Merkez Bankası'nın (TCMB) ağustos ayındaki beklenmedik faiz indiriminin ardından bugünkü toplantıda ne karar verecekleri merak konusu. TCMB, faiz kararını 22 Eylül günü saat 14.00'de açıklayacak.

Geçen ay yüzde 80'i aşan enflasyon ve devam etmekte olan küresel sıkılaşma döngüsüne rağmen TCMB politika faizinde 100 baz puanlık indirime gitmiş ve gerekçe olarak ekonomide ivme kaybını göstermişti.

Kurul geçtiğimiz ay aldığı kararda "mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir" ifadelerini kullanırken bu ifadeler kimi ekonomistler tarafından faiz indirimlerine devam edilmeyeceğine dönük bir işaret olarak algılandı. Ancak uzmanlar yine de temkinli ve kararın sürprize açık olduğu görüşünde.

Faizin enflasyona sebep olduğu görüşünü savunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talepleri doğrultusunda geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek yüzde 14'e çeken TCMB, enflasyondaki yükselişe rağmen ağustosa kadar politika faizini değiştirmemiş, ağustosta ise yüzde 13 seviyesine çekmişti.

Kurumların anketlerine katılan ekonomistlerin bazıları bugünkü toplantıda faizlerin sabit bırakılacağını öngörürken kimi analistler TCMB'nin indirime gidebileceğini belirtti. Ekonomistlerin karara ilişkin tahminleri şöyle oldu:

REUTERS ANKETİ


Reuters anketine katılan 14 ekonomistin 11'i TCMB'nin bu ay politika faizini sabit bırakacağı görüşünde. Ankete katılan bir kurum haftalık repo faizinin 50 baz puan indirilerek yüzde 12,50'ye çekileceğini tahmin ederken, iki kurum ise 100 baz puan indirim yapılacağını öngördü.

Öte yandan Reuters'ın aktardığına göre, her ay daha çok ekonomist, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın düşük faiz talebi doğrultusunda hareket eden TCMB'nin kararlarının tahmin edilemez olduğunu ifade ederek Reuters anketlerine katılmamayı seçiyor.

Yıl sonunda faiz beklentisi anketindeki toplam sekiz katılımcıdan üç ekonomistin tahmini yüzde 12 seviyesinde şekillenirken beş ekonomist ise politika faizinin yüzde 13'te sabit kalmasını bekliyor.

AA FİNANS ANKETİ


TCMB toplantısına ilişkin Anadolu Ajansı (AA) Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin çoğu, politika faizinin yüzde 13'te sabit bırakılacağını tahmin etti. AA Finans'ın beklenti anketi, 29 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin 19'u faizinin yüzde 13'te sabit tutulacağını öngördü. Ankete katılan ekonomistlerden 9'u politika faizinde 100 baz puanlık, 1'i ise 50 baz puanlık indirim beklediğini açıkladı.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerinin medyanı da yüzde 13 oldu.

BLOOMBERG ANKETİ


Bloomberg tarafından gerçekleştirilen ve 17 kurumun katıldığı ankette medyan beklenti politika faizinin 50 baz puan indirimle yüzde 12,50 seviyesine indirilmesi yönünde gerçekleşti.

9 kurum faizlerde indirime gidilmesini beklerken, bunların 8'i 100 baz, biri ise 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi açıkladı.

Yılsonu tahminini paylaşan 12 kurumun medyan beklentisi faizlerin yüzde 12 seviyesine çekilmesi yönünde oldu.

FOREKS ANKETİ


ForeksHaber anketindeki ortalama tahmin 50 baz puanlık indirime işaret etti.

Foreks anketine katılan 15 ekonomistin 8'i faizin sabit tutulacağını öngörürken, 7'si faiz indirim kararı alınacağı beklentisini dile getirdi. İndirim kararı alınacağı görüşünü savunan ekonomistlerden 1'i faizin 50 baz puan, 6'sı ise 100 baz puan düşürüleceği tahmininde bulundu.

2022 sonuna ilişkin tahminlerini açıklayan 9 ekonomistin medyan tahmini yüzde 12 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde, 3 ekonomist yüzde 13, 3 ekonomist yüzde 12, 2 ekonomist yüzde 11 ve 1 ekonomist de yüzde 9 beklentisine sahip olduğunu belirtti.

'KARAR SÜRPRİZE AÇIK'


HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy ise günlük yatırım bülteninde yaptığı değerlendirmede tahminlerinin TCMB'nin faizleri sabit bırakması yönünde olduğunu belirtirken kararın sürprize açık olduğunu belirtti. Aksoy değerlendirmelerinde şunları söyledi:

"Piyasa beklentisi ve tahminimiz politika faizinin yüzde 13’te korunması yönünde. PPK, 18 Ağustos’ta faizi 100 baz puan indirdiği kararında “…mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir” ifadelerini kullanmıştı. Ana olarak bu ifade nedeniyle perşembe günü faiz oranında değişiklik beklemiyoruz. Bununla birlikte, TCMB kararının sürprizlere açık olduğunu değerlendiriyoruz."

Capital Economics gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Liam Peach ise geçtiğimiz hafta açıklanan sanayi üretim verilerinde temmuz ayında aylık bazda bir düşüş görülmesinin ardından TCMB'nin büyümedeki ılımlılaşmayı sebep göstererek politika faizini yüzde 12'ye çekebileceği tahmininde bulundu.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan da TCMB faiz kararı ile ilgili kaleme aldığı araştırma notunda faiz oranlarının yüzde 13'te sabit tutulması yönündeki tahminini dile getirdi. Erkan'ın kaleme aldığı notta öne çıkanlar şöyle oldu:

"Bu yılın büyük bölümünde TL'de yaşanan ve yükselen enflasyonun tetiklediği sert değer kaybına rağmen, Merkez Bankası ağustos ayındaki PPK toplantısında şok indirim yaptı. Aralık ayından bu yana yüzde 4'te tutulan ve geçen ay yüzde 13'e düşen politika faizi rasyonalitesi, ekonomideki yavaşlama sinyallerine bağlanırken, artan enflasyona karşı acil bir sıkılaştırmanın planlarda olmadığını ve bu durumun devam ettiğini gösterdi.

Türkiye, büyümeyi fiyat istikrarından daha öncelikli tuttuğu için, faiz artırım perspektifinin yerleşmesi için bir durum yoktur. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ağustos ay indirimini 'mevcut görünüme göre yeterli' olarak açıklamasının ardından eylül toplantısında faiz oranlarını yüzde 13'te tutmasını bekliyoruz"

[old_news_related_template title="Küresel piyasalarda gözler bugün BoE'de" desc="Küresel piyasalarda dün Fed'in arka arkaya 3. kez 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesinin ardından satıcılı bir seyir izleniyor. Gözler bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına çevrildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/22/iecrop/shutterstock_187707362_16_9_1663827654.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/kuresel-piyasalarda-gozler-bugun-boede-7377167/"]

[old_news_related_template title="Fed faiz kararını açıkladı" desc="ABD Merkez Bankası (Fed) bugün 75 baz puanlık faiz artışına gitti. Böylece doların patronu, faizi yüzde 3,25'e yükseltti. Karar sonrasında piyasada dalgalanma yaşandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/21/iecrop/fed-1_16_9_1663781866.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/fed-faiz-kararini-acikladi-11-7376750/"]