Başta ABD, Kanada ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 14 ülkede tespit edilen ve normalde Batı ve Orta Afrika'da tespit edilen maymun çiçeği hastalığı ile ilgili endişe verici açıklamalar arka arkaya gelirken bugün Belçika'dan dikkat çekici karar geldi.

Belçika, maymun çiçeği tespit edilenlerin 21 gün zorunlu karantinada tutulacağını açıkladı. Belçikalı yetkililer ülkede 3 vaka tespit edildiğini belirtirken, zorunlu tecrit kararı alan ilk ülke oldu.

Belçika'nın Antwerp kentinde geçen hafta düzenlenen Darklands isimli bir festivale katılanlarda maymun çiçeği hastalığı tespit edilmişti. Dört gün süren festivalde 3 vaka çıkmıştı.

Son haftalarda vaka sayısı hızla artarken resmi verilere göre Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, Portekiz, İspanya, İsveç, ABD, Kanada ve Avustralya'da da görüldü. En güncel vakalar ise İsviçre ve İsrail olarak kayıtlara geçti.

1958 YILINDA TESPİT EDİLDİ

Genelde batı ve orta Afrika'nın tropik bölgelerinde rastlanan maymun çiçeği hastalığı ilk olarak 1958'de ortaya çıktı. İlk vaka ise 1970'de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde tespit edildi.

ABD'deki ilk vaka 2003 yılında tespit edilirken vahşi hayvanlarda tespit edildikten sonra insanlarla temasta ya da iyi pişmemiş etin tüketilmesi sonrasında bulaşabiliyor. Ciltteki yaralardan, solunum yolu aracılığıyla ya da göz, burun ve ağızdan bu hastalık yayılıyor.

Hava partiküllerinden bulaşan hastalığın semptomları arasında ise yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve sırt ağrısı ve lenf nodüllerinde şişme görülebiliyor. En belirgin semptomu ise yüzde ve ayak tabanlarıyla avuç içinde kabarıklıklar olarak biliniyor.

Her ne kadar genelde hafif semptomlarla geçse de bazı durumlarda ölümcül olabiliyor.

 

[old_news_related_template title="Maymun çiçeği virüsü (Monkeypox) hakkında bilmeniz gereken 8 şey: En çok kime bulaşıyor?" desc="Dünya corona virüsü salgınıyla mücadeleye devam ederken son dönemde 12 farklı ülkede maymun çiçeği virüsü (monkeypox) salgını ortaya çıktı. ABD Başkanı Joe Biden'ın bile 'endişe yaratıyor' dediği maymun çiçeği virüsünden korunmak ve önleminizi almanız için kapsamlı bir rehber ve analiz hazırladık." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/22/iecrop/hastalik-rueters-1_16_9_1653208795.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/maymun-cicegi-virusu-monkeypox-hakkinda-bilmeniz-gereken-8-sey-en-cok-kime-bulasiyor-7149569/"]

[old_news_related_template title="Maymun çiçeği salgını büyüyor: 3 yıl önce uyarmışlar, Biden'dan endişe yaratan açıklama" desc="Dünya henüz corona virüsü salgınının etkisinden kurtulamamışken, sayıları hızla artan maymun çiçeği salgını uluslararası kamuoyunda panik yaratmaya devam ediyor... Bazı bilim insanları 3 yıl önce bu hastalık konusunda uyarıda bulunduklarını açıklarken, ABD Başkanı Biden'dan da dikkat çekici bir çıkış geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/22/iecrop/hastalik-reuters_16_9_1653204461.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/maymun-cicegi-salgini-buyuyor-3-yil-once-uyarmislar-bidendan-endise-yaratan-aciklama-7149400/"]