Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan bankalara gönderilen ve Bloomberg tarafından doğrulanan karara göre, TL dönüşüm hedefi kapsamında yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon uygulanacak.

Buna göre tüzel ve gerçek kişilerde TL mevduatları yüzde 50’nin üzerinde olan bankalar hariç, yabancı para zorunlu karşılıklardan yıllık yüzde 3 komisyon alınacak.

Merkez Bankası konuya ilişkin yapmadı.

'ÖZEL BANKALAR DAHA ÇOK ETKİLENECEK'


Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, "Hareket, lira mevduatını artırmayı hedefliyor ve 'liralaşma' stratejisi dahilinde olarak görünüyor" dedi.

Kamu bankalarında TL mevduat oranının yüzde 49,4 ile belirlenen çizgiye daha yakın olmakla birlikte, özel bankalarda bu oranın yüzde 40,8 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Erkan, sektör genelinde ise TL mevduat ağırlığının yüzde 43,6 olduğunu aktardı.

Erkan, TL mevduat oranı kamu bankalarına kıyasla yüksek olan özel bankaların komisyon kuralından daha çok etkileneceklerini vurguladı.

TCMB'nin güncel yabancı para zorunlu karşılık oranlarının yüzde 25'e çıktığını, döviz hesaplarından TL hesaplarına belli bir dönüşümü yapmamış olan bankalara ekstra 5 puan, yeterli dönüşüm yapmamış bankalara ise ekstra 3 puan zorunlu karşılık oranı uygulaması getirildiğini hatırlatan Erkan, "Dolayısıyla döviz dönüşümü yapmamış ve toplam TL mevduatı da yüzde 50 altında kalmış olan bankalar için ekstra zorunlu karşılık uygulamasının yıllık bazda net kârlılık üzerine etkilerini hesap edersek, yüzde 3 komisyon kuralının eklenmesiyle yüzde 30-31 gibi yabancı para zorunlu karşılık oranları söz konusu olabilmekte, dolayısıyla yüzde 6 gibi bir ekstra etkiye maruz kalabilecekleri görülmektedir" dedi.

[old_news_related_template title="Arkasının geleceğini bildiği için istifa etti" desc="Rüşvet ağı iddiasıyla gündeme oturan Mine Tozlu Sineren, SÖZCÜ’ye konuştu. Korkmaz Karaca’nın istifasını beklediğini söyleyen Sineren, Cumhurbaşkanı’na her şeyi anlatmak istediğini ama önünün kesildiğini söyledi. “Sistem böyle” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/01/iecrop/15mine_16_9_1661998063.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/arkasinin-gelecegini-bildigi-icin-istifa-etti-7340174/"]

[old_news_related_template title="Elektrik zammı açıklandı" desc="Elektrikte eylül tarifesi belli oldu. Sanayide kullanılan elektriğe yüzde 50, konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 20 zam geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/31/iecrop/elekkk_16_9_1661980342.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/elektrige-yuzde-20-zam-geldi-7339964/"]