CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili "Anayasa'yı değiştirelim; ne için? 'Başkanlık sistemini getireceğiz'. Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" dedi.


ERBAKAN DA KANLI MI KANSIZ MI DEMİŞTİ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" sözleri akıllara Necmettin Erbakan'ı getirdi. Erbakan, 13 Nisan 1994’te Refah Partisi Meclis Grubunda yaptığı konuşmada; “Şimdi ikinci bir önemli nokta, Refah Partisi iktidara gelecek, adil düzen kurulacak. Sorun ne? Geçiş dönemi sert mi olacak, yumuşak mı olacak, kanlı mı olacak, kansız mı olacak, bu kelimeleri kullanmak bile istemiyorum amma, bunların terörizmi karşısında herkes gerçeği açıkça görsün diye bu kelimeleri kullanma mecburiyetini duyuyorum. Türkiye’nin şu anda bir şeye karar vermesi lazım, Refah Partisi adil düzen getirecek, bu kesin şart, geçiş dönemi yumuşak mı olacak sert mi olacak, tatlı mı olacak kanlı mı olacak, altmış milyon buna karar verecek” demişti.




ALKIŞLAR KILIÇDAROĞLU’NA

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) seçimsiz 72’nci genel kurulu ilk kez Başbakansız yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu TOBB’a gelmezken hükümet sadece Maliye, Ekonomi, Gümrük ve İçişleri bakanlarıyla temsil edildi, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in katılmaması dikkat çekti. Başbakan olmadığı için ilk misafir konuşmacı olarak ilk kez kürsüye çıkıp 4 bin işadamına seslenen Kılıçdaroğlu, büyük alkış aldı. Kılıçdaroğlu’nun hükümetin yanı sıra ekonomideki sorunları dile getirmek yerine kürsüden bakanlara teşekkür ettiği gerekçesiyle TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu da sert dille eleştirdi. MHP Lideri Devlet Bahçeli her yıl olduğu gibi toplantıya yine gelmedi. Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemi ve Anayasa değişikliğine yönelik girişimleri şu sert sözlerle eleştirdi:

ATATÜRK’Ü ANAYASA’DAN ÇIKARTAMAZSIN

“Davutoğlu Anayasa’yı değiştirme talebiyle bana geldiğinde, “Görevini engelleyen bir hüküm var mı?” diye sordum, “Hayır öyle hüküm yok” dedi. Peki neyi değiştireceksin? Medya bölümünde ‘basın hürdür sansür edilemez’ yazıyor. Yeni Anayasa’da ne diyeceksin? Anayasa’da var ama Türkiye’de basın hür mü? Siz kalkıyorsunuz tvleri kapatıp gazetelere el koyuyorsunuz. Gazeteciler doğru haber diye hapse atıyorsunuz. Anayasa’da ‘yargı bağımsızdır’ yazıyor. Ama yargıya talimat veriliyor. Anayasa’nın ilk maddesi, ‘Türkiye devleti bir cumhuriyettir.’ Neyini değiştireceksin? Gurur duyuyoruz. İkinci maddede Atatürk var. Nasıl çıkarırız. Bütün formül onun üstüne kurulu. Neyini değiştireceksin? Ne kadar güçlü olursan ol. Atatürk’ün adını Anayasa’dan çıkaramazsın. Madde üç başkent Ankara, istiklal marşı; nesini değiştireceksin? İlk üç madde hakkında değişiklik önergesi dahi verilemez. Sanıyorlar ki çocuk kandırıyorlar. Bir tek CHP’li mecliste varsa bunlara engel olur.”

SARAY ‘BIRAK’ DEDİ, BAŞBAKAN BIRAKTI

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birinin yaşandığını, umudunu yitirenler dahil işsiz sayısının 6 milyona, yoksul sayısının 17 milyona ulaştığını söyledi. Başbakanın toplantıya katılamamasını da derin kriz olarak ifade eden Kılıçdaroğlu, “Neden katılamıyor, kim engel oluyor. Bu sorunun yanıtını bulmadan demokrasi sözünün d’sini ağzımıza alamayız. Davutoğlu, bir seçimde yüzde 40, ikincisinde yüzde 49 oy aldı. Parlamento’dan güven oyu oldu. Bir sabah kendisini saraya çağırdılar, “Görevi bırakacaksın” dediler. 23 milyon 600 bin oy almış bir siyasi parti başkanına bir kişi görevi bırakacaksın diyor. Onun yanıtı, “Emredersiniz öğleden sonra bırakıyorum” oluyor. Bu demokrasi mi? Hani milli irade nerede? 23 milyon 600 bin oyu çöpe atmaya kimin yetkisi var?” dedi.

TÜSİAD KADAR YÜREKLİ OLAMADINIZ

Kılıçdaroğlu, Türkiye’de yaşanana yargı ve demokrasi ihlallerine TOBB’un ses çıkarmamasını da ağır dille eleştirirken TOBB’un TÜSİAD kadar yürekli olamadığını söyledi. “Yargı ve yasama benim için ayak bağıdır denince sizin içinizden bir yürekli insan çıkıp neden itiraz etmedi?” diye soran Kılıçdaroğlu, “Parlamenter sistem bekleme odasına alınmıştır dediğinde neden içinizden biri itiraz etmedi. Bekleme odası, ‘Ben milli iradeyi tanımıyorum demektir.’ Size söylüyorum ve sitem ediyorum kusura bakmayın. Bütün yükü benim sırtıma yükleyerek demokrasi arayışına girmemelisiniz. Destek vermelisiniz. Laiklik anayasadan çıkarılmalıdır diyor. Niye itiraz etmiyorsunuz. Sizin unvanınızın başında Türkiye yok mu? Laiklik, din ve vicdan özgürlüğünü, bizi bir arada tutan çimento değil mi? TBMM Başkanı konuşacak siz TÜSİAD kadar yürekli olamayacaksınız, bunu kabul edeceksiniz” diye konuştu. Kılıçdaroğlu’nun bu eleştirileri de TOBB üyelerinden yoğun alkış aldı.