Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Avcı, kalp-damar tıkanıklıklarının sık görüldüğünü belirterek, kriz sırasındaki acil müdahale ile doğru teşhisin önemine dikkat çekti.
KENAR ÇEK, PARK ET, 112'Yİ ARA
Kalp krizi sırasında geçen her dakikanın kas kaybı anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Avcı, şunları söyledi:
- Kişi riskli gruptaysa tansiyon ve şeker gibi hastalıkları varsa sigara kullanıyorsa ailesinde kalp öyküsü mevcutsa yaşı ileri ve cinsiyeti erkekse özellikle dikkat etmeli. Göğsünde basınç tarzında bir ağrı, nefes alamama, boğuluyormuş gibi hisle beraber özellikle soğuk terleme, göz kararması ve iç sıkıntısı mevcutsa hastalarımız kalp krizini akıllarına getirsin. Eğer otomobil sürüyorsa hemen kenara çekip, park etsin. Evdeyse hiç vakit kaybetmeden 112'yi arasın, yakınlarına haber versin. Ayaktaysa otursun, oturuyorsa istirahate çekilsin.
HEYECANA KAPILMA
- Eğer damar tamamen tıkanmışsa her hareket netice itibarıyla kalpteki hasarı artırabilir. Dolayısıyla kalp krizinden şüphelenen bir kişi, en kısa sürede istirahat etmeli. Kıyafetlerinde kendini sıkan, daraltan bir şey varsa yaka açmak gibi kendini rahatlatmalı. İlk müdahale için birilerine haber vermeli. Yeter ki panik olmasınlar, heyecana kapılmasınlar. Ne kadar sakin olursa müdahale de o kadar başarılı olur.
EĞER SOĞUK TERLEME YAŞIYORSA...
- Riskli grubu belirleyebiliyoruz fakat ne zaman kalp krizi geçireceğini belirleyemiyoruz. Burada farkındalık önemli. Kişi otomobil başındaysa göğsünde bir sıkışma, daralma varsa bayılıyormuş gibi hissediyorsa soğuk terleme yaşıyorsa aklına kalp krizi gelsin. O an yapabileceği en güzel şey hemen aracı kenara çekip, istirahat etmek. 1-2 dakika beklesin, rahatlıyorsa tamam fakat rahatlamıyorsa en kısa zamanda 112'yi arasın. (DHA)
[old_news_related_template title="Bilim insanları açıkladı: Covid-19'un en belirgin belirtisi yine değişti" desc="Tat ve koku kaybının bir dönem baskın belirti olarak öne çıktığı corona virüsü salgınında belirtilerin değiştiği açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/19/maske-depo.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilim-insanlari-acikladi-covid-19un-en-belirgin-belirtisi-yine-degisti-7529939/"]
[old_news_related_template title="Kalbiniz kışa hazır mı?" desc="Soğuk havaların kalp için ciddi bir tehdit olduğuna dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayça Türer Cabbar, “Kalp ve diyabet hastalarıyla ileri yaştakiler kadar herhangi bir şikayeti olmayan kişiler de kalp krizi riskine karşı tedbirli olmalı” uyarısında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/18/02-kalp-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/kalbiniz-kisa-hazir-mi-7529751/"]
[old_news_related_template title="Çocukları hasta eden Strep A sonrası kızıl alarmı!" desc="Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, İngiltere ve Amerika'yı alarma geçiren 'Strep A' enfeksiyonları ile ilgili uyarıda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, halk arasında beta mikrobu olarak da bilinen ve çocuklarda bademcik iltihabına yol açan enfeksiyonlarda, asıl endişeye yol açan şeylerden birinin, çocuklarda 'kızıl'a neden olan türünün yayılımındaki artış olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/18/shutterstock_757757038.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/son-dakika-cocuklari-hasta-eden-strep-a-sonrasi-kizil-alarmi-7529377/"]
Şoförlere 'kalp krizi' uyarısı
Gündelik hayatın en büyük stres etkenlerinden biri de trafik... Uzmanlar, sürücülerin direksiyonda kalp krizi geçirip, kazalara neden olabileceğini yönünde uyarılar yapıyor.