Dünya geçtiğimiz günlerde batan ve kripto piyasasını sarsan FTX borsasını konuşuyor. Ayrıca kriptonun dahi çocuğu olarak anılan 1992 doğumlu FTX CEO'su Sam Bankman-Fried da kripto takipçilerinin ilgi alanına girmiş durumda.

Kripto camiası tarafından SBF olarak tanınan Bankman-Fried'ın şirketi batırması ve kripto piyasasında yarattığı büyük sarsıntı tüm piyasanın ana gündemi. Peki, Bankman-Fried nasıl milyarder oldu ve sonrasında nasıl battı?

Sam Bankman-Fried, 6 Mart 1992'de Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde doğdu. Annesi ve babası Stanford Üniversitesi'nde profesör olan Bankman-Fried eğitimini 2014 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) Fizik bölümünde tamamladı.

SBF'NİN İLGİNÇ ZENGİN OLMA HİKAYESİ


Mezun olduktan sonra bir yatırım şirketi olan Jane Street Capital'de çalışmaya başlayan Bankman-Fried, üç yıl sonra işi bıraktı ve kendi kripto para odaklı ticaret şirketi Alameda Research'ü kurdu.

Alameda'da Bitcoin'in Japonya ve ABD'deki farkını kullanarak günde 25 milyon dolar kazanç sağladı ve bu olayın ardından ismini tüm dünyaya duyurdu. Alameda'da büyük kârlar elde eden Bankman-Fried 2019'da kripto para borsası FTX'i kurdu.

Bu tarihten itibaren kariyeri hızla yükselen Bankman-Fried kripto camiasının da dikkatini çekti ve önemli bir teknoloji yöneticisi olarak Twitter'da kripto para alanında aktif çalışmalar yürütmeye başladı.

DÜNYANIN EN ZENGİNLERİ ARASINA GİRDİ


Bankman-Fried daha önce BlockFi, Voyager Digital ve Celsius gibi başarısız projeleri desteklemiş olmasıyla da tanınıyordu. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, Bankman-Fried'in serveti zirveye ulaştığı Aralık 2021'de 26 milyar doların üzerindeydi.

FTX'in günlük ortalama işlem hacmi ise 1 milyar dolar civarındaydı. O dönemde Bankman-Fried sadece 2021 yılında FTX'ten 350 milyon dolar, Alameda'dan 1 milyar dolar kâr etti. Ünlü kripto milyarderi ayrıca 2022'de Forbes 400 listesine 41. sıradan giriş yaptı.

BIDEN'A VE DEMOKRATLARA MİLYONLARCA DOLAR BAĞIŞLADI


Öte yandan 30 yaşındaki CEO, ABD'de Demokratlara milyonlar bağışladı ve servetini siyasi davalara ve hayır bağışlayacağına söz verdi. Bankman-Fried, 2022 ara seçimlerinde Demokratlara milyonlarca dolar verdi. Ünlü CEO, ABD Başkanı Joe Biden'a da 2020 seçimlerinde devasa bağışlar yaparak kampanyanın Michael Bloomberg'den sonraki en büyük bağışçısı oldu.

Bankman-Fried ayrıca önde gelen e-spor ligi TSM ve NBA takımı Miami Heat'in salonunun isim hakları da dahil olmak üzere ana akım pazarlamaya yüz milyonlarca dolar akıttı. Tüm bunlar olurken ünlü CEO şirketin merkezini geçtiğimiz yıl Hong-Kong'tan Bahamalar'a taşıdı.

Ancak bu milyarlarca dolarlık kaynağa ve büyük operasyonlara rağmen Bankman-Fried, şirkette işleri çok az mühendis ve yazılımcı ile gerçekleştirdiği için kötü bir nam saldı.

İşler ünlü milyarder için oldukça iyi giderken kripto piyasasındaki ve borsalardaki gerileme nedeniyle neredeyse tüm milyarderlerin servetlerinde olduğu gibi Bankman-Fried'in servetinde de kısmi bir gerileme oldu.

Ancak yine de ünlü kripto milyarderi için dışardan her şey yolunda gibi görünüyordu. Çöküş haftası başlamadan önce Bankman-Fried'in 15,6 milyar dolar serveti olduğu hesaplanıyordu.

BİR HAFTADA HER ŞEY ALT ÜST OLDU


İşler Bankman-Fried için yolunda giderken 7 Kasım'da kabus bir hafta başladı. CoinDesk'in haftasonu yaptığı bir haberde kripto para borsası Alameda Research'ün bilançosunun FTX'in yerel token'ı olan FTT'yle desteklendiği ortaya çıktı.

FTX'in kendi şirketi Alameda Research’ün bilançosunu kendi dijital tokenıyla desteklediği haberi sonrası Bankman-Fried için adeta serbest düşüş başladı.

Dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance'in Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Changpeng Zhao duruma tepki göstererek Binance'ın elindeki FTT'leri satacağını açıkladı. FTT bir haftada 26 dolardan 1 dolara düşerken kripto piyasası da sarsıldı. Bitcoin 16 bin doların altını gördü.

Piyasada benzer bir kaderi yaşayan Luna'nın yarattığı endişeler sürerken böyle bir haberin yaygınlaşması sonrası FTX'ten yoğun nakit çekimleri yaşanmaya başladı. FTT'nin de batmasının etkisiyle şirket büyük bir nakit sıkıntısının içine girdi.

BINANCE, FTX'İ DAĞITTI


Binance CEO'su CZ salı günü FTX'i satın almayı planladıklarını açıkladı. Bankman-Fried, şirketinin likidite sorununu çözebilmek için 8 Kasım'da Binance’in Kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı CZ ile görüşmelere başladı ve taraflar Binance’in FTX’i satın almasına yönelik niyet mektubu imzaladı.

Ancak Binance, görüşmelere başlanmasından kısa bir süre sonra FTX’i satın almaktan vazgeçtiğini duyurdu. FTX bir süre daha şirketi kurtarmak için Wall Street'ten ve çeşitli yatırımcılardan nakit talep etti. Ancak bu arayışlar da sonuçsuz kaldı. Son olarak cuma günü FTX'ten yapılan yazılı açıklamada şirketin ABD'de iflas süreci başlattığı belirtildi.

TÜM VARLIĞI ERİDİ


Şirketten yapılan açıklamada, CEO Bankman-Fried’in istifa ettiği, yerine John J. Ray’in atandığı açıklandı. Bu sırada Bankman Fried 15 milyar dolarlık varlığını tamamen kaybetti. FTX'in ayrıca yatırımcıya ait yaklaşık 10 ila 50 milyar dolarlık varlığı batırdığı belirtildi.

Son olarak Reuters’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, Bankman-Fried’ın, müşterilere ait 10 milyar doları gizli bir şekilde FTX’ten kendi işlem şirketi Alameda Research’e transfer ettiği ve bu paranın da büyük bir kısmının daha sonra ortadan kaybolduğu öğrenildi.

FTX'in batışı ise geriye kripto piyasasında sert bir düşüşü ve regülasyon konusunun tekrar alevlendiği bir tartışma ortamını bıraktı.

[old_news_related_template title="Kripto piyasasında FTX çöküşü sonrası regülasyon beklentisi artıyor" desc="FTX'in usulsüz işlemlerinin açığa çıkmasıyla kripto piyasası geçen hafta çöktü. İş Yatırım Uluslararası Sermaye Piyasaları Müdürü Şant Manukyan, yaşanan krizin çözümü için regülasyonları savunanların sayısının artacağını ve ciddi bir regülasyonun oluşabileceğini kaydetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/13/iecrop/2-3_16_9_1668328997.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/kripto-piyasasinda-ftx-cokusu-sonrasi-regulasyon-beklentisi-artiyor-7477364/"]

[old_news_related_template title="FTX'in patronu 10 milyar doları gizlice transfer etmiş" desc="Dün iflas başvurusunda bulunan dünyanın en büyük kripto para borsalarından FTX'in patronunun, müşterilere ait 10 milyar dolarlık fonu diğer şirketine gizlice transfer ettiği, bu paranın da en az 1 milyar dolarlık kısmının ortadan kaybolduğu ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/12/iecrop/ftxx_16_9_1668257692.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/ftxin-patronu-10-milyar-dolari-gizlice-transfer-etmis-7476381/"]