Gazeteciler Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel ve Musa Kart'ın da sanıkları arasında bulunduğu Cumhuriyet Gazetesi'nin yönetici ve yazarlarına yönelik açılan 20 sanıklı davanın 2. duruşması sona erdi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, akşam 19.00'dan 21.30'a kadar Avukatların tahliye taleplerini aldı. Yaklaşık 2 saatlik aranın ardından saat 23.30'da ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Ahmet Kemal Aydoğdu ve Yusuf Emre İper'in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Öte yandan, üye hakimlerden biri sanıklardan Kadri Gürsel'in tahliye edilmesi yönünde görüş bildirdiği de salonda mahkeme heyeti tarafından açıklandı.
cumhuriyet-davasi-silivri

Duruşmada ilk olarak muhasebe servisi çalışanı Emre İper savunma yaptı. İper’in avukatlarının savunmasının ardından davanın tanıkları dinlendi. Verilen aranın ardından Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel ve Ahmet Şık söz alarak haklarındaki iddialara bir kez daha yanıt verdi. Avukatların konuşmalarının ardından savcı mütalaa verdi ve tutukluluklarının devamını istedi. Savcı buna gerekçe olarak delillerin karartılması ve kaçma ihtimalini gösterdi.

Kadri Gürsel için muhalefet şerhi


Mahkeme, avukatların beyanlarından sonra 45 dakika ara verdi. Ancak bu ara yaklaşık iki saati buldu. Uzun aranın ardından salona gelen heyet, tutuklu tüm yazar ve gazete yöneticilerinin tutukluluk halinin devamına karar verildiğini açıkladı. Yayın danışmanı ve yazarı Kadri Gürsel yönünden bu kararın heyetten bir hâkimin muhalefet şerhi ile oyçokluğuyla verildiğini belirten heyet, diğer yazar ve yöneticiler yönünden oybirliği ile karar verildiğini kaydetti.

İper’e görüş kısıtlılığı kalktı


Cumhuriyet Vakfı seçimine ilişkin davada aleyhe karar veren İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını istediklerini ifade eden heyet, dinlenmeyen tanıkların beyanlarının alınmasının ardından tahliye taleplerinin yeniden değerlendirileceğini belirtti. Muhasebe çalışanı Emre İper’in telefonunun incelenmesi ile ilgili bilirkişi tayinine karar veren heyet, aynı zamanda İper’e uygulanan görüş kısıtını da kaldırdı.

SONRAKİ DURUŞMA 25 EYLÜL


Heyet, duruşmayı 25 Eylül saat 15.30’a ertelerken, duruşmanın Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde yapılmasına hükmetti. Mahkemenin kararı salonda bulunanlar tarafından tepkiyle karşılandı.