Fiziksel aktivitenin bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara yakalanma olasılığını düşürdüğü uzun zamandır konuşuluyordu. Ancak araştırmacılar, onlarca uluslararası çalışmayı analiz ettikten sonra, formda kalmanın enfeksiyonu tamamen önlemeye yardımcı olabileceğine inanıyor.

Araştırmacılar, hızlı yürüyüş, dans gibi 150 dakika veya orta derecede egzersizin Covid riskini yüzde 11 azalttığını buldular. Hatta aynı etkinin koşu, yüzme veya futbol gibi sporlar da dahil olmak üzere haftada 75 dakikadan fazla şiddetli egzersiz yapan kişilerde de görüldüğünü öne sürdüler.


FARKLI ÜLKELERDE YAPILAN ARAŞTIRMALAR İNCELENDİ


British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan son araştırma, Güney Kore, İran, Kanada, İngiltere, İspanya, Brezilya, Filistin, Güney Afrika ve İsveç'te yürütülen 16 çalışmayı inceledi.

Yalnızca PCR testlerinin kullanıldığı ve egzersiz verileri olan çalışmalar dahil edildi. Toplamda, araştırmaya 1,8 milyondan fazla kişi katıldı.

Katılımcıların fiziksel aktivite seviyeleri, anketler aracılığıyla, kalp atış hızı monitörleri ve diğer aktivite izleme cihazlarından alınan rakamlar aracılığıyla kaydedildi.

Araştırmaya göre; düzenli olarak egzersiz yapan kişilerin, yaşıtlarına göre virüsten ölme veya ciddi şekilde hastalanma olasılıkları yüzde 43'e kadar daha az.


ARTIK DAHA FAZLA SPOR YAPILIYOR


Egzersizin neden virüse yakalanma riskini azalttığı hakkında henüz pek bir bilgi olmasa da uzmanlar, bunun vücudun bağışıklık savunmasını artırmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Ayrıca düzenli egzersizin, beyaz kan hücresi ve antikor sayısını artırarak vücuda girmeden önce vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olduğuna inanılıyor.

Fiziksel aktivite, vücutta üretilen hastalıklarla savaşan beyaz kan hücrelerinin sayısını azaltabilen stres hormonu kortizolün salınımını da azaltıyor.

Araştırmacılar pandemiyle beraber egzersiz yapan insanların da artmasına dikkat çekti. Ulusal İstatistik Ofisi'ne (ONS) göre, ortalama bir İngiliz artık günde 25 dakikayı formda kalmak için harcıyor, bu da 2014 ve 2015'teki süreden altı dakika daha fazla.

Araştırmacılar, bulguların daha düzenli egzersizi teşvik edebileceğini belirtti.

[old_news_related_template title="Stres hormonu kortizolün Covid-19'la olan etkisi ortaya çıktı" desc="Yapılan yeni bir araştırma, 'stres hormonu' olarak bilinen kortizolün seviyelerinin, bir kişinin uzun süreli Covid-19'dan muzdarip olup olmayacağı konusunda kilit nokta olduğunu ortaya çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/15/iecrop/shutterstock_1866510871_16_9_1660571794.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/stres-hormonu-kortizolun-covid-19la-olan-etkisi-ortaya-cikti-7309428/"]

[old_news_related_template title="Spor yapmak corona virüsünden koruyor mu?" desc="1,5 yıldır pandemi ile mücadele ediyoruz. Tüm dünya aşılama konusunda ve virüse karşı tedbirler alma konusunda âdeta seferberlik ilan etmiş durumda. Yine de hâlâ eski normalimize dönmeyi başaramadığımız gibi virüsün kimleri, nasıl etkilediği konusunda da net bir görüş birliğine varılamıyor. En çok tartışılan konulardan biri de düzenli spor yapmanın COVID'e karşı herhangi bir koruma sağlayıp sağlamadığı ya da dirençsizlik yaratıp yaratmadığı ile ilgili. Özellikle de Tokyo Olimpiyatları'na katılan sporcuların virüsle enfekte olması spor ve virüs arasındaki ilişkiyi yeniden gündeme getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/24/iecrop/spor_yapmak-shutterstock_16_9_1627126045.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/spor-yapmak-corona-virusunden-koruyor-mu-6554389/"]

[old_news_related_template title="Korkutan Covid-19 araştırması: Beyne etkisi yıllar sonra çıkıyor" desc="Dünyanın saygın kurumlarından Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma Covid-19'un uzun vadede beyne çok büyük etkisi olduğunu ortaya çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/18/iecrop/covid-depo_16_9_1660797283.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/korkutan-covid-19-arastirmasi-beyne-etkisi-yillar-sonra-cikiyor-7314278/"]