2016 yılında neler olacak?
Benim neyim eksik....
Nostradamus olamaz mıyım?..
“Qudo Vadis” sorusuna yanıt bulamaz mıyım?..
Ben de fal bakamaz mıyım?
Hele kahve fincanına bir bakayım; neyse halimiz çıksın falımız:
1) Erdoğan başkanlık sistemini referanduma götürecek. Kazanamayacak!
2) Anayasa değişikliği konusunda partiler uzlaşamayacak. Referandumdan AKP ve HDP’nin istediği sonuç çıkmayacak.
3) Erdoğan’ın referandumu kaybetmesi yeni tartışmalara neden olacak; “Cumhurbaşkanlığını da kaybetmiştir” denilecek. Erdoğan’ın Saray’da oturmaya devam etmesi protestolara neden olacak. Erdoğan, yeni bir referandum için kurmaylarına emir verecek.
4) Referandum yenilgisinin faturası Davutoğlu’na çıkarılacak; başbakanlıktan istifa ettirilecek. Yerine Damat Berat Albayrak başbakan olacak.
5) CHP olağan kongresi sürprizle sonuçlanacak; CHP yönetimi değişecek.
6) Muhalifler yeterli sayıda delege desteği almasına rağmen Devlet Bahçeli MHP olağanüstü kongresini toplamayacak! İş mahkemeye yansıyacak ve MHP’ye kayyum atanacak! Partiler arasındaki kavgalar yaşanacak. Ama parti bölünmeyecek. Partiye ne olacağı 2017’ye kalacak!
7) HDP olağan kongresinde “Erdoğan’ı başkan yaptırmayacağım” diyen Selahattin Demirtaş eşbaşkanlığa veda edecek. Figen Yüksekdağ da gidecek. Yerlerine bu kez Türk erkek ve Kürt kadın eşbaşkan getirilecek. Kimi medya bu kez “İşte bakın HDP’yi Türk yönetiyor, HDP Türkiye partisi oldu” diye yazacak!
8) İmralı’daki Öcalan ve Akil Adamlar tekrar “sahneye” çıkarılacak. Referandum öncesinde PKK ateşkes ilan edecek...

“Amerika Castro’yu öldürecek”


9) Beşinci yılına giren Suriye’de savaş anlaşmaya uygun olarak sona erecek. Çatışmalar yer yer devam edecek. ABD ile Rusya’nın ortak dostu YPG/PKK Ceberus’u alarak “İsrail gölgesindeki Kürtleri” Akdeniz’le buluşturacak. Erdoğan ve Davutoğlu yeni bir “kırmızı çizgi” açıklaması yapacak ve yine “sabrımızı zorlamayın” diyecek.
10) Başkanlığının sonuna gelen Barzani “Kürdistan Devleti”ni kurduklarını açıklayıp koltukta daha da kalmak için zaman kazacak.
11) Mülteci krizi sürecek. Avrupa’daki mülteci krizi ve dinci terörü bahane eden İngiltere referandum sonucu AB’den ayrılacak. Türkiye’de insanlar tüm salgın hastalıkların kaynağı olarak mültecileri gösterecekler.
12) ABD’de kimsenin beklemediği gerçekleşecek Donald Trump başkan seçilecek.
13) Fidel Castro, son gezisini Küba’ya yapan Obama ile görüştükten sonra hayata veda edecek. Bu ölüm “Castro’yu Amerikalılar öldürdü” komplo teorilerine sebep olacak.
14) İran meclis seçimini muhafazakarlar kazanacak ve ABD ile ilişkiler yine gerginleşecek. İsrail’in Tahran’ı bombalayacağı haberleri çıkacak.
15) Petrol fiyatlarının düşmesi sonucu Suudi Arabistan’daki krallık yıkılacak. Suud Ailesi ABD’ye kaçacak. Vehhabiler ve Şiiler tarihte ilk kez koalisyon kurup bu ülkeyi yönetecek.
16) Kıbrıs’ta çözüm gerçekleşecek.
17) Erdoğan, Netanyahu’dan sonra Sisi ile de el sıkışacak. Esat’a “kardeşim” demeyi 2017’ye bırakacak.
18) Batı’da Hıristiyan-Müslüman gerginliği daha da artacak. Bunun nedeni Avrupa’da patlayan canlı bombalar olacak.
19) İsviçre ve Finlandiya referanduma giderek “herkese eşit maaş vermeyi” halkına soracak. Amaç, çalışmayı eğlenceye-hobiye dönüştürmekti. Fakat, referandum’dan “hayır” çıkacak.
20) Dünyanın her yerinde “Ne istemediğini bilen, ama ne istediğini de bilmeyen” insanlar siyasete ağırlığını koyacak.

Şampiyon olacağız


21) Finans krizini aşamayan Batı ekonomilerinin bir gözü; Amerikan Merkez Bankası/FED’in yeni yılda da açıklayacağı faiz artırımında olacak; diğer gözü; Çin ekonomisinin yatırıma, ihracata dayalı büyüme modelinde olacak. Dünya piyasalarının yıldızı artık finans ve itibarıyla tüketim olmayacak. Marks ve Keynes adı sıklıkla telaffuz edilecek.
22) Türkiye ekonomisi giderek kırılgan bir hal alacak; yapısal sorunları artacak.
23) Beklentinin aksine büyüme hızı yüzde 3.5 olacak. Kişi başına milli gelir 7.500 dolara düşecek. Moda kavram “Orta Gelir Tuzağı” olacak!
24) Çok şişirilmesine rağmen inşaat-konut sektörü yılı beklemeyle geçirecek. Tüketiciler “0” faizli konut dışında pek alım yapmayacak. Sektörün tek umudu Araplarda olacak; yabancıya satışlar ihracat sayılıp kolaylıklar getirilecek.
25) Bütün GSM operatörleri kablosuz iletişim ağı 4.5G’ye geçecek.
26) Dijital radyoya geçilmesi tartışmalara neden olacak. Çünkü AKP sadece yandaş radyoları bu sisteme dahil edecek.
27) Türkiye’ye ilk kez Ford ve Audi’nin getireceği “sürücüsüz otomobil” için meraklı alıcılar sıraya girecek. Bu otolar moda olacak.
28) Okullarda Arapça öğrenmeye başlanacak. Okullarda kütüphane sayısı azalırken mescit sayısı artacak.
29) Yobazlık ODTÜ’ye giremeyecek.
30) Milli futbol takımımız katıldığı Avrupa Finalleri’nde şampiyonluğu kazanacak. Türkiye süper lig şampiyonu ise büyük sürpriz yapan Galatasaray olacak!
31) Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül, Silivri Cezaevi’den çıkacak.
32) Sözcü en çok satan gazete olacak...
Sonuç:
2016 yılında her şey gönlünüzce olsun...