Rusya, Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernihiv kentinde yerleşim yerine hava saldırısı düzenledi. Saldırıda iki okul ve ev bombaların hedefi oldu.

Ukrayna Devlet Acil Servisi tarafından yapılan açıklamada, yerel saatler 15.00 sularında başlayan saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin harabeye döndüğü ve onlarca sivilin enkaz altında kaldığı belirtildi.

Servis, arama-kurtarma çalışmaları sırasında çok sayıda kişinin cansız bedenine ulaşıldığını ve can kaybının 9’dan 33’e yükseldiğini duyurdu.

KİEV'DE PARLAMENTO TOPLANDI

Rusya’nın bombardımanı altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’de milletvekilleri yasa tekliflerini onaylamak üzere parlamentoda toplandı. Milletvekilleri, Ukrayna Milli Marşı’nı okumasının ardından kanun tekliflerini onayladı.

Onaylanan teklifler arasında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin ilan ettiği ülke genelindeki seferberlik, işgalci Rus ordusuna yardım ve yataklığa ceza, Rusya lehine işe yarar kıymetli bilgilerin ve reklamların çalışmaları, Rusya’ya ait mülkiyetlere el konulması, yağmacıların cezalandırılması yer aldı.



RUSYA, IRPİN VE MARİUPOL HEDEF ALDI

Rusya, gece boyunca Kiev'in kuzeyindeki Irpin kentinde sivil yerleşim yerleri de dahil birçok noktayı hedef aldı. Irpin Belediye Başkanı Oleksandr Markushyn yaptığı açıklamada, Rusya’nın hava saldırısı sonucu 1 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Rus birliklerinin saldırılarının yoğunlaşması nedeniyle kentteki kadın ve çocuklar tahliye ediliyor. Kiev’deki sivil savunma ekipleri, tahliye operasyonu kapsamında 400'den fazla kadın ve çocuğunun kentten çıkarıldığını açıkladı.

Rusya tarafından Ukrayna’da öğleden sonra başlayan Rus saldırılarında Mariupol ve Okhtyrka kentlerine hava saldırıları düzenlendi.

Donetsk Oblastı’nda yer alan Mariupol’de de Rus saldırılarında sivil alanlar hedef alındı. Kentte birçok binada yangın çıkarken, Ukrayna Devlet Acil Servisi ekipleri kentte zarar gören sivilleri tahliye için çalışma başlattı.

Sumi Oblastı’nda yer alan Okhtyrka kentinde de Rus ordusunun düzenlediği hava saldırısında bazı stratejik noktalar ve sivil alanların vurulduğu aktarıldı. Ekipler enkaz altındaki onlarca kişiyi kurtarmaya çalışırken, saldırıda kentteki termik santralin vurulduğu ve dumanların yükseldiği ifade edildi.

ENERGODAR'A SALDIRI DEVAM EDİYOR

Ülkenin Zaparojiy Bölgesi’nde bulunan Energodar şehrinin Belediye Başkanı Dmitro Orlov, şehrin saldırı altında olduğunu ve 100 araçlık Rus konvoyunun şehre yaklaştığını açıkladı.

Orlov, "Düşmanın yüz araçlık konvoyu yaklaşıyor. Caddeleri terk edin ve camdan uzak durun. Şehrin girişinde çatışmalar yaşanıyor. Arkadaşlarımız düşmanın ilerlemesini durdurmak için ellerinden geleni yapıyorlar. İlk belirlemelere göre sivil binalar zarar gördü. İşgalciler sivillere saldırdı. Ölü ve yaralılar netleştiriliyor" dedi.

Enegodar’da halk Rus ordusunun şehre girişini ve kentteki nükleer santrali ele geçirmesini engellemek amacıyla yollara barikatlar kurmuştu.

HOSTOMEL HAVALANININ GÖRÜNTÜLERİ ORTAYA ÇIKTI

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeybatısında yer alan Hostomel'de geçtiğimiz 27 Şubat'ta Rus birliklerinin hedef aldığı ve çatışmaların yaşandığı havaalanının görüntüleri ortaya çıktı.

Rus ordusunca dünyanın en büyük kargo uçağı An-225 tipindeki "Mriya" isimli uçağın da imha edildiği havaalanında, çatışmalar sonrası Rus güçlerin "V" işaretli askeri araçlarının da ağır hasar aldığı kameraya yansıdı.



[old_news_related_template title="Macron'la görüşen Putin: Ukrayna'da hedeflerimize ulaşacağız" desc="Fransız mevkidaşı Macron'la 1,5 saatlik bir görüşme gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna'yla ilgili temel hedeflerini açıkladı. Kremlin'in açıklamasına göre Putin, Ukrayna'daki temel hedeflerinin demilitarizasyonu ve tarafsızlığı sağlamak olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/03/iecrop/putin-macron-reuters_16_9_1646316226.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/macronla-gorusen-putin-ukraynada-hedeflerimize-ulasacagiz-6987152/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı... Çeçen lider Kadirov'un birlikleri Kiev'de öldürüldü" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgal kararı sonrasında binlerce Çeçen savaşçıyı bölgeye gönderen Ramzan Kadirov'un birliklerinin Kiev'e ulaştığı açıklandı. Ukrayna resmi kaynakları, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e suikast düzenleyeceği düşünülen birliklerin önemli bir kısmının öldürüldüğünü açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/03/iecrop/kadirov-reuters_16_9_1646115043-880x495-1_16_9_1646313589.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-cecen-lider-kadirovun-birlikleri-kievde-6986985/"]