Bu web sitesi ne yazık ki Internet Explorer 9 ve altını desteklememektedir. Lütfen web tarayıcınızı Internet Explorer 10 ve üstü bir sürüme yükseltiniz.
Kültür beşiği, lezzet başkenti Antakya
Kültür beşiği, lezzet başkenti Antakya
Kültürel bir mozaik olarak tarif edilen Antakya, Türkiye’nin Hatay ilinde yer alıyor. Kültür çeşitliliği, tarihi zenginlikleri ve efsanevi lezzetleri ile tanınan kent, binlerce yıllık tarihi ile semavi dinler içinde büyük önem taşıyor. Hem kültürel ve tarihi seyahatler hem de dini geziler için tercih edilen Antakya, sofrası ile de misafirlerine unutulmayacak bir gezi vadediyor. Antakya yöresel tatlar konusundaki iddiasını meşhur yemekleri, içeceği ve tatlısıyla ispatlıyor.
Seyahat 27 Kasım 2017 - 15:30


a6Antakya'da Gezilecek Yerler

Antakya'da müzeler, dini ve tarihi yerler ziyaretçilerin tatil rotasında bir hayli durak olduğunun kanıtı oluyor. Gezi planınızı esnek tutarak tüm önemli yerleri ziyaret edebilirsiniz. Habib-i Neccar Camisi, St. Pierre Kilisesi, St. Simon Manastırı, Aziz Pavlus Ortodoks Kilisesi, Hz. Hıdır Türbesi, Ulu Cami Sarı Selim Cami gibi dini mekanlar farklı dinlere ve kültürlere meraklı ziyaretçileri ağırlıyor.
a7Antakya Mozaik Müzesi, Antakya Arkeoloji Müzesi vyöe Hatay Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Müzesi ise kent hakkında detaylı bilgi almak isteyenlerin tercihi oluyor. Siz de kentin müzelerini gezerek, Antakya'nın tarihi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

a2Eski Antakya, Vakıflı Köyü, Harbiye Şelalesi, Hıdırbey Musa Ağacı, Büyük Antakya Parkı, Defne Koruluğu gibi durakların geziye eklenmesi önerilirken, Antakya Çiftliği ve Açana Höyüğü de misafirlere tavsiye edilen gezi noktaları arasında kendine yer buluyor. Ayrıca Demirkapı, Koz kalesi, Bakras Kalesi, Beşikli Mağara, Titus Tüneli gibi şehrin meşhur tarihi alanlarını da görmeden dönmemelisiniz.

Yöresel Antakya Lezzetleri

Şehre gelip de kilo almadan dönen olduğu pek görülmüyor. Kebapları ve tatlıları ile meşhur olan kentin yemeklerinde bulgur, et, salça ve baharat sıklıkla kullanılıyor. Pişirilen yemeklerin yanı sıra özel yiyecekleri de olan kente gelenler doğal yollarla kurutulan biber salçası almadan dönmüyor.

a4Kentin sürk peyniri ve lavaş peyniri misafirlerin yolculuk bavullarının vazgeçilmezleri arasında sayılıyor. Çoğu güney kentinde olduğu gibi Antakya'da da turunçgiller bol bol tüketiliyor. Kentin gözdesi turunç reçeli ise dillere destan lezzeti ile şanını doğruluyor. Kentte yapılan özel reçeller arasında ceviz reçeli de dikkat çekiyor.

a3Yöresel lezzetler arasında Antakya‘nın zahteri, acı biberi, nar ekşisi ve baharatları da bulunuyor. Siz siz olun öğünlerinize otantik bir tat katacak bu ürünleri almadan evlerinize dönmeyin.

Tadına Doyum Olmayan Antakya Yemekleri

Antakya'nın birbirinden lezzetli yemekleri arasında içli köfteyi andıran oruk ilk sırada anılmayı hak ediyor. Kentin meşhur kağıt kebabını da oruğun yanında tadabilir, ziyafeti sofralarınıza davet edebilirsiniz.

a5Bulgurun cömertçe lezzetini sergilediği fellah köftesinin öncesinde, ekşi aşı çorbası başlangıç olarak sofralarda yer alıyor. Hiçbir şeyin ziyan olmadığı Antakya'da ekmek köftesi ile bayat ekmekler değerlenirken, kaytaz böreği kıyma ve biberin lezzetli buluşmasına tanıklık etmenizi sağlıyor. Kepse pilavı ile tavuk Antakya sofralarını şenlendirirken, tuzda tavuk ile beyaz etin lezzeti damaklarda yer buluyor. Ispanaklı katıklı ekmek ve biberli ekmek ise lahmacunun tahtını sallamaya aday gösteriliyor.

a87Kömbe, katmer ve mamul gibi hamur işlerinin kokuları fırınlardan yükselerek şehri sarıyor. Eğer mezelerden vazgeçmeyenlerdenseniz muhammara, ıspanaklı borani ve humusun tadına bir de Antakya'da bakmalısınız. Salata olarak Arap yemeklerinin esintisini taşıyan hettüş salatası veya zahter salatasını tercih edebilirsiniz. Hatay'ın meşhur dönerini de Antaya'da yiyebileceğiniz gibi, tatlı olarak ise meşhur künefenin veya Suriye'den gelen şambalinin tadına erişebilirsiniz. Kentte yiyeceğiniz mükellef yemekleri özgün şaraplar ve rakılar ile taçlandırabilirsiniz.

Kaynak: Tatil Sepeti

 

 

Seyahat 27 Kasım 2017 - 15:30