2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucu üyesi olarak aktif siyasete başlayan Anayasa Profesörü Burhan Kuzu, 3 dönem kuralına takıldığı için milletvekili olamadığı 7 Haziran 2015 ile 1 Kasım 2015 tarihleri arasındaki 5 aylık süre dışında aralıksız Meclis'te bulundu. Ancak şimdiye kadar milletvekili olarak; 4 genel seçim, 6 meclis başkanlığı seçimi, 5'i revizyon olmak üzere 13 hükümet değişikliği gören Kuzu'nun kaderi değişmedi. AKP'nin önemli isimlerinden birisi olarak gösterilen Burhan Kuzu, yeni anayasa çalışmalarında aktif rol aldığı dönem dahil hiçbir zaman ne bakanlık ne de meclis başkanlığı görevini üstlenebildi. İşte hâlen AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği de yapan Kuzu'nun 'plakasız, koltuksuz' tarihi...

İLK HÜKÜMETTE ADI YOKTU


3 Kasım 2002 genel seçiminde AKP'nin tek başına iktidara gelmesinin ardından 58. Türkiye Cumhuriyeti Hükümet'i kuruldu. Hükümeti, dönemin AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyaset yasağı yüzünden seçimlere katılamaması nedeniyle Kayseri Milletvekili Abdullah Gül kurdu. Bu kabinede Burhan Kuzu yer almadı.

İKİNCİ AKP HÜKÜMETİNDE DE YER BULAMADI


Hükümet, Recep Tayyip Erdoğan'ın Siirt'te yenilenen seçimlerin ardından milletvekili seçilmesi nedeniyle istifa etti ve AKP'nin ikinci Hükümet'in olan 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, 14 Mart 2003'te kuruldu. Burhan Kuzu yine kabineye giremedi.

İLK REVİZYON YAPILDI KUZU YİNE YOK


2 Haziran 2005'te ise bu kez hükümette revizyon yapıldı. Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan Güldal Akşit, görevini Nimet Çubukçu'ya, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü de yerini Mehdi Eker'e bıraktı. Zeki Ergezen de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevini Faruk Nafiz Özak'a devretti. Burhan Kuzu yine kadroya giremedi.

60. HÜKÜMETTE DE BURHAN KUZU'NUN İSMİ YOKTU


22 Temmuz 2007 seçimlerinin ardından kurulan 60. Hükümet'te de bir önceki hükümet göre değişiklikler yaşandı. Burhan Kuzu yine bakan yapılmadı.

YENİ REVİZYON VAR AMA BURHAN KUZU YOK


2 Mayıs 2009'daki kabine revizyonuyla 8 bakan kabine dışında kalırken, 7 bakanın da görev yeri değişti. Bu isimler arasında Burhan Kuzu'ya yer verilmedi.

FOTO:İHA/Arşiv - 3 cumhurbaşkanı, 4 başbakan, 3 AKP genel başkanı, 6 meclis başkanıyla çalıştı. Şimdiye kadar AKP'li bir milletvekili olarak 13 farklı kabine listesinin açıklanmasına şahitlit etti. Sonuncusunda FOTO:İHA/Arşiv - 3 cumhurbaşkanı, 4 başbakan, 3 AKP genel başkanı, 6 meclis başkanıyla çalıştı. Şimdiye kadar AKP'li bir milletvekili olarak 13 farklı kabine listesinin açıklanmasına şahitlit etti. Sonuncusunda "Siyasetin adaleti yok" diye isyan bile etti ama yine başaramadı. Burhan Kuzu çok istediği bilinen Meclis Başkanlığına yine aday gösterilmedi.

61 HÜKÜMET KABİNESİ AÇIKLANDI BURHAN KUZU YOKTU


12 Haziran 2011 seçimlerinin ardından 6 Temmuz 2011'de kurulan 61. Hükümet'te, Bekir Bozdağ, Fatma Şahin, İdris Naim Şahin, Erdoğan Bayraktar, İsmet Yılmaz ve Suat Kılıç ilk kez görev alırken, 19 eski bakan yerini korudu. Burhan Kuzu'ya yine görev verilmedi.

ÜÇÜNCÜ REVİZYON OLDU BURHAN KUZU YİNE KOLTUKSUZ KALDI


Başbakan Erdoğan, 61. Hükümet'te görev alan 4 bakan yerine ara revizyonla kabineye yeni isimler atadı. Bu revizyonda, AKP'nin kurduğu tüm hükümetlerde Sağlık Bakanı olarak görev alan Recep Akdağ'ın yerine Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yerine Nabi Avcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yerine Ömer Çelik ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in yerine ise Muammer Güler getirildi.
Burhan Kuzu yine Türkiye'yi yönetecek kabineye girmeyi başaramadı.

17 ARALIK REVİZYONUNDA DA YOKTU


30 Mart'taki yerel seçimlerde Adalet Bakanı Ergin'in Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına adayı olması ve isimleri 17 Aralık operasyonuna karışan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın istifasıyla kabinede tekrar revizyona gidildi. Yeni revizyonla Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan oldu. Burhan Kuzu bu revizyonda da kadroya girmeyi başaramadı. Yine bu revizyonda Nihat Ergün, Suat Kılıç ve Egemen Bağış kabine dışında kalırken, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, parlamento dışından kabineye girdi. Böylece, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ardından Efkan Ala, AK Parti hükümetlerinde Meclis dışından kabineye giren ikinci isim oldu.Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevine Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün'ün yerine yine Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanlığına Samsun Milletvekili Suat Kılıç'ın yerine ise yine Samsun Milletvekili Akif Çağatay Kılıç getirildi.

