Borsa İstanbul'da bugün BIST 100 endeksi yüzde 1,9 oranında yükselirken bankacılık hisselerindeki sert hareket dikkat çekti.

Bankacılık endeksinde gün için yükseliş yüzde 8'i aşarken, kapanışta yükseliş oranı yüzde 7,7 oldu. Bankacılık endeksinde son bir haftalık yükseliş de yüzde 16'yı aştı.

Bankacılık endeksi dolar bazında 1,5 yılın zirvesini gördü.

En değerli 30 hisseyi takip eden BIST 30 endeksinde günlük yükseliş yüzde 2,4 oldu.

Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen haftaki faiz indirimi öncesinde de bankacılık hisselerinde sert yükseliş görülmüştü.

PARA GİRİŞLERİ VE YAKLAŞAN SEÇİM ETKİLİ


Sozcu.com.tr'ye konuşan InvestAZ Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, bankacılık hisselerindeki artışın nedenine ilişkin, yaklaşan seçimlere bağlı olarak kurumsal yatırımcıların geri dönmeye başlamalarının ve önemli bir kaynak girişi olmasının etkili olduğuna işaret etti.

Çitilci, "Önemli bir para girişi var. Buna yabancı ya da kurumsal yatırımcı diyebiliriz. Tetikleyici unsurun da seçim kaynaklı bir unsurun bu hareketi tetiklediğini düşünüyorum" dedi.

"Kaynak girişinin Borsa İstanbul tarafında bankacılığa yönelmesinde, üçüncü ve dördüncü çeyrek bilançolarının çok iyi gelecek olması, değerlemelerin hala göreceli ucuz olması gibi faktörler önemli oldu" diyen Çitilci, şöyle devam etti:

"Sonuç olarak nedenleri, 'kaynak girişi', 'seçimlere bağlı olarak kurumsal yatırımcıların geri dönmeye başlamaları' veya 'yıl sonuna kadar Türkiye'deki enflasyonun göreceli tepeyi görüp gerileyeceği bir hikayeyi taktik amaçlı satın almaları' olarak yorumlayabilirim."

'BİLANÇOLAR DA İYİ GELİYOR'


Sozcu.com.tr'ye konuşan Tera Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan ise, "Şu anda görüntü, TL bazlı getiri alternatifi fazla olmadığı için borsa için pozitif ve bankalarda da bu durum böyle devam edecek görünüyor" dedi.

Erkan, "Bilançolar iyi geliyor ve banka bilançolarını yukarı götüren ana sebep olan ekonomik sistemde değişim yok. Bu nedenle üçüncü çeyrek bilançoları da benzer şekilde iyi gelecek" dedi.

"Bu nedenle, bankalar öncülüğünde yükselişin devamını bekleriz, kısa vadede banka endeksi destekleyici olacaktır" diyen Erkan, şöyle devam etti:

'TAHVİLLER RALLİ YAPTIĞINDAN...'


"Bankalar, son dönemde menkul kıymet portföylerinde TÜFE endeksli kağıtları ağırlıkta tutuyordu ve enflasyon ortamında bu kağıtlar ciddi getiri katkısı veriyordu. Hazirandan beri olan düzenlemeler ve son teminat kuralları itibarıyla bu ağırlığın sabit getirili menkul kıymetlere kayması amaçlanıyor.

Tahviller ralli yaptığından, aktifteki varlığın fiyatının artması kısa süre için olumlu, ancak sabit getiriler ilerleyen dönemde daha az menkul kıymet geliri katkısı yapacaktır.

Ticari kredilere ve bunların karşılıklarına dair düzenlemelerin de kredi çıkışlarına ve faizlerine etkilerini izleyeceğiz. Şu anda görüntü, TL bazlı getiri alternatifi fazla olmadığı için borsa için pozitif ve bankalarda da bu durum böyle devam edecek görünüyor."

[old_news_related_template title="Nebati: Kredi faizleri merkez bankası faizine yakınsayacak" desc="Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı televizyon programında 'Kredi faizlerinin Merkez Bankası faiz oranlarına yakınsayacağı şeklinde bir beklentimiz var' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/23/iecrop/depophotos_17433600_16_9_1647501958_16_9_1661243470.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/nebati-dunyanin-en-gelismis-saglik-sistemine-sahibiz-7323712/"]

[old_news_related_template title="Tahvil faizlerinde gerileme sürüyor" desc="Merkez Bankası hafta sonu açıkladığı kararların ardından tahvil faizlerinde başlayan gerileme bugün de sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/23/iecrop/shutterstock_2008980134_16_9_1655214851_16_9_1661252420.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/tahvil-faizlerinde-gerileme-suruyor-7324085/"]

[old_news_related_template title="Euro/dolar için bankalardan yeni tahminler: Parite bu seviyeleri görebilir" desc="Euro/dolar paritesinin 1'in altına düşmesinin ardından Morgan Stanley, Nomura ve Societe Generale gibi bankacılık devleri yeni değerlendirmeler yayımladı. Uzmanlar kurdaki düşüşün sürebileceğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/23/iecrop/shutterstock_2176924031-1_16_9_1661234289.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/euro-dolar-icin-bankalardan-yeni-tahminler-parite-bu-seviyeleri-gorebilir-7323248/"]