Davos'ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu kapsamında Suriye ve Irak konularında düzenlenen bir panele katılan Şimşek, "Esad konusundaki pozisyonumuza gelince, Suriye halkının çektiği acıların ve yaşanan trajedilerin Esad'ın suçu olduğu açıkça  belli. Ancak pragmatik ve gerçekçi olmak zorundayız" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye'de sahadaki gerçekler dramatik şekilde değişti. Bu nedenle Türkiye artık Esad'sız bir çözümde ısrar edemez; bu gerçekçi değil."

 

Türkiye Suriye krizinin başından bu yana muhaliflere destek vermiş ve Esad yönetiminin iktidarı bırakması gerektiğini savunmuştu.

YAZILI AÇIKLAMAYLA YALANLADI AMA...


Reuters'ın bu haberinden yaklaşık yarım saat önce Rus Sputnik Haber Ajansı; Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in "Türkiye, artık (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'sız bir anlaşmada ısrar edemez, bu gerçekçi de değil" dediğini haberleştirdi. Ancak Şimşek yazılı bir açıklama yaparak sözlerinin çarpıtıldığını iddia etti. Yazılı açıklamada şu ifadeye yer verildi:

"Başbakan Yardımcımız Sn. Mehmet Şimşek’in; Davos’ta konuşmacı olarak katıldığı 'Suriye ve Irak : Anlaşmazlığı Bitirme' panelinde Suriye meselesine ilişkin gelen bir soru üzerine verdiği cevap çok nettir. Başbakan Yardımcımız Sn. Mehmet Şimşek gelen soruya cevap olarak; Suriye’deki trajedinin müsebbibinin Esad olduğunu, Esad’ın içinde olduğu bir çözümü içselleştirmenin mümkün olmadığını, Amerika’nın üzerine düşeni yapmadığını, Rusya ve İran’ın sahada durumu değiştirdiğini ve bundan sonra esas odaklanılması gereken konunun ateşkes ile insanların hayatının korunması olduğunu net bir şekilde ifade etmiştir.

Ancak Sputnik Haber Ajansı konuyu bağlamından çıkartarak Başbakan Yardımcımızın “Türkiye artık Esad’sız bir anlaşmada ısrar edemez” dediğini yönünde bir algı oluşturmaya çalışmıştır. Başbakan Yardımcımız Sn. Mehmet Şimşek’in hiçbir şekilde haberde yer verildiği gibi bir ifadesi olmamıştır. Bu Sputnik Haber Ajansının kendi yorumudur."