DAVUTOĞLU HÜKÜMETİNDE DE YER BULAMADI


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu hükümeti kurmakla görevlendirmesinin ardından 62. Hükümet, Davutoğlu tarafından oluşturuldu.
Yeni hükümette, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan görevine devam ederken, diğer Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Emrullah İşler kabine dışında kaldı. Bu Başbakan Yardımcılıklarına Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş getirildi. Kurtulmuş, parlamento dışından kabineye girdi.Ahmet Davutoğlu'nun hükümetin kurmakla görevlendirilmesinin ardından boşalan Dışişleri Bakanlığına Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çavuşoğlu'ndan boşalan Avrupa Birliği Bakanlığına ise İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır getirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da kabine dışında kaldı. Yazıcı'nın yerine Giresun Milletvekili Nurettin Canikli geldi. Burhan Kuzu kendine 62 Hükümet'te de yer bulamadı.

7 HAZİRAN'DA ADAY GÖSTERİLMEDİ VEKİL OLAMADI


7 Haziran Milletvekili Genel Seçimi'nde, hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesi üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu, koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirdi. Ancak koalisyon görüşmelerinden de bir sonuç alınamaması üzerine seçim hükümeti kuruldu. Seçim hükümetinde de o dönem vekil olmayan Burhan Kuzu yer bulamadı.

64. HÜKÜMETTE DE BURHAN KUZU'NUN İSMİ YOKTU


1 Kasım'da yapılan 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nden AKP'nin yeniden tek başına iktidara gelmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu hükümeti kurmakla görevlendirdi. Başbakan Davutoğlu tarafından oluşturulan 64. Hükümet'te Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Yıldırım Tuğrul Türkeş ve Lütfi Elvan oldu. Bakanlar Kurulu ise şu isimlerden oluştu: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım. Yani Burhan Kuzu, Davutoğlu döneminde de bakanlık koltuğuna oturamadı.

DAVUTOĞLU'NUN YERİNE YILDIRIM GELDİ AMA KUZU'NUN KADERİ DEĞİŞMEDİ


Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine görevinden istifa etti. 22 Mayıs'ta partisinin 2. olağanüstü büyük kongresiyle de genel başkanlığı Binali Yıldırım'a devretti. 24 Mayıs'ta kurulan birinci Binali Yıldırım hükümetinde de Burhan Kuzu kendisine yer bulamadı.

YILDIRIM KABİNESİNDE REVİZYON BURHAN KUZU YER BULAMADI BU KEZ İSYAN ETTİ!


19 Temmuz 2017 tarihinde Binali Yıldırım hükümetinde bir kabine revizyonu daha yapıldı, 11 bakanlıkta değişikliğe gidildi. 5 başbakan yardımcısından 4'ü değişti. Yeni kabinede Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık başbakan yardımcısı oldu.  Görev değişikliğinin ardından Nurettin Canikli Milli Savunma Bakanı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül Adalet Bakanı,  AKP Samsun Milletvekili Ahmet Demircan da Sağlık Bakanı oldu. Eski Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, eski Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, eski Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kabine dışında kalan isimler oldu. Bu revizyonda da bakanlık koltuğunu elde edemeyen Burhan Kuzu sosyal medya hesabından "Siyasetin adaleti yok.Ne yapalım Allah’a havale ediyorum.” diyerek sitemini dile getirdi.

[img_right_template title="BURHAN KUZU KİMDİR?" desc="Burhan Kuzu, 1 Ocak 1955 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinde Ali Rıza Bey ve Zahide Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Kuzu, akademik çalışmalarda bulundu ve 1998 yılında profesörlük unvanı aldı. Stajyer kaymakam olarak çalıştı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyeliği ve başkanlığı görevlerini yürüttü. Akademik araştırmalar çerçevesinde Paris Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde yer aldı. Meslekî alanda yayımlanmış çok sayıda makale ve kitabı bulunmaktadır. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında üyelik ve yöneticilik yaptı. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde öğretim üyeliği yapmıştır. Hâlen Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde misafir öğretim üyesi olarak ders vermektedir. Evli ve iki çocuk babası olan Kuzu, Fransızca bilmektedir. 2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucu üyesi olarak aktif siyasete başlayan Kuzu, partinin ilk Demokrasi Hakem Kurulu Başkanlığı görevini sürdürdü. Sadece iki partinin meclise girebildiği 2002 Türkiye genel seçimleri'nde AKP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. 2007 ve 2011 Türkiye genel seçimleri'nde AKP İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise giren Kuzu, partisi içinde uygulanan üç dönem kuralına takıldığı için Haziran 2015 Türkiye genel seçimleri'nde aday olamamıştır. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde AKP İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Anayasa Komisyonu üyeliği yaptı. Hâlen AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliği yapmaktadır." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/kuzu-orta.jpg" width="664" height="354">