Zeytin, mera ve kıyıların kaderinin görüşüldüğü Meclis Sanayi Komisyonu’nda zeytin üreticileri ile AKP’li vekiller arasında tartışma çıktı. Hükümet, zeytin katliamını öngören maddelerde yumuşamaya gitti. Ancak bu maddeleri de yeterli bulmayan zeytin üreticileri maddeler hakkında konuşmak istedi. Söz verilmemesi üzerine üreticiler salonu terk ederken AKP’li vekiller, “Saygılı olun” diye üreticilere bağırdı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, “Sizin zeytin üreticisine saygınız var mı?” karşılığını verdi. Başka bir üretici de milletvekillerine “Binlerce yıllık ağaçları siz dikmediniz, siz kesemezsiniz” dedi.

[old_news_related_template title="Üretim reform tasarısına tepkiler sürüyor" desc="Zeytinliklerin imara açılmasına olanak sağlayan düzenleme TBMM Sanayi Komisyonu'na sunuldu. Tasarı kabul edilirse zeytinlikler, mera ve kıyılar imara açılacak. Yani binlerce zeytin ağacı tehlike altında. Eleştirilen tasarıya bir teepki de Antalya'dan geldi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, konuya ilişkin yaptığı açıklamada 'Özellikle zeytinlikleri tehdit eden bu tasarı, zeytinciliğin ölüm fermanı olur.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/zeytin-5.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/uretim-reform-tasarisina-tepkiler-suruyor-1876042/"]

Hükümet, CHP’li milletvekilleri ile zeytin üreticilerinden gelen yoğun eleştiriler üzerine zeytinlik alanlarla mera ve kıyıları imara açan ve sanayi yatırımlarına imkan sağlayan üretim reformu yasa tasarısında geri adım attı. Komisyon üyeleri ile Sanayi Bakanı Faruk Özlü arasında yapılan kapalı toplantının sonucunda zeytinliklere yönelik cezalarda artırıma gidilirken zeytinlikliklerin talan edilmesinin önünü açacağı ifade edilen zeytinlik saha tanımı da kaldırıldı.

Bakan Özlü, hassasiyetleri dikkate alarak tasarıda değişikliğe gittiklerini söyledi. Yapılan değişiklikle bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi bulunan yerleri zeytinlik saha kabul eden madde tasarıdan çıkarıldı. Bakan Özlü, “Artık bir ağaç da olsa 2.5 ağaç da olsa zeytin olan her yeri zeytinlik alanı olarak kabul ediyoruz” dedi. Bu madde, zeytinlikler için büyük risk olarak görülüyordu.

[old_news_related_template title="Akhisar zeytinde uzmanlaştı" desc="Manisa'nın Akhisar ilçesinde bulunan Türkiye’nin ilk ve tek Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde ilk fabrikanın temeli törenle atıldı. Ege bölgesinde zeytin ile önemli bir gelişimi yakalayan Akhisar'ın elverişli ve verimli topraklar üzerinde yaklaşık 15 milyon zeytin ağacı bulunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/zeytin-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/akhisar-zeytinde-uzmanlasti-1847214/"]

Ayrıca büyük tepki çeken hapis cezasının kaldırılmasında da değişiklik yapıldı. Buna göre zeytinlik sahada hayvan otlatanlara uygulanan 3 aylık hapis cezasının kaldırılmasını öngören madde kaldırıldı, yerine 3 aylık hapis cezası 6 ay hapis olarak yükseltildi. Ayrıca zeytin ağacı kesenlere uygulanacak 2 bin lira ceza da 4 bin liraya yükseltildi. Zeytinlik sahalara ilişkin koruma kurulunun kapsamı da değiştirilerek sivil toplum kuruluşları dahil edildi. Ticaret borsaları ile zeytin ve zeytinyağı ihracatçı birlikleri de vali başkanlığındaki kurulda üye olarak yer alacak. Diğer bir değişiklikle de zeytinlik alanlara konut, turistik tesis ve konaklama tesisi yapılması yasaklandı.

CHP’li vekiller zeytinlik alanlarda konut, turistik tesis ve konaklama tesisine yönelik yasağın aynı şekilde madenler için de getirilmesini istediler. Ancak hükümet bu değişikliği kabul etmedi.

KAMU YARARIYLA DELECEKLER

CHP’li vekiller yatırım yasağının madenler için de getirilmesini ve zeytinlik sahada kamu yararı da dahil hiçbir yatırıma izin verilmemesini istediler. Ancak hükümet bu değişikliği kabul etmedi. Hükümet, itirazlara rağmen kamu yararı şartıyla zeytinliklere sanayi ve madencilik yatırımının önünü açtı.  Buna göre zeytinliklere üç kilometre mesafede, kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak. Ancak alternatif alan bulunamaması ve kamu yararı kararı alınması halinde Tarım Bakanlığınca zeytinlik alanlara konut, konaklama tesis ve turizm tesisi hariç her türlü yatırım yapılabilecek.

ZEYTİNCİLER TERK ETTİ  

Komisyon üyeleri zeytinliklerde hayvan otlatanlara yönelik cezalar konuşulurken Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi İcra Direktörü Dr. Mustafa Tan, AKP’li vekillerin büyükbaş hayvanların zeytinliklere zarar vermediği açıklamasına tepki gösterdi. Tan, “Bizim görüşümüz alınmadan bu yasa buraya getirildi. Zeytinciler olarak burayı terk edebilir miyiz?” dedi. Ancak Tan’a konuşması için söz verilmedi. Bunun üzerine Tan, salonu terk ederken AKP’li vekiller “Biraz saygılı olur musunuz?” diye seslendi. Tan, “Sizin zeytinciye saygınız var mı? Bu zeytin için ölüm fermanıdır . Bu Meclis 6 kez bu maddeleri reddetti” dedi. Başka bir zeytin üreticisi de AKP’li vekillere “Biz sizinle hak divanında konuşacağız. Biz gidiyoruz. Binlerce yıllık zeytin ağaçlarını siz dikmediniz, siz sökemezsiniz” dedi. AKP’li vekiller zeytincilere tepki gösterirken CHP’liler, “Canları  yanıyor tabi ki konuşacak” dedi.

[old_news_related_template title="Otoyol için sökülen zeytin ağaçları süs oluyor!" desc="Manisa'nın Akhisar İlçesinden geçen İzmir İstanbul Otoyolu'nun yapımı için sökülen zeytin ağaçlarının bir kısmı, Ege ve Akdeniz Bölgesi'ndeki turistik tesislere götürülüp dikilirken, kesilenler ise dekoratif malzeme yapımında kullanılmaya başlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/yol-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/otoyol-icin-sokulen-zeytin-agaclari-turistik-beldeleri-susluyor-1720288/"]

BAKAN’I İNANDIRMAK İÇİN 5’NCİ KATTAN ATLARIM

Tasarının sabahki görüşmelerinde Komisyon üyesi CHP’li Akif Ekici, tasarıdaki zeytinliklerle ilgili maddeleri savunan Sanayi Bakanı Faruk Özlü’ye, “Eğer siz bu rant ve vurgun grubunun içerisinde değilseniz zeytinleri tasarıdan çıkarın. İyi bir geçmişiniz var, bozmayın. Zeytin katliamını ne bize ne torunlarınıza anlatamazsınız” dedi. Özlü, “Zeytinliklerin yok edileceğine şu kadar inansam tasarıyı geri çekerim” karşılığı vermesi üzerine CHP Milletvekili Musa Çam, “Sayın Bakan, sizi inandırmak için 5’inci kattan kendimi aşağı atacağım. Yeter ki siz inanın” dedi.

[custom_content title="İŞTE TÜRKİYE'NİN ZEYTİNLİK FOTOĞRAFI" desc="Türkiye’de 826 bin hektar zeytinlik alan üzerinde yaklaşık 167 milyon civarında zeytin ağacı bulunurken, yapılmak istenen değişiklikle tehdit altına girecek olan zeytinlik miktarı da 578 bin hektar alanda 117 milyon zeytin ağacına denk düşüyordu. Dünya zeytin üretiminin yüzde 10’unu, zeytinyağı üretiminin ise yüzde 6’sını karşılayan Türkiye, “Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı”nda yer alan düzenleme ile ağaç ve doğa katliamının yanı sıra zeytin piyasasındaki gücünü de kaybedecek duruma gelecekti."]