İngiltere'nin köklü eğitim kurumlarından Imperial College London tarafından yapılan yeni bir araştırma, son dönemde artan corona virüsü vakalarına ışık tutarken, korkutucu sonuçlar ortaya çıkardı.

İngiltere'de yapılan araştırmalarda, corona virüsü vakalarının üçte ikisinin semptomların başlamasından beş gün sonra geçtiğini ancak geri kalanların bir hafta sonra bile hala bulaşıcı olduğu ortaya konuldu.

Son dönemde neredeyse hemen hemen her ülkede karantina uygulaması kaldırılırken, uzmanlar gelecek aylarda uygulamanın tekrar yürürlüğe konulmasını önerdi.

'EN AZ 5 GÜN KARANTİNA UYGULANMALI'

Imperial College London'dan ve çalışmanın baş yazarı Profesör Ajit Lalvani, corona virüsü testi pozitif çıkan kişilerin en az 5 gün boyunca karantinada kalmasını ve testleri iki kez negatif çıkana kadar izolasyonda kalmalarını tavsiye etti.

Benzer bir açıklama Dünya Sağlık Örgütü'nden de geldi. DSÖ tarafından yapılan açıklamada, corona virüsündeki artan vaka sayılarına dikkat çekilirken, 'maske ve sosyal mesafe kuralları'na uyulması çağrısı yapıldı. DSÖ'den yapılan açıklamada, 'Covid-19 ile yaşamayı öğrenmek, orada değilmiş gibi davranmak anlamına gelmez.' ifadeleri de yer aldı.

İngiltere'de politikacılar da, toplu taşıma araçlarında ve çoğu kapalı kamusal alanda maske takılmasının yeniden zorunlu hale gelmesini talep etmişti.

SAĞLIK SİSTEMLERİ ÜZERİNDEKİ BASKI ARTACAK

Uzmanlar, corona virüsü ve grip vakalarıyla birlikte kış aylarında hastanelerin yeniden dolabileceği konusunda uyarılarda bulunurken, sağlık sistemlerinin yeniden baskı altında olacağı endişesi duyduklarını belirtti.

İngiltere merkezli tıp dergisi The Lancet Respiratory Medicine dergisinde yayınlanan yeni çalışma, toplumda corona virüsü enfeksiyonundan sonra bulaşıcılığın ne kadar sürdüğünü ortaya koyarak bir ilk oldu.

KIŞ AYLARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Imperial'deki Solunum Enfeksiyonlarında NIHR Sağlık Koruma Araştırma Birimi müdürü Profesör Lalvani, "Bu çalışmadan önce bulaşıcılık hakkındaki resmin yarısını kaçırıyorduk, bu, herhangi bir pandemiyi kontrol etmek için esastır." dedi.

Uzmanlar, önümüzdeki kış aylarına dikkat çekerken, maske ve karantina kurallarının geri gelmesi çağrısında bulundu. Öte yandan, DSÖ hatırlatma doz aşılar konusunda da uyarılarını yineledi.

[old_news_related_template title="'Corona virüste vaka artışı, mutasyonları körüklüyor'" desc="Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, hiçbir şikayeti olmadan bulaştırmayı sağlayabilecek türde corona virüs taşıyanların dışarıda dolaştığını belirterek, 'Vaka sayılarının artışı, mutasyonları da körükleyen bir durum. Yeni mutasyonların ortaya çıkışını hızlandıran bir durum olduğu için de maske kullanarak bulaşmayı mümkün olduğunca sınırlandırmamıza ihtiyacımız var' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/19/iecrop/depophotos_17127074_16_9_1660896439.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/corona-viruste-vaka-artisi-mutasyonlari-korukluyor-7316726/"]

[old_news_related_template title="Korkutan Covid-19 araştırması: Beyne etkisi yıllar sonra çıkıyor" desc="Dünyanın saygın kurumlarından Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma Covid-19'un uzun vadede beyne çok büyük etkisi olduğunu ortaya çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/18/iecrop/covid-depo_16_9_1660797283.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/korkutan-covid-19-arastirmasi-beyne-etkisi-yillar-sonra-cikiyor-7314278/"]

[old_news_related_template title="Uzmanından coronada 6'ncı dalga uyarısı" desc="Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, 'Ekim ayında okulların açılması ve havaların serinlemesiyle birlikte 6'ncı dalga gündeme gelebilir. Bizi koruyacak tek şey aşı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/18/iecrop/1-corona2_16_9_1660832635.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/uzmanindan-coronada-6nci-dalga-uyarisi-7315733/"]