Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, BDDK'nın elinde belirli bir orandan fazla döviz nakdi olan şirketlere yönelik TL kredi kısıtlamasında bazı esnekliklere gidildiğini söyledi.

BDDK geçen ay sonunda elinde belirli bir orandan fazla döviz nakdi olan bağımsız denetime tabi şirketlerin bankalardan yeni TL kredi almasını engelleyen bir karar aldığını açıklamıştı. Kurum bunun için, bağımsız denetime tabi olma koşulu da dahil üç şart duyurmuştu.

KURALLARI ESNETİYORLAR


Habertürk'te dün katıldığı bir programda yaptığı açıklamalarda Çakar, "Firmaların kredi kullanma aşamasında bağımsız denetim raporunu ibraz ediyor olması lazım. Bu kuralı esnetiyorlar. Yeminli müşavirler de dahil olacak. Daha önce kurumsal kredi kartları, tedarik finansman sistemi kapsamındaki krediler de onlar da matraha dahil ediliyordu. Bunlar da matrahtan çıkarılıyor" dedi.

Çakar, "Özetlersek; Yeminli mali müşavir onayı geldi. DBS, kurumsal kredi kartı, tedarik finansmanı kapsamındaki krediler istisna oldu. Factoring kurumlarının verdiği krediler matrah değerlendirilmesine tabi oldu" diye konuştu.

'KKM SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÜRÜN DEĞİL'


Çakar ayrıca kur korumalı mevduatın kur üzerindeki baskıyı alması açısından hala ciddi enstrüman olduğunu düşündüğünü belirterek, "Ama ilanihaye sürdürülebilir bir şey değildir. Ekonomik konjonktüre bağlı olarak farklılaşabilir" dedi.

KKM'nin hala arttığını ancak ilk baştaki ivmenin olmadığını belirten Çakar, "Mevduatın ortalama vadesi ciddi anlamda artmış oldu, bilanço açısından ciddi katkıları var tabii ki" dedi. (REUTERS)

[old_news_related_template title="Uluslararası finans kuruluşları Türkiye için enflasyon tahminlerini yükseltti" desc="Türkiye'de enflasyon son 24 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken uluslararası bankalar tahminlerini güncelledi. Barclays, enflasyonun ekimde zirve yapacağını öngördü, JP Morgan yıl sonu tahminini artırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/05/iecrop/pazar-reuters_16_9_1541319614-880x495_16_9_1541407133_16_9_1657003329.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/uluslararasi-finans-kuruluslari-turkiye-icin-enflasyon-tahminlerini-yukseltti-7232118/"]

[old_news_related_template title="Avrupa Merkez Bankası'ndan iklim kriziyle mücadele adımı" desc="Avrupa Merkez Bankası (ECB) iklim kriziyle mücadele hedeflerine yönelik çabalarının bir parçası olarak bugün 344 milyar euroluk (358 milyar dolar) tahvil portfoyünü kademeli olarak, daha yeşil yatırımlara öncelik veren şirketlere yöneltmeyi planladığını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/04/iecrop/avrupa-merkez-bankasi-1_16_9_1656946343.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/avrupa-merkez-bankasindan-iklim-kriziyle-mucadele-adimi-7231508/"]