Eurosam'dan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa ziyaretinde imzalanan anlaşma, konsorsiyumun Aselsan ve Roketsan ile ortak çalışma yürütmesini öngörüyor.

Anlaşma iki liderin ortak basın toplantısında da gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan anlaşmayla ilgili şunları söyledi:

"Tek tek ele aldığımızda bir NATO'da beraberiz. Bizim stratejik ortaklığımız da var. Bugün Eurosam ile anlaşmayı imzaladık, bu da çok önemli bir adım. İtalya'yı da içine alacak şekilde üçlü bir anlaşmanın adımını da atmış olduk. Bundan sonrası süratle yola çıkmak, üretimine geçmek.

[old_news_related_template title="Elysee Sarayı'nda gerilim: 'Sen FETÖ ağzıyla konuşuyorsun'" desc="Fransa'nın başkenti Paris'e giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız mevkidaşı Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Elysee Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. İkili basın toplantısı düzenledi. Bir Fransız muhabirin Erdoğan'a sorduğu soru üzerine Elysee Sarayı'nda soğuk rüzgar esti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/01/macron.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/macron-ile-erdogan-basin-toplantisinda-gunde-diyalog-2161862/"]

"Hedef 20 milyar euro gibi bir ticaret hacmine ulaşabilmek. Fransa Türkiye el ele verdiği zaman yapılmayacak bir ticaret hacmine ulaşmak değildir, bunu başarabiliriz. Bütün mesele ilgili birimlerimizin dayanışma içerisinde atacakları adımdır.

"Tabi bir başka adım da özellikle THY ve Airbus arasındaki imza altına alışımız, bu da önem arz ediyor. Aselsan, Roketsan ve Eurosam konsorsiyumu olarak adımı atmış bulunuyoruz. Her iki ülke için hayırlı olsun."

Konsorsiyum, İtalya-Fransa-Türkiye'nin dâhil olduğu hava savunma sisteminin 2020'lerin ortalarında üretileceğini ve geliştirileceğini duyurdu.

Sistem hayalet uçaklara, insansız hava araçlarına ve füzelere karşı savunma amaçlı kullanılacak.

Bakanlar niyet mektubu imzalamıştı

Eurosam'ı, Avrupa merkezli füze sistemi geliştiricisi ve üreticisi MBDA oluşturuyor.

MBDA ABD'de Airbus ile, İtalya'da Leonardo, İngiltere'de BAE Systems, Fransa'da devlet hisseli Thales savaş uçağı üreticisi Dassault Aviation'ın ortaklığında kuruldu.

Fransız, İtalyan ve Türk savunma bakanları Kasım ayında ortak savunma projeleri için niyet mektubu imzalamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Fransa ziyaretinin Eurosam işbirliği için önemli olduğunu ifade etmiş ayrıntı vermemişti. (BBC Türkçe)