtmaya başladı. İzmit Belediyesi, "Ekmek İndirim Kartını, evlere giderek teslim ediyor. Yetkililer, indirim kartlarının ellerindeki dar gelirlilerin listesi baz alınarak hazırlandığını belirttiler.

İNÖNÜ, KITLIĞA KARŞI ÖNLEM ALMIŞTI


AKP’nin İnönü dönemini yıpratmak için sürekli olarak gündemde tuttuğu “ekmek karnesi”, 2’inci Dünya Savaşı’nın çetin günlerine karşılık Türkiye’de kıtlığı ve karaborsacılığı önlemek için alınan bir tedbirdi. Türkiye savaşa sokulmamış ama ülkede kıtlık ihtimali gündeme gelmişti. Ekmek karaborsaya düştü. CHP iktidarı bunu önlemek için ekmek karnesi uygulaması başlattı. Buna göre, 7 yaşına kadar olan çocuklar için 187.5 gram, büyükler için 375 gram, ağır işçiler için ise 750 gram ekmek, karne ile verilmeye başlanmıştı. Savaş sona erdikten sonra bu uygulama da kaldırılmıştı.