Son yıllarda birçok yapıda restorasyon skandalı yaşandı. Son örnek Trabzon’da camiye dönüştürülen Ayasofya Kilisesi oldu... Tescilli eserin tavanındaki 800 yıllık fresklerin üstü örtüldü, bir kısmı kırılarak yok edildi.


Özlem GÜVEMLİ

 



FATİH, KİLİSEYİ KORUMUŞTU


Ayasoyfa, Trabzon’da Kral I. Manuel tarafından 1250-1260 arasında manastır kilisesi olarak yaptırıldı. Fatih Sultan Mehmet döneminde de kilise olarak kullanılan yapı, 1964’ten sonra müze olarak ziyarete açıldı. 2012’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen müzenin 2013 yılında da cami olarak açılışı yapıldı. Tartışma da bu tarihten sonra başladı.
Uzmanlara göre, Ayasofya Müzesi camiye dönüştürüldükten sonra büyük bir değişim ve yıkım yaşandı.

İSA’NIN SON AKŞAM YEMEĞİ KAPATILDI Duvarlardaki İsa’nın Son Akşam Yemeği’ni, Adem ile Havva’nın Yaradılışı’nı anlatan eserlerin üzeri örtülmüş ya da yok edilmiş durumda. İSA’NIN SON AKŞAM YEMEĞİ KAPATILDI
Duvarlardaki İsa’nın Son Akşam Yemeği’ni, Adem ile Havva’nın Yaradılışı’nı anlatan eserlerin üzeri örtülmüş ya da yok edilmiş durumda.


 

BİLİRKİŞİ, CAMİDEKİ ÇALIŞMAYI YERİNDE İNCELEDİ Mimarlar Odası Trabzon Şubesi, caminin rölöve projesinin iptali için Kültür Bakanlığı’na karşı dava açtı. 4 Mayıs’ta bilirkişi heyeti camide keşif yaptı. Proje, tarihi gerçeklere uygun mu değil mi diye inceledi. BİLİRKİŞİ, CAMİDEKİ ÇALIŞMAYI YERİNDE İNCELEDİ
Mimarlar Odası Trabzon Şubesi, caminin rölöve projesinin iptali için Kültür Bakanlığı’na karşı dava açtı. 4 Mayıs’ta bilirkişi heyeti camide keşif yaptı. Proje, tarihi gerçeklere uygun mu değil mi diye inceledi.


İŞTE UZMANLARIN TESPİTLERİ


Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu’nun, camide yapılanlarla ilgili tespitleri şöyle: “Müzenin yerinde cemaati olmayan bir cami var. Müzenin etrafına planı değiştirip tuvalet ve betonarme yapılar inşa edilmiş durumda. Duvarların bazı bölümleri yeşile boyanmış. Tavandaki fresklerin üstü ahşap perde ile örtülmüş. Yerdeki mozaik, halı ile saklanmış. Duvarlarda bulunan yüzlerce yıl öncesinden günümüze ulaşan mozaik ve resimler tahrip edilmiş. Kadınlar bölümünü ayırmak için tarihi duvarlara perde asmak için çivi çakılmış.”

İşte tarihi Ayasofya. İşte tarihi Ayasofya.