Çin ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, koalisyon görüşmelerinin sonuçlanmaması halinde 'azınlık hükümetiyle’ hemen seçime gidilebileceğini söyledi.

Erdoğan “Benim karşı olduğum kalıcı azınlık hükümetidir. Seçime götürmek kaydıyla bir azınlık hükümeti pekâlâ mümkündür. Kendisine görev verilen bir partiye diğer bir partinin veya partilerin dışarıdan destek vermesi suretiyle oluşturulacak bir azınlık hükümeti ülkeyi seçime götürebilir” dedi.

Erdoğan "Türkiye’de son terör saldırılarında hükümetin hâlâ kurulamamış olmasının bir etkisi var mıdır?" şeklindeki bir soruya ise  "Hayır, sanmıyorum. Dediğinizin bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Koalisyon olup olmayacağı görülecek. Ama son 20-30 yıla bakınca en uzun süreli koalisyon 3.5 sene sürmüş. Ondan önce 16 ay süren koalisyon bile var. Bunlardan ülkemiz için fayda bekliyorsak boşuna bekliyoruz. İstikrar ve güven olmazsa yatırım gelmez. Bizim dönemimizde, yılda 22 milyar dolar yatırımın geldiği zamanlar oldu. Bizden önceki dönemler yıllık 1 milyar dolar yatırım zar zor çekilebiliyordu. Tek başına iktidarın en önemli avantajı bu oldu.  Koalisyon görüşmelerinden olumlu sonuç çıktı, çıktı. Çıkmadığı takdirde, hemen milli iradeye müracaat edelim ki, tekrar kararı millet versin ve böylece de şu andaki durumdan bir an önce kurtulmuş olalım." diye yanıt verdi.

SANDIK GÜVENLİĞİ SAĞLANIR MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, olası bir erken seçimde "sandık güvenliğinin sağlanıp sağlanamayacağına" ilişkin bir soruya ise  "Yüksek Seçim Kurulu bunları değerlendirir diye düşünüyorum. Taşımalı sistem sandık güvenliği için önem arz ediyor. Yüz binlerce öğrenciyi okullara taşıyan bir ülkede bizim bunu başaramamak gibi durumumuz olamaz. Türkiye bunu başarabilir. Ancak başka sorunlar da var. Örneğin son operasyonlarda bini aşkın kişi gözaltına alındı. Ne var ki İç Güvenlik Yasası çıkmış olmasına rağmen gözaltına alınanlar bir kapıdan girip diğer kapıdan çıkabiliyor. Bunlar da terörü ve teröristi cesaretlendiriyor. Yasama ve yürütme üzerine düşen adımları atıyorsa yargı da üzerine düşeni yerine getirmelidir." yorumunda bulundu.

"AZINLIK HÜKÜMETİNİN KALICISINA KARŞIYIM"

Erdoğan kalıcı bir azınlık hükümetine karşı olduğunu vurgulayarak "Seçime götürmek kaydıyla bir azınlık hükümeti pekala mümkündür. Kendisine görev verilen bir partiye diğer bir partinin veya partilerin dışarıdan destek vermesi suretiyle oluşturulacak bir azınlık hükümeti ülkeyi seçime götürebilir." dedi.

ÇİFT FORMÜLLÜ AZINLIK HÜKÜMETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin'de önerdiği ‘’Azınlık hükümeti’’ formülü, 45 günlük sürenin aşılması durumunda kurulması gereken seçim hükümetine, HDP'nin de girmesini engelleme atağı olarak değerlendirildi.

Erdoğan’ın önerdiği ‘’Azınlık hükümeti’’ ile Anayasa’da yer alan ‘’Seçim hükümeti’’ arasında fark bulunuyor. 45 gün içinde hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı seçim kararı alabiliyor. Bu durumda Meclis’teki tüm partilerden oluşan ‘’Seçim Hükümeti’’ kuruluyor. AKP’nin yanı sıra, CHP, MHP ve HDP de bakanlık elde ediyor. Erdoğan’ın önerdiği seçim şartı ile kurulacak Azınlık hükümeti formülü ise, HDP’nin kabineye girmesini engelliyor.

MHP’Lİ ÇİFTE FORMÜL

7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan tabloda Azınlık hükümeti için iki alternatif bulunuyor. Buna göre halen hükümeti kurmakla görevli olan Ahmet Davutoğlu 258 sandalye sayısı ile Azınlık hükümeti kuracak.

‘’Seçim şartı’’ ile bu hükümete MHP’nin dışarıdan destek vermesi sağlanacak. TBMM’deki güven oylamasında MHP kabineye bakan vermediği ve koalisyon ortağı olmadığı halde kabul oyu kullanacak ve Azınlık hükümeti güven oyu alacak. AKP ile MHP anlaşırsa yeni seçim tarihi de belirlenip, AKP Azınlık hükümeti göreve başlayacak. CHP ve HDP’nin sandalye sayısı bu hükümete 276 ret oyu çıkmasına yeterli bulunmuyor.

İkinci formülde de yine MHP ‘’Seçim şartı’’ ile AKP Azınlık hükümetini destekleyecek ancak 80 milletvekili ile TBMM’deki güven oylamasına katılmayacak. AKP Azınlık hükümeti 258 kabul oyu alacak, HDP ve CHP’den gelecek ret oyları 211’de kalacak. Böylelikle 276 ret oyu çıkmadığı için Azınlık hükümeti göreve başlayacak.

Erken seçim şehit cenazalerine bağlı!

Erken seçim şehit cenazalerine bağlı!