Asker ve polisin terör örgütü PKK'ya yönelik birlikte yürüttüğü operasyonlar aylardır sürüyor. Operasyonların en kapsamlı yapıldığı il ve ilçelerin başında ise; Diyarbakır'ın Sur ilçesi, Şırnak'ın İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri, Mardin'in Derik ve Nusaybin ilçeleriyle Batman-Mardin-Şırnak sınırında bulunan Dargeçit bölgeleri geliyor. Bu ilçelerde yapılan operasyonlarda toplam 1267 terörist etkisiz hale getirildi. 113 güvenlik görevlisi şehit oldu.

FOTO: DHA / Operasyon bölgelerinden Cizre'den genel görünüm...


İşte il il ve ilçe ilçe operasyonun bilançosu:

DİYARBAKIR / SUR


Operasyonların en uzun sürdüğü ilçe Diyarbakır'ın Sur ilçesi olurken ilçedeki sokağa çıkma yasağı tuzaklanan bombaların arama tarama çalışmaları tamamlanana kadar sürecek.

FOTO: DHA / Sur'daki operasyonlar sırasında 3 teröristin yakalandığı bu çatışma görüntüleri uzun süre hafızalardan silinmeyecek...


Sur'daki bilançoya bakıldığında ise operasyonların tam 103 gün sürdüğünü, 72 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu ve 279 PKK'lı teröristin de öldürüldüğünü görüyoruz. Dün öğle saatlerinde Genelkurmay Başkanlığı'nın ilçedeki operasyon bilançosu hakkında açıklama yaptığı sırada çıkan çatışmada da 7 terörist öldürüldü.

FOTO: DHA / Operasyonlarda en fazla binanın yıkıldığı Sur'da yüzlerce vatandaş evlerini terk etti.

ŞIRNAK / SİLOPİ


Şırnak'ın Silopi ilçesi, operasyonların ilk tamamlandığı nokta...

FOTO: DHA / Silopi'deki operasyonlar sırasında objektiflere yansıyan bir kare...


Başbakan Ahmet Davutoğlu kalabalık bir bakan heyetiyle Silopi'ye giderek burada Cuma namazını kılmış ve operasyon bölgelerinde yıkılan yapıların yeniden nasıl yapılacağına dair bilgileri de oradan vermişti. Genelkurmay kaynaklarından elde edilen bilgilere göre; Silopi'de operasyonlar 37 gün boyunca devam etti. 1 güvenlik görevlisi şehit oldu. 145 terörist öldürüldü. 518 barikat kaldırıldı. 300 hendek kapatıldı. 20 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

ŞIRNAK / CİZRE VE İDİL


Operasyonların süresinde en çok tartışılan ilçe ise Cizre oldu. HDP'li vekillerin iddiaları günlerce gündemden düşmedi. İlçede operasyon 78 gün boyunca sürdü. 25 güvenlik görevlisi şehit oldu. 675 terörist de öldürüldü. 60 bin vatandaş evlerini terk etti. 100 hendek ve barikat kaldırıldı.

FOTO: CİHAN / Yoğun çatışmaların yaşandığı Cizre'den operasyon sonrası geriye kalanlar


İdil'deki operasyonlar da 20 gün sürdü. Burada 8 güvenlik görevlisi şehit olurken 114 terörist etkisiz hale getirildi.

MARDİN / DARGEÇİT VE DERİK


Mardin'in Şırnak ve Batman'la kesiştiği noktada bulunan Dargeçit bölgesinde operasyon 18 gün sürdü. PKK ile yaşanan çatışmalarda 4 güvenlik görevlimiz şehit düşerken, 40 PKK'lı terörist de etkisiz hale getirildi. 85 hendek ve barikat kaldırıldı.

Derik'te 7 gün süren operasyonda 3 güvenlik görevlisi şehit oldu, 7 terörist öldürüldü.

MARDİN / NUSAYBİN


Yine Mardin'in bir başka ilçesi olan ve Suriye sınırında bulunan Nusaybin'deki operasyonlar da son günlerde oldukça fazla konuşuldu. Nusaybin'de 3 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bu ilçede PKK'lı teröristlerin çok büyük miktarlarda mühimmat depoladıkları tünellerin bulunduğu iddiaları var. Askeri kaynaklar da bu iddialar üzerine ilçede operasyonların devam edebileceğini belirtiyorlar.

FOTO: DHA