Avrupa borsaları, Ukrayna-Rusya geriliminin tırmanması ve merkez bankalarının enflasyonu dizginlemekteki kararlılığının, ekonomik büyüme ve şirket bilançolarının üzerindeki etkisine dair endişelerle üst üste dördüncü günde düştü.

Avrupa'nın en büyük şirketlerini takip eden STOXX 600 endeksi yüzde 0,6 gerileyerek 3 Ekim'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

FAİZ ARTIŞLARI BORSALARI VURDU


Endeks, başlıca merkez bankalarının ve özellikle ABD Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele etmek için keskin faiz artırımlarına devam edeceği beklentisiyle geçen dört seansta yüzde 3'ten fazla gerilemişti.

ABD'de Cuma açıklanan istihdam verisinin Eylül'de piyasanın faiz artırımları karşısında dirençli kaldığını göstermesiyle, Fed'in para politikasında yön değiştireceği beklentileri azaldı ve agresif sıkılaşmaya dair endişeler kuvvetlendi.

TEKNOLOJİ HİSSELERİ GERİLİYOR


STOXX 600 endeksindeki tüm sektörler, yüzde 1.4 gerileyen teknoloji hisselerinin öncülüğünde ilk işlemlerde düştü.

Infineon ve BE Semiconductor'ın da arasında bulunduğu çip üreticileri ABD'de açıklanan yeni ihracat kısıtlamalarıyla yüzde 1 ila yüzde 2 geriledi. Biden yönetimi, ABD'den temin edilen ekipmanlarla üretilen bazı yarı iletken ürünlerin Çin'e ihracatını da engelleyecek düzenlemeleri cuma günü yayımladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise dün Ukrayna'yı, Kırım ile Rusya'yı bağlayan tek köprüye "terörist saldırı" düzenlemekle suçlamıştı. Bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev ve başka kentlerde Rusya'nın misillemesi olduğu tahmin edilen şiddetli patlamalar gerçekleşti. (REUTERS)

 

[old_news_related_template title="Avrupa Merkez Bankası'ndan enflasyon hedefi" desc="Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin 2-3 yıl içinde enflasyonu yüzde 2'ye düşürmeye çalıştığını söyledi. Euro bölgesinde yıllık enflasyon eylülde yüzde 10’a ulaşarak rekor tazelemişti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/10/iecrop/shutterstock_2153609389_16_9_1665389245.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/avrupa-merkez-bankasindan-tek-haneli-enflasyon-hedefi-7409787/"]