Zannedersiniz ki, “İslam” adında biri var, o gelir kurtarır. Öyle değil. “Türk turizmi dibe vurdu, nasıl çıkabilir” arayışında olanların basın toplantısına gittim.  Bu toplantıda; Ankara’da ülkeyi yönetenlerin “Bizim dibe batmış turizmi,  Rusların yeniden gelmeye başlaması değil ‘Müslüman Dostu Turizm’ kurtarır”  arayışında olduklarını öğrendim.
Ağlasam mı!
Gülsem mi!
Biz Hristiyan ülke miyiz?
Yoksa Musevi miyiz?
Şeriat turizmine mi geçeceğiz?
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman anlattı:
36 milyon turist geliyordu.
18 milyona indi.
31.2 milyar dolar gelir vardı.
14 milyar dolara geriledi.
Toplam turistik varlığımız: otel, lokanta, marina, plaj düzenlemesi, yatak, tesis yatırım değeri 85 milyar dolar. 1 milyon 200 bin çalışanımız ekmek yiyor.
5 yıldızlı otel sayısında Akdeniz çanağının lideri biziz. Bu varlığın ayakta durması ve döviz kazandırmaya devam etmesi gerek.  Akdeniz çanağı ülkeleri; İspanya, İtalya, Fransa, Yunanistan, Mısır içinde en temiz denize sahip, en iyi hizmeti, yüksek kaliteyi sunan Türk turizmi,  müşterisini İspanya’ya kaptırdı.  Bu gidişi durdurup,  turisti geri çevirmeye mecburuz. Turist, kanlı-çatışmalı- bombalı-patlamalı olaylardan ötürü ülkeyi güvenli bulmadığı, siyasi ve politik gelişmelerden etkilendiği, Türkiye-Almanya arasında son günlerde yaşanan gerilimden dolayı tercihini değiştiriyor.  Almanya’nın seyahat pazarındaki en güçlü kuruluşu DRV, daha önce Kuşadası’nda yapmayı ilan ettiği toplantıyı güvenlik nedeniyle iptal etti. Biz şimdi iptal edilen toplantıya gelmeyen DRV’nin başkanı ile diğer yöneticilerini,  tüm tur operatörleri CEO’larını, seyahat  acenteleri sahip ve yöneticilerini  Antalya’da 24-25 Kasım’da yapacağımız “6.Uluslararası Resort Turizm Kongresi” ne çağırdık. Geliyorlar.  Turizm için yeni bir arayışımız var.

*  *  *

Evet yeni bir atılım gerekiyor.
Bu ihtiyacı toplantıya katılan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de; “Türkiye’nin petrolü yok diyorlar. Aslında var. Türkiye’nin petrolü turisttir. Bugün turist başına gelirimiz 800 dolar. Eğer bunu 1.500 dolara çıkarırsak cari açığımız kapanır” diye vurguladı.
Türk turizmi arayışta.
Yeni senaryo gerekiyor.
Yeni atılım ne olabilir?
İşte bu toplantıda öğrendim ki, Ankara’da Kalkınma Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı, “Turizm Strateji 2023 Belgesi’nin Müslüman Dostu Turizm’e göre yeniden düzenlenmesi için” düğmeye bastı. Turizm Bakanlığı devre dışı bırakılarak Kalkınma Bakanlığı ile DPT’nin liderliğinde; Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) - İslam Ülkeleri Standardizasyon Merkezi- İslam İşbirliği Örgütü (İSEDAK) beraberliğinde turizmin hedef kitlesi Müslüman turiste dönüyor.
28 İslam ülkesi var.
Turist onlardan gelsin.
Yeni strateji bu olacak.
Turist potansiyeli açısından 28 İslam ülkesi, Almanya ile Rusya’nın bize gönderdiği turistin yarısını bile bulmuyor ama olsun. Bizim turizm de din yoluna girecek. Bu arada Türkiye’nin turizm başkenti olarak tanımlanan Antalya’nın yerine ise  “Müslüman Dostu Türkiye’nin Turizm Başkenti Konya”  olacak.  Nitekim Tokyo’da düzenlenen  “Türkiye-Japonya Gösteri Sanatları Programında 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya”  tanıtımı  da yapıldı.

*  *  *

Müslüman Turizme geçeceksek!
İmamsız olmaz.
Turizmin FETÖ imamı kim?
Bu soruyu; Türk turizm sektörünü bütün yönleri, kurum, kuruluş, kişi ve ilişkileri ile en iyi bilen turizm yazarı gazetecilerden Fehmi Köfteoğlu, “Resort” adlı dergide yazdığı bir yazıda sordu.  Bu yazı üzerine savcılık Fehmi Köfteoğlu’nu, basın savcılığına sorguya çağırdı. Sorguya çağıran savcı, hatırlayacaksınız, Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının hapse konması davası ile gündeme  gelen ve “FETÖ üyesi” olabileceği gerekçesiyle hakkında dava açılan hukuk adamı Murat İnam çıktı.