Rusya’nın söz verdiği halde bir türlü domates yasağını kaldırmaya yanaşmaması üzerine Türkiye yeni gümrük hamleleri yapmaya başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın aldığı karara göre, Rusya’dan ithal edilen başta buğday olmak üzere bazı ürünlere ticaret ataşesi onayı zorunluluğu getirildi. Bu hamlenin, Rusya’nın tutmadığı domates sözüne karşı yapıldığı öğrenildi. ‘Rusya Fatura Onayı’ adıyla ilgili müdürlüklere gönderilen karar uyarınca adi buğday, ham ayçiçek yağı, mısır, kuru bezelye, çeltik, ayçiçeği küspesi ve makarnalık buğday ithalatı Rusya Federasyonu’ndaki ticaret müşavirlikler ve ataşelikler onayı ile yapılacak.

Onay kararı alınan ithal ürünler, Türk gıda ihracatçıları için önemli bir ara malı teşkil ediyor. Rusya’dan ithal edilen buğday, bisküvi ile makarna üretiminde kullanılarak pek çok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye’nin Rusya’dan sadece hububat ve bitkisel yağ ithalatı geçtiğimiz yıl 1.3 milyar doları aşmıştı. Kriz öncesi Rusya’ya yapılan domates ihracatı ise yıllık yaklaşık 300 milyon doları buluyordu.

AFRİKA PAZARI KAYBEDİLEBİLİR


SÖZCÜ’ye konuşan ihracatçılar, bunun dolaylı yasaklama olduğunu, hangi ataşenin hangi ürünü neye göre onaylayacağının dahi bilinmediğini söyledi. Bu ürünlerin ithalatında sorun yaşanmasının ihracatı olumsuz etkileyeceğini ifade eden ihracatçılar, Afrika gibi makarna ihracatının yoğun yapıldığı pazarların Avrupalı üreticilere kaptırılabileceğini kaydettiler.