Çocuğunuzun kilo problemi varsa, ilk iş olarak onunla bu konuyu nasıl konuşacağınızı saptamanız gerekiyor. Hem de detaylı bir şekilde. İşte öncelikli olarak atmanız gereken adımlar...



Kilo konusunda çocuğunuzun da en az sizin kadar hassas olduğunu unutmayın. Çocukluk çağı obezitesinin bu denli yaygınlaştığı bir dönemde, aileler çocuklarını kırmamak adına önlem almakta geç kalabiliyor. Tedavinin gecikmesi, var olan sorunlu duruma daha da zor bir şekil verirken, aileler bir süre sonra sadece çocuklarını suçlamaya başlayıp çocuğun kilo verme konusunda direnç geliştirmesine neden olabiliyor...

Çocuğun yaşı da üzerinde durulması gereken önemli bir diğer konudur. Oyun dönemi çocukları yemek yeme kontrolünü tam olarak gerçekleştiremediklerinden kontrol edilmelidirler. Ancak kontrol mekanizmasının ezici bir disipline dönüşmesi çocuğun psikolojisini bozabilir.

Ölçümlere göre hareket edin

Ebeveynlerin uzmanlara en sık sordukları soru, çocuklarıyla şişmanlıkları hakkında nasıl konuşmaları gerektiğidir. Eğer çocukla kilosu hakkında konuşulması gerekiyorsa bu sorumluluğu almak aile fertlerinin görevidir. Birinci adım olarak yapılması gereken çocuğun gerçekten kilolu olup olmadığının değerlendirilmesidir. Kilolu olmayan bir çocuğa verilecek yanlış mesajlar, çocuğun gelecekte kilo almaktan korktuğu için çeşitli yeme bozukluklarına yakalanma riskini arttırabilir. Çocukların kilo değerlendirmeleri sadece resmi sağlık görevlileri tarafından yapılmalıdır. Çocuğun büyüme kriterlerine göre değerlendirilmesi gerekir.


Alay etmeyin empati kurun


Okul çağı çocuklarında durum daha farklıdır çünkü bu çocuklar sadece ailelerinin kontrolünde değildir. Daha fazla miktarda ve çeşitte besine ulaşma imkanı olan okul çağı çocuklarına anlayışla yaklaşmak ve durumu çocuğun psikolojisini zedelemeden açıklamak gerekir. Çocuk soruna karşı direnç geliştirirse kontrol etmek daha da zorlaşır. Gençlik döneminde bedenine daha çok ilgi duyan çocuk, kilo kontrolü konusunda da bilinçli olma şansı yakalar. Çocuğunuzla kilosuyla ilgili konuşurken, giriş cümlenizi obezitenin zararlarından genel olarak bahsederek kurabilirsiniz. Fakat bu sırada çok dikkatli olmalısınız çünkü yanlış mesajlar vermek, alaycı tavırlar takınmak ya da diğer çocuklarla kıyaslamak ters etki yaratarak çocuğunuzun sizden uzaklaşmasına neden olabilir.


Bu uyarılara dikkat!


- Kimsenin, özellikle de onunla ilgilenen sağlık personelinin yanında çocuğunuzun tembel biri olduğunu dile getirmeyin. Başkalarına çocuğunuzun kendisine yeterince özen göstermediğinden dert yanmaktan kaçının.
- Çocuğunuzun yerine konuşmaktan vazgeçin. Ona kendini ifade etme izni verin.
- Size söylemekten çekindiği fakat rehberi olan kişiyle paylaşmak istediği şeyler olabilir. Çocuğunuzun özeline saygı duyun. Her konsültasyona onunla birlikte katılmayın.
- Çevresindekiler onunla dalga geçiyorsa bu durumu başkalarıyla paylaşmayın.
- Çocuğunuza kardeşinin ideal kiloda olduğundan ya da ne kadar sağlıklı beslendiğinden bahsetmeyin.
- Çocuğunuzun onu sevdiğinizi bilmesini sağlayın.

Evde yapmamanız gerekenler

- Sürekli, çocuğunuzun lokmalarını sayarmış gibi hareket etmekten kaçının.
- Normal yaşantınız devam etsin, tek konu diyet olmasın.
- Diyet yaparken zorlandığı noktalarda onu yalnız bırakmak yerine destek olmayı seçin.
- Ona, “Bak, senin yüzünden biz de aynı şeyleri yemek zorunda kalıyoruz” gibi olumsuz mesajlar vermekten kaçının.
- Zayıflamaya çalıştığı sürece evde abur cubur bulundurmamaya çalışın.