Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen notada “Zarrab’ın can güvenliğinden endişe duyulduğu” ifade edilerek, nerede bulunduğu konusunda bilgi verilmesi istendi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü, Rıza Sarraf hakkında Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin ABD makamlarından resmen bilgi talep ettiğini, henüz yanıt alınamadığını bildirdi.

Bakanlık Sözcülüğü, Rıza Sarraf hakkında ABD makamları nezdinde girişimde bulunulup bulunulmadığı hakkındaki bir soruya yazılı yanıt verdi.

Sözcülükten yapılan açıklamada, "Rıza Sarraf hakkında basına yansıyan haberler üzerine Washington Büyükelçiliğimizce ABD makamlarından resmen bilgi talep edilmiş olup; henüz bir yanıt alınamamıştır. Konu takip edilmektedir." ifadesi yer aldı.

 

İTİRAFÇI OLDUĞU SÖYLENTİSİ YAYILMIŞTI

Zarrab’ın itirafçı olup olmadığının tartışıldığı dönemde, ABD’de tutukluların isimleriyle kontrol edilebildiği federal hapishaneler bürosunun internet sitesinde "Zarrab serbest" kaydı girilmişti. Hafta sonunda "serbest bırakıldı" şeklinde girilen kayıt üzerine, Savcılık açıklama yaparak “sistemde teknik hata var. Zarrab hala federal bir hapishanede tutuklu” açıklaması gelmişti.

[old_news_related_template title="ABD’de tutuklu yargılanan Reza Zarrab serbest mi kaldı?" desc="Zarrab’ın itirafçı olup olmadığının tartışıldığı dönemde, ABD’de tutukluların isimleriyle kontrol edilebildiği federal hapishaneler bürosunun internet sitesinde “Zarrab serbest’ kaydı girildi. Bu da kafalarda 'Reza Zarrab serbest mi kaldı?' sorusu yarattı. Ancak kısa bir süre sonra Zarrab muammasına, New York Güney Bölge Federal Savcılığı'ndan gelen son dakika açıklamasıyla son nokta koyuldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/95349054_rezazarrab.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/abdde-tutuklu-yargilanan-reza-zarrab-serbest-mi-kaldi-2086651/"]

Ancak “teknik hatanın” üzerinden beş gün geçmesine rağmen, internet sitesindeki “zarrab serbest” ifadesi düzeltilmedi.

Reza Zarrab’ın Türk avukatı da dün yaptığı açıklamada müvekkilinden beş gündür haber alamadığını ifade etmiş; ancak Amerikalı avukatlar herhangi bir yorumda bulunmamayı tercih etmişlerdi.

Aynı davada yine tutuklu yargılanan Halkbank eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ise ABD federal hapishanelerindeki tutuklulara ilişkin sitede hala New York federal hapishanesinde tutuklu görünüyor.

[old_news_related_template title="Hakim son kararı verdi; Zarrab davası 27 Kasım'da başlıyor" desc="ABD'de birkaç kez ertelenen Zarrab davasında jürili duruşma için 27 Kasım tarihi belirlenmiş, ancak Reza Zarrab'la birlikte New York'ta tutuklu yargılanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla erteleme istemişti. Öte yandan Atilla, dün yeniden hakim karşısına çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/880-80.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/hakim-son-karari-verdi-zarrab-davasi-27-kasimda-basliyor-2079654/"]

Sitede daha önce Reza Zarrab’ın ismi aratıldığında, Brooklyn tutukevinde görülüyordu. Ancak yaklaşık bir haftadır düzeltilmeyen kayıtlara göre, Zarrab 8 Kasım tarihinde serbest bırakılmış görünüyor.

Eylül ayında da benzer bir olay yaşanmış, kayıtlarda Zarrab’ın serbest bırakıldığı yer almıştı. Ancak daha sonra Savcılık sitede bir yanlışlık olduğunu, Zarrab’ın salıverilmediğini açıklamıştı.

Zarrab’ın avukatları Eylül ayının başından beri haklarında savcılığın hazırladığı ek iddianame ya da dilekçelere karşı savunma haklarını kullanmıyorlar.