Bir süredir kanser tedavisi gören eski başbakanlardan Mesut Yılmaz bu sabah vefat etti. Bir dönem rakibi ve kurulan koalisyon hükümetlerindeki ortağı Tansu Çiller, Yılmaz'ın vefatıyla ilgili açıklama yaptı. Habertürk TV'de Ebru Baki'nin sunduğu Para Gündem programına telefonla bağlanan Çiller, şunları söyledi:

İSTİKRARDAN YANA OLURDU

- Ülkemizin, milletimizin başı sağolsun. Üzücü bir gün. Bugün ülkemiz eski bir başbakanını kaybetti. Parlamenter sistemin başbakanı, dolayısıyla icranın başıydı. Kendisi bu görevlerde bulunarak ülkemize hizmetler yaptı, bunları da saygıyla anmak isterim.

- Darbelerin ülkemize getirdiği çok büyük maliyetler olmuştur, milletimize ödettiği faturalar olmuştur. Bunlardan biri kuşkusuz 1980 darbesidir. Bu darbe Adalet Partisi’ni bölmüştür. Partiyi böldükten sonra yasaklar getirmiştir. Bu yasaklar sonucunda merkez sağ Adalet Partisi’nde bütünleşmişken başka partiler türemiştir.

- Bölünmüşlük istikrarsızlığa neden oldu. Bu istikrarsızlığın zorluklarını koalisyonlarla ödemiştir. Bu koalisyonlarda biz birlikte bulunduk rahmetli Mesut Yılmaz’la. Biz bütünleşmeyi denedik Mesut Yılmaz’la birlikte. Tarih darbelerle yanlış yazıldı. Bizden sonraki nesillere vermek istediğim mesaj çok önemli. Mesut Yılmaz burada olsaydı eminim o da istikrardan yana olacaktı, darbelere karşı olacaktı. Bu zorlukları milletimiz de yaşamıştır. Gerçekten üzgünüm.

İÇTİĞİMİZ KAHVELERİN HATRI BÜYÜKTÜR

- Koalisyonun kendi içinde getirdiği zorluklar rekabetler vardı. Darbelerin faturasını ödedik, milletimiz ödedi. Mesut Yılmaz iyi bir devlet adamıydı. İyi bir başbakan oldu. Bugün gerçekten üzgünüm. Milletimize tekrardan başsağlığı diliyorum. Daha çok zorluklarını yaşadık koalisyonların, darbelerin, bölünmüşlüklerin...

- Darbelerin etkisini olmadığı bir ortamda çok güzel işbirlikleri yapabilirdik. Çok güzel seyahatlerimiz oldu. İçtiğimiz kahvelerin hatırları büyüktür. Ben o hatırlarla kendisini anıyorum. Üzüldüğüm nokta şudur bütün bu bölünmüşlüklerin üstüne çıkabilirdik. Bir bütünleşme sağlayabilirdik. Bu bölünmüşlük rekabete de götürebilirdi, bütünleşmeye de götürebilirdi.

- Son seçimler büyük rekabetle sonuçlandı. Böyle bir ortamda bütünleşmenin özlemiyle başbakanlığı Mesut Yılmaz'a bırakmıştım. Biz o bütünleşmeyi başaramadık. Buna çok üzgünüm. Eğer o bütünleşme başarılabilseydi ülkeye istikrarı çok erken getirebilirdik.

İŞ, SPOR VE SİYASET DÜNYASINDAN MESAJLAR

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye'de gerek başbakan olarak gerek dışişleri bakanı olarak gerek kültür ve turizm bakanı olarak görevler icra etmiş olan bir devlet adamı. Aynı zamanda tabii hemşehrim, bundan dolayı da bir hukukumuz var. Sağ olsun tüm davetlerimize sağlıklı olduğu süreçler içerisinde katılma erdemini göstermişti. Bundan dolayı da kendilerine bir şükranım var. Ben tüm ailesine başta eşi olmak üzere başsağlığı diliyorum. Allah taksiratını affetsin. Milletimizin başı sağ olsun

Eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül: Mesut Yılmaz ülkenin demokratikleşmesi, Avrupa Birliği'ne girmesi ve turizm konusunda önemli çalışmalar yaptı. Ailesinin ve tüm halkın başı sağ olsun.

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim: Çok da iyi bir Galatasaraylıydı. Çok iyi bir dostumdu. Son derece üzgünüm.

Abdurrahim Albayrak: Oğlu Yavuz'un ölümünün ardından büyük üzüntü yaşadı. Kendi de yaşamak istemedi. Beyninden son bir ayda binde bir sinyal geliyordu.

Dışişleri Bakanlığı: 1987-1990 döneminde Dışişleri Bakanlığı da yapan eski Başbakanlarımızdan Mesut Yılmaz’ın bugün vefat ettiği derin üzüntüyle öğrenilmiştir. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesi ile yakınlarına, sevenlerine ve Dışişleri Bakanlığımız camiasına sabır ve başsağlığı diliyoruz.

ANAP'ın kurucularından eski Adalet Bakanı Oltan Sungurlu: Çok zeki bir adam, çok iyi eğitim görmüş, kendisini de devlet adamı olarak hazırlamış. İleride bu görevleri yapmak için hazırlamış. Sessiz sakindi, kendisini çok belli eden biri değildi. Az konuşurdu. Mesut Bey'den gerekli şekilde istifade edemedik. Erken yaşta politika dışında kaldı. ANAP devre dışı kalınca o da politika dışında kaldı. Ailesine, Berna Hanım'a bütün ANAP camiasına başsağlığı diliyorum.

[old_news_related_template title="Son dakika... Mesut Yılmaz hayatını kaybetti" desc="Bir süredir tedavi gören eski başbakanlardan Mesut Yılmaz vefat etti. 72 yaşındaki Yılmaz kanser tedavisi görüyordu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/10/30/iecrop/mesut-yilmaz-dha-1_16_9_1600550743_16_9_1604041426.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-mesut-yilmaz-hayatini-kaybetti-6104230/"]