Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya’nın Konya Şehir Hastanesi’nde görevi başında uğradığı silahlı saldırının ardından yaşamını yitirmesinin ardından 2 gün boyunca iş bırakma kararı almıştı...

Bu kapsamda ilk eylem Adana’da Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde düzenlendi.

Hastanede görevli tüm sağlık personeli ile Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Gümürdülü, Başhekim Prof. Dr. Murat Gündüz ‘ün, sağlık sendikalarının temsilcilerinin de katıldığı eylemde Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş, yaşanan şiddet olaylarına karşı sağlık camiasının tepkilerini içeren bir açıklama okudu.

Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, “Üzgünüz, öfkeliyiz, sorumlulardan hesap soracağız” diye başladığı basın açıklamasında şunları söyledi:

*6 Temmuz 2022 tarihinde Konya Şehir Hastanesi’nde, görev yaptığı esnada hasta yakını tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucunda katledilen Dr. Ekrem Karakaya’yı kaybetmenin derin üzüntüsü ve aynı zamanda öfkesi içindeyiz.

*Biz sağlık emek ve meslek örgütleri olarak bu şiddet sarmalının genişlemesi karşısında siyasi iktidarı defalarca uyardık.

*Sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu, gerekçeleriyle birlikte tekrar tekrar ifade ettik.

*Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifleri önerdik.

*Ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi, bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi.



KINAMAK, ŞİDDETİ ÖNLEMİYOR

*Sorumlular bu durumu arada bir kınamak dışında bir adım atmadı. Kınamanın bir işe yaramadığı ve sağlıkta şiddet olgusunun çığırından çıktığının bakanlık da farkında olacak ki, sağlıkta şiddet istatistiklerinin yer aldığı ‘beyaz kod’ verileri tüm ısrarlarımıza ve konuya dair dava açmamıza rağmen toplumla paylaşılmamaktadır.



*Sorumluların bu yaklaşımı bugün yeniden bir cinayetle sonuçlandı.

*Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır.

*Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir.

*Bugün yeniden ve daha güçlü bir şekilde söylüyoruz, sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine tahammülümüz yoktur.

*Şiddet daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi, öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur ve sorun çözmeye niyetli bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir.



"İKİ GÜN İŞ BIRAKIYORUZ"

*Güvenli çalışma alanı sağlamak siyasal iktidarın sorumluluğundadır. Sağlık Bakanı başta olmak üzere sorumluluğunu yerine getirmeyen yetkililer derhal istifa etmelidir.

*Bizler bu konuda, yaşam hakkımız ve güvenli çalışma koşulları için, gücümüzü; her yerde, her koşulda, hep birlikte göstermeye hazır olduğumuzu bir kere daha belirtiyoruz.

*Bu çerçevede bugün ve yarın ülke genelinde iş bırakıyoruz! Dr. Ekrem Karakaya’nın ailesine ve tüm sevenlerine taziyelerimizi iletiyoruz.

*Şiddet karşısındaki taleplerimize kulak tıkayanlardan, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.

Bakanlığın parmaklıklarına kanlı önlük asıldı.


TTB'DEN BAKANLIĞA KANLI ÖNLÜK

Ankara'da da iş bırakan hakimler meslektaşlarının katledilişini protesto etti. Türk Tabipleri Birliği ise Sağlık Bakanlığı önünden bir paylaşımda bulundu. Paylaşımda, doktorların kanlı önlüklerini astığı bir fotoğraf, "Üzgünüz, öfkeliyiz" notu ile paylaşıldı.



Ankara Şehir Hastanesinde görev yapan doktor ve hemşirelerinden oluşan yaklaşık bin kişilik grup, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası'nın çağrısıyla (Hekim-Sen) hastanenin acil servisi önünde toplandı. Sağlıkçılar, 'Beni Türk hekimlerine emanet ediniz', 'doktoru yaşat ki insan yaşasın, insanı yaşat ki devlet yaşasın', 'hekimlerimiz katlediliyor' yazılı pankartlar açtı. Grup, Katil kim?, İyi ki Türk hekimiyim, Sağlıkta şiddete hayır sloganları attı.

ŞEHİR HASTANESİ VE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE DE EYLEM

Öte yandan Adana’daki doktor eylemlerinin başta Şehir Hastanesi olmak üzere tüm hastanelerde süreceği, doktorların öğlen saatlerinde Şehir Hastanesi’nden Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nü yürüyerek burada da bir basın açıklaması gerçekleştirecekleri belirtildi.

Mardin'de yapılan eylem poliklinikler boş kaldı.


“CAYDIRICI DÜZENLEME İVEDİLİKLE HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Bursa'da hekimler, şiddete karşı öfkeli olduklarını belirterek şehrin bir çok hastanesinde eylem yaptı. Bursa Tabip Odası, Şehir Hastanesi Poliklinikler Ana Kapısı önünde basın açıklaması yaptı.

Birlik ve dayanışma mesajlarının verildiği Bursa eylemi


Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde ki eylemde yapılan konuşmada; "Böylesine korkunç olayların yaşanması yaptırımların ne kadar ağır olması gerektiğini, tedbirlerin en üst seviyede alınması gerektiğini göstermektedir. Sağlıkta şiddete cezayı arttıran ve bu suçu kategorik bir suç olarak tanımlayan caydırıcı bir düzenleme yapılarak ivedilikle hayata geçirilmelidir.

Sağlıkta şiddetin kanlı bir vahşet olarak kendini gösterdiği bu olay tüm sağlık kurum ve kuruluşlarının bir an önce sıfır toleranslı alan ilan edilmesi gerekliliğini, hiçbir silah veya suç aletinin bu kurumların bahçelerine bile alınmaması gerektiğini bizlere bir kez daha göstermektedir."

Edirne


KANLI ÖNLÜKLE PROTESTO

Edirne'de hekimler şiddete karşı tepkilerini dile getirmek için iş bıraktı. Tabip Odası öncülüğünde seslerini sokağa taşıyan hekimler kırmızı boyayla boyadıkları doktor önlüklerini meydanda üst üste yığdı.



SİYAH ÇELENKLE YÜRÜDÜLER
Trabzon'da bir araya gelen doktorlar sağlık çalışanlarına yönelik baskı ve şiddeti "başımız sağolsun" yazılı pankartla protesto etti.



"ÖLÜM ŞİDDET VARSA BİZ YOKUZ"

İzmir'de sağlık çalışanları iş bıraktı. Binlerce sağlıkçı, tepkilerini göstermek için saat 11.30'da, İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi.

Müdürlük karşısındaki parkta toplanan grup, 'Yaşamak, yaşatmak istiyoruz' sloganları attı, 'Üzgünüz, öfkeliyiz. Sorumluları affetmiyoruz' ve 'Ölüm şiddet varsa biz yokuz' yazılı pankart ve afişler taşıdı. Topluluk üyeleri, çeşitli tarihlerde öldürülen sağlık çalışanlarının fotoğraflarını da taşıdı. Kentin birçok noktasından çok sayıda sağlık çalışanı, basın açıklamasının yapılacağı alana yürüdü. Her gelen grup, burada meslektaşları tarafından alkışlarla karşılandı. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önündeki caddeyi trafiğe kapatan kalabalık, yolda basın açıklaması yaptı.



"ÖFKELİYİZ"

Türk Tabipleri Birliği, Dr. Ekrem Karakaya'nın öldürülmesi nedeniyle 2 günlük iş bırakma eylemi yapılacağını açıklamasının ardından Van'da da hekimler eylemdeydi. Polikliniklerde iş bırakan doktorlar üzerinde Dr. Ekrem Karakaya'nın fotoğrafının bulunduğu 'Öfkeliyiz' pankartıyla sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etti.



KEFENLİ PROTESTO

Eskişehir'de bir araya gelen sağlık çalışanları cinayeti protesto etti. İsmet İnönü-1 Caddesi'nde ellerinde Dr. Karakaya'nın fotoğraflarını taşıyan sağlık çalışanları, İl Sağlık Müdürlüğü'ne kadar yürüyerek "Yaşamak, yaşatmak istiyoruz, sağlıkta şiddet sona ersin" sloganları attı.

Sağlık-Sen Eskişehir Şubesi üyeleri ise iş bırakarak Şehir Hastanesi önünde toplandı. Dr. Karakaya'nın ölümünü protesto eden ve üzerinde 'Ölüyoruz' yazılı tişörtler giyen grup, 2 sağlık çalışının üzerini kefenle örtüp, Türk bayrağı serdi.



"BAŞKA EKREM HOCALAR ÖLMESİN"

Sağlık Sen Manisa Şubesi üyeleri, dün Konya Şehir Hastanesinde yaşanan silahlı sonucu hayatını kaybeden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya için basın açıklaması yapmak üzere, Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi önünde bir araya geldi. Saldırıyı kınadıklarını belirten Manisa Sağlık Sen Şube Başkanı Mustafa Irgatoğlu, “Hekiminden hemşiresine, teknisyeninden memuruna sağlık çalışanlarının onlarca sorunu bulunuyor. Ancak hiçbiri can güvenliği kadar sağlık kuruluşlarında kol gezen şiddet kadar can yakıcı değil. Açıkçası 1 milyon 200 bin sağlık emekçisi bu konuda laf değil icraat bekliyor artık. Başka Ekrem hocalar ölmesin istiyoruz, başka canlar yanmasın istiyoruz, işimizi korkmadan, emniyet içinde yapmak istiyoruz” dedi. Basın açıklamasının ardından sağlıkçılar iş bırakma eylemi yaptı.