Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), kripto para işi yapan şirketler için yeni bir merkez haline gelmeye başladı. Kripto Wall Street'i olarak adlandırılan Dubai'ye taşınan dijital para şirketleri, geleneksel finans kuruluşlarından da pek çok uzmanı da transfer etmeye başladı.

BAE, son yıllarda büyük bir hızla gelişen ve milyarlarca dolarlık hacme ulaşan kripto varlık sektörü için büyük bir finans merkezi olma yolunda ilerlese de bunun getirdiği sorunlarla da baş etmek zorunda kalacak.

Ticaret hacmine göre dünyanın en büyük kripto borsası olan Binance, yakın zamanda Dubai’de faaliyet göstermek için lisans almıştı. Binance'la birlikte pek çok şirket de “Kripto Wall Street” olarak adlandırdığı BAE'ye akın etmeye devam ediyor. BAE'deki kripto şirketlerinde çalışmaya başlayanlar arasında bankacılar, avukatlar ve büyük teknoloji yöneticileri var.

ÜLKE KRİPTO MERKEZİ OLMA YOLUNDA


BAE'nin kripto dostu politikaları diğer ülkelerdeki sıkı düzenlemelerin aksine büyük firmaları cezbetmeye devam ediyor. Ülke uzun süredir Dubai'de bir genel merkez açma planı yapan Binance'ın yanı sıra pek çok yeni girişime de ev sahipliği yapıyor.

Kripto para borsası BitOasis CEO'su Doudin daha önce bu konu ile ilgili Bloomberg'e verdiği demeçte, "BAE'de geçici bir patlama gördüğümüzü düşünmüyoruz. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, bu gelişen sektörü kucaklayan şehirler ve pazarlar, geleneksel finans için New York, Londra ve Hong Kong gibi merkezler haline gelecek" yorumunda bulundu.

WALL STREET BANKACILARI AKIN ETTİ


BAE'nin yeni finansal merkez olması ise yeni girişimlerde daha iyi para olduğu düşüncesine kapılan Wall Street çalışanları için de yeni kariyer ve iş fırsatları anlamına geliyor.

Binance'in Orta Doğu ve Kuzey Afrika Başkanı Richard Teng konu ile ilgili, "Bizim için çalışmak isteyen geleneksel finans kurumlarındaki çalışanlardan çok ilgi görüyoruz” açıklamasında bulunmuştu.

Şubat ayında Binance, New York Mellon Bankası yöneticisi Vishal Sacheendran'ı Ortadoğu direktörü olarak atamıştı. Yıllarca hukuk firmalarında şirket avukatı olarak görev yapan Robbie Nakarmi ise yine Binance'ın kıdemli danışmanı oldu.

BANKADAN AYRILIP KRİPTO ŞİRKETİ KURDULAR


Wall Street'teki geleneksel bankalardaki önemli pozisyonlarını bırakıp Dubai'ye yeni maceralara yelken açanların varlığı yalnızca Binance'la sınırlı değil. Bank of America yöneticilerinden Ahmed Ismail, Wall Street'teki işini bırakıp Dubai'ye yeni bir dijital varlık girişimi kuran bankacılardan sadece biri. Ismail geçtiğimiz aylarda bir başka BofA çalışanı olan Chris Flinos ile dijital para yatırım bankası olan HAYVN'i kurdu.

Emirates Yatırım Bankası'nda küresel piyasalar bölümünün eski başkanı olan Amir Tabch da yakın zamanda işini bırakıp kripto piyasasına giren bankacılardan birisi. Tabch, geleneksel bankacılık sektöründe 16 yıl geçirdikten sonra geçen haziran ayında Abu Dabi'deki merkeziyetsiz finans (DeFi) aracı kurumu Securrency Capital'in CEO'su oldu.

RİSKLER DE ARTIYOR


Öte yandan Wall Street'in bazı kıdemli çalışanları BAE'yi yeni bir fırsatlar ülkesi olarak görse de kripto varlıklara ilişkin çeşitli sorunlar ülkeyi kripto merkezi haline getirmek isteyen BAE'li yetkililerin de başını ağrıtabilir. Kripto piyasasındaki yüksek oynaklık ve finansal suçla ilgili endişeler BAE'li otoritelerin hassas bir denge kurması gerektiğini gösteriyor.

Bazı uzmanlar, blok zinciri ile desteklenen kripto para işlemlerinin yasadışı finansal işlem yapmak isteyenlerin para takibinden kaçınmayı kolaylaştırdığını düşünüyor. Örneğin Rusya-Ukrayna savaşının ardından pek çok Rus'un kripto para aracılığı ile çeşitli ülkelerdeki paralarını BAE'ye kripto aracılığı ile taşıdığına dair haberler çıkmıştı.

Reuters’ın ulaştığı bazı kaynaklar kimi müşterilerin BAE’de gayrimenkul yatırımı yapmak için kripto para kullandığını, bazılarının da kripto paralarını nakde dönüştürmek ve başka yerlerde saklamak için oradaki firmaları kullanmak istediğini belirtmişti.

Paris merkezli Mali Eylem Görev Gücü (FATF) de geçtiğimiz mart ayında kara para aklama ve terör finansmanı konusunda yeterli ilerleme kaydetmediği gerekçesiyle Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ‘gri listeye’ aldıklarını açıklamıştı.

Bununla birlikte Bitcoin'in değerinin son aylarda sert düşmesinin ve piyasada son yıllarda artan kazançların silinmesinin de kripto endüstrisine etkisinin olumsuz olacağı düşünülüyor. Kripto piyasasının düşmeye devam etmesi ve şirketlerin kazançlı bir şekilde faaliyet yürütememesi halinde BAE'nin de bu şirketlerden beklentileri suya düşebilir.

[old_news_related_template title="Evini satıp kripto paraya yatırmıştı... 400 bin TL'si buhar oldu" desc="İstanbul’da yaşayan 44 yaşındaki N.M., 8 ay önce 400 bine sattığı evininin parasını kripto para borsasına yatırdı. Hesabının bulunduğu kripto para alım satım platformundan geldiğini zannettiği mesajdaki linke tıklayan N.M.’nin 400 bin TL'si buhar oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/19/iecrop/bitcoin-1_16_9_1646118180_16_9_1658219176.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/evini-satip-kripto-paraya-yatirmisti-400-bin-tlsi-buhar-oldu-7257244/"]

[old_news_related_template title="Kripto piyasası Bitcoin öncülüğünde yükselişe geçti" desc="Bitcoin haftanın ilk işlem gününde 22 bin dolar seviyesinin üzerine çıktı. Kripto piyasasındaki hareketlenme ile birlikte Ethereum, Cordano, Solana gibi kripto varlıklar da haftaya güçlü bir başlangıç yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/18/iecrop/kripto_16_9_1623131954_16_9_1658144594.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/kripto-piyasasi-bitcoin-onculugunde-yukselise-gecti-7255629/"]