On bir ayın sultanı Ramazan'ın başlamasıyla birlikte vatandaşlar imsak saatlerini merak ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı il il Ramazan imsakiyesini yayınladı. İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve il il Ramazan imsakiyesi...

DİYANET RAMAZAN İMSAKİYESİ

İFTARA KAÇ SAAT KALDI?

RAMAZAN NE ZAMAN BİTECEK?

2019 yılında on bir ayın sultanına 6 Mayıs Pazar günü merhaba diyerek coşku ve sevinç ile karşılayacağız. Regâib kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat'la devam eden, bin aydan daha hayırlı bu mübarek aya 3 Haziran Pazartesi günü elveda diyeceğiz.

VAKİT FARKLILIKLARININ NEDENLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığına, vatandaşlardan imsak ve iftar vakitlerindeki farklılara yönelik sorular geldiğini aktaran İşlek, namaz vakitlerinin güneş ışığının yeryüzüne gelişiyle ilgili olduğunu, bulunulan yerin enlem, boylam ve güneş ışığının hareketini hesaba katmadıklarını belirtti.

İşlek, güneşin 23 derece 27 dakikalık eğimi nedeniyle özellikle 21 Haziran ve 21 Aralık’a yakın zamanlarda güneş ışığının açısında uç noktalarda değişiklik olduğunu kaydederek, “Eşitmiş gibi veya yakınmış gibi olan zamanlar, 21 Mart ile 23 Eylül gece-gündüz eşitliğine yakın zamanlarda olur. Bize, vatandaşlarımızdan çok soru gelmekte. ‘İşte İstanbul ile Hatay biri kuzeyde batıda, ötekisi güneyde doğuda ama vakitler arasında ya çok yakın ya çok fark var. Bu neden oluyor? Yanlış mı yapıyorsunuz?’ gibi sorular. Bu tamamıyla 23 derece 27 dakikalık açıdan fark etmektedir.” bilgisini verdi.



ORUÇ İÇİN NASIL VE NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç doğru kabul edilmez. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek gerekmektedir. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî', II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.