Deniz AYHAN/ANKARA

Ankara'ya Kızılırmak’tan verilen içme suyunda, zehirli maddeler ve arsenik olduğu yönünde rapor hazırlayan ve Melih Gökçek tarafından ''İftira-Hakaret'' iddiasıyla mahkemeye verilen doktor, Anayasa Mahkemesi tarafından haklı bulundu. AYM, Gökçek'in 7 bin lira tazminata mahkum ettirdiği uzman radyasyon onkolojisi uzmanı Ali Rıza Üçer hakkındaki kararı ortadan kaldırdı.

Tıp Kurumu Derneği Genel Sekreteri Ali Rıza Üçer, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Kızılırmak'tan Ankara'ya verdiği şebeke suyunun, mesane, akciğer, cilt, böbrek ve karaciğer kanseri ile sinir sistemi ve kalp rahatsızlıklarına neden olabileceği yönünde rapor hazırlayarak kamuoyuna duyurmuştu.

Melih Gökçek ise bu rapor ile kendisine ‘’İftira-hakaret’’ edildiğini öne sürüp, Ali Rıza Üçer hakkında dava açtı. Üçer, iftiradan beraat etti, hakaretten ise 7 bin lira para cezasına mahkum oldu.

AYM ‘’GÖKÇEK HAKSIZ’’

Üçer bunun üzerine Anayasa Mahkemesine kişisel başvuruda bulunarak, hakkındaki kararın ‘’Haksız’’ olduğunu savundu. Anayasa Mahkemesi Üçer’i haklı buldu. Uzman bir kişi olarak hazırlayıp kamuya açıkladığı raporun ‘’İfade özgürlüğü çerçevesinde’’ olduğunu değerlendirdi.

AYM, Üçer hakkında yeniden yargılama yapılıp, kararın ilgili mahkemece kaldırılmasını kararlaştırdı. Kişisel başvuru için yaptığı bin 698 liralık masrafın da kendisine geri ödenmesi benimsedi.