CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, asgari ücretin bundan on yıl öncesine göre üçte ikisi düzeyinde bir alım gücüne düştüğünü belirterek, “AKP’ye sormak gerekir; gerçekten Türkiye büyüyor, kalkınıyorsa, çalışanlar bundan neden pay alamıyor” dedi.

ÇALIŞANLARI YÜZDE 70'İ ASGARİ ÜCRET ALIYOR
Oran yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’yi on bir yıldır yöneten AK Parti’nin ülke ekonomisini hızla büyüttüğü iddiasıyla kalkınma-büyüme masalları anlattığını ifade etti. Buna karşılık, çalışanların sefaletinin her geçen gün daha da büyüdüğünü ileri süren Oran, “Çalışanların ekonomik, sosyal ve sendikal haklarının sürekli budandığı AKP’li yıllarda, iktidar ve yandaşları adeta geometrik büyüyerek, yat, kat, gemi, holding sahibi olurken, reel ücretler gerilemeye devam ediyor, çalışanlar her gün biraz daha sefalete sürükleniyor” dedi.

Türkiye’de, kayıt dışı istihdam dikkate alındığında ülkede asgari ücretle çalışanların oranının yüzde 70’e yaklaştığını belirten Oran, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren asgari ücretin halen brüt 978 lira 60 kuruş, kesintilerden sonra çalışanın eline geçen net tutarın ise sadece 773 lira olduğunu kaydetti. Oran, “Yani 15 milyon dolayında yurttaş, bu sefalet ücretine mahkûm bulunuyor, bu komik parayla geçinmeye; gıda, barınma, ulaşım ve diğer giderlerini karşılamaya çalışıyor” dedi.

AİLEDE 4 KİŞİ ASGARİ ÜCRETLER ÇALIŞSA BİLE...
Oran, TÜRK-İŞ’in her ay yaptırdığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının Şubat ayı sonuçlarına göre, dört kişilik bir aile için “açlık sınırı”nın bin 7 liraya ulaştığını belirtirken, gıdanın yanı sıra giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer zorunlu harcamaların asgari toplam tutarını ifade eden “yoksulluk sınırı”nın ise 3 bin 280 lira olarak hesaplandığını kaydetti. Buna göre dört kişilik ailenin hepsi asgari ücretle çalışsa bile yoksulluktan kurtulamadığını ifade eden Oran şöyle devam etti:

ALIM GÜCÜ AZALIYOR
“Yoksulluk sınırı olan 3 bin 280 lira, asgari ücretin 4 katını aşıyor. Yılın ilk altı ayında geçerli olacak net asgari ücret, yılbaşında sadece yüzde 4.5 oranında net 33 TL artırılmıştı. Oysa Türk-İş’in araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin mutfak harcaması yılbaşına göre, yani daha iki ayda 22 lira, toplam yaşam maliyeti de 72 lira artış gösterdi. AKP’nin iktidarda olduğu 2003-2013 döneminde cari asgari ücret yüzde 242 artarken, aynı dönemde altın fiyatları yüzde 415 artış gösterdi. Bu da altın çapa olarak alındığında asgari ücretin reel olarak yüzde 34 aşındığını gösteriyor. Başka deyişle asgari ücret reel olarak 10 yıl öncekinin üçte ikisi düzeyinde bir alım gücüne inmiş bulunuyor.

ÇALIŞANLARIN SEFALETİ BÜYÜYOR
Her fırsatta yüksek büyüme oranları ile övünen, kalkınma masalları ile göz boyayan AKP’ye sormak gerekir; gerçekten Türkiye büyüyor, kalkınıyorsa, çalışanlar bundan neden pay alamıyor? Çalışanların sefaleti neden her geçen gün daha da büyüyor? Kalkınan bir ülkede, büyüyen bir ekonomide bu gelişme halkın büyük bölümünü oluşturan çalışanların gelirine, yaşam düzeyine yansımaz mı? İktidarı boyunca çalışanların ekonomik, sosyal ve sendikal haklarını budayan AKP’nin yaklaşımı, çalışanları sefalete sürükleyerek ekonomiyi büyütmek midir? AKP’nin kalkınma-büyüme modelinin esası; iktidar ve yandaşları adeta geometrik büyüyerek, yat, kat, gemi, holding sahibi olurken, reel ücretlerin gerilemesi, çalışanların sefalete sürüklenmesi midir?